Lotte Vanhauwaert tweevoudig zwemkampioen in klein bad

Redactie KW

Lotte Vanhauwaert van de Royal Ostend Swimming Club was goed voor een gouden medaille op de 200 meter en 100 meter vrije slag. Xander Hebb bezorgde dezelfde club enkele mooie ereplaatsen.

De Sportoase in Leuven was het voorbije weekend het decor voor de Belgische zwemkampioenschappen korte baan. Meestal vindt dit kampioenschap plaats in Gent, maar dit jaar had Leuven Acquatics de eer om het BK voor de allereerste keer binnen de coronamaatregelen te organiseren.

Strenge limiettijden

Een hele organisatie want op twee dagen tijd doken circa duizend zwemmers van 88 verschillende clubs het bad in, zij het onder de strenge limiettijden die hiervoor nodig waren. Bovendien waren alle ogen gericht op Kimberly Buys, want voor de Belgische topzwemster was het haar allerlaatste wedstrijd. De Oost-Vlaamse greep nog een titel op de 4×50 meter vrije slag met haar team BRABO.

Bij afwezigheid van Fanny Lecluyse, die zich voor andere afstanden en disciplines had ingeschreven en die met uitzondering van de vrije slag ook won, domineerde Florine Gaspard (CNB) de 100m schoolslag in 1:06’97”. Verder in onze provincie werd Lotte Vanhauwaert van de Royal Ostend Swimming Club onder leiding van coach Brian Ryckeman Belgisch kampioen op de 200 meter vrije slag in 2:00’20”.

Op zondag slaagde ze opnieuw in goud, zij het dit keer op de 100 meter vrije slag in 55’84”. Op de 50 meter vrije slag was de Oostendse in de finale goed voor zilver, na Florine Gaspard en voor Fanny Lecluyse.

Goede voorbereiding

Xander Hebb van ROSC zwom dan weer naar een derde plaats op de 100 meter wisselslag op bijna drie seconden van Louis Croenen als winnaar. Op de 200 meter wisselslag moest Hebb, overgekomen van de zwemclub in Sint-Niklaas, opnieuw Croenen laten voorgaan, maar was hij goed voor zilver. Op de 100 meter schoolslag finishte hij als derde. Xander trainde eerder aan de topsportschool en trok naar de club in Oostende omdat hij daar studeert voor piloot. Hij zit er op kot aan de pilootschool. Zijn medailles zijn de eerste op een nationaal kampioenschap.

Op de 100 meter schoolslag finishte hij als derde. Voor de Oostendse zwemmers alvast een goede voorbereiding voor de komende Speedomeeting van komend weekend binnen hun eigen club in het zwembad Brigitte Becue.

Voor de Koninklijke Brugse Zwemkring kwam Jasper Aerents in actie. De Oost-Vlaming greep in Leuven de nationale titel op de 50 meter vrije slag in 21’61”.

(ACR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.