Katrien Delaender uit Sint-Kruis is Europees masterkampioen in open water en grijpt twee keer goud en zilveren medaille in bad

Katrien Delaender kroonde zich tot Europees kampioen bij de masters in open water en op de 400 meter en 800 meter vrije slag. Plus zilver op de 100 meter vlinderslag. © ACR
Redactie KW

Katrien Delaender uit Sint-Kruis nam deel aan het EK zwemmen voor masters in Rome, in de leeftijdscategorie 55-59 jaar. Haar eerste wedstrijd was vrijdag in open water of 3 km in zee nabij Lido di Ostia op circa 45 km van de Italiaanse hoofdstad. De Brugse zwemster was er goed voor een gouden medaille, in een tijd van 40’08. Zondag deed ze daar nog een eerste plaats bovenop, in bad op de 800 meter vrije slag. Maandag volgde nog eens goud op de 400 meter vrije slag en zilver op de 100 meter vlinderslag.

Aan de wedstrijd in open water namen 55 dames deel, zij het in de categorie 50-54 en 55-59 jaar. Katrien Delaender kon van bij de start met een kopgroep van vier mee. “Al was het voorin toch wat knokken”, vertelt ze. “Aan mijn benen hangen en alsmaar die handen op je voeten. Niet gemakkelijk.”

Na goed twee kilometer kreeg ze toch even een dipje. “Het viel mij opeens wat zwaar. Maar ik gaf niet op en ik kon opnieuw aansluiten. Doordat we met twee leeftijdsgroepen samen gestart waren, kon ik niet meteen zien in welke positie ik in mijn categorie zwom. Ik heb dan alles gegeven en ik ben eigenlijk ook wat in het rood gegaan.”

Derde plaats

Katrien moest aan de finish uiteindelijk twee zwemsters laten voorgaan, zij het in de jongere leeftijdscategorie. Met een derde plaats was ze goed voor de Europese titel bij de masters 55-59 jaar. Een gouden medaille met een strik, want ook haar tijd 40’08 is bijzonder goed. De Duitse Ina Ziegler werd tweede op 43 seconden, de Zwitserse Christina Ballmer kwam maar liefst 3 minuten en 15 seconden later binnen. “Ik had dit zeker niet verwacht. Op zich was de zee best wel goed en konden we ons perfect van de ene boei naar de andere boei oriënteren”, aldus 56-jarige zwemster die als een zorgkundige werkzaam is in WZC Van Zuylen.

Delaender zwemt momenteel onder een licentie van de Deerlijkse Zwemvereniging.

Nieuw Belgisch record

Zaterdag reisde ze naar Rome voor het vervolg van haar EK, voor enkele zwemnummers in bad. Daar trok ze haar goede vorm meer dan door. Zondag was ze de snelste van de 25 deelnemers op de 800 meter vrije slag. Ze behaalde haar tweede gouden plak in 10:18’27 of ruim drie seconden voor de Italiaanse Jane Ann Hoag en in een nieuw Belgisch record.

Maandag kwam Katrien nog twee keer in actie: op de 400 meter vrije slag en de 100 meter vlinderslag. In die eerste discipline was de Brugse nog maar eens goed voor goud, in 5:01’74. Opnieuw was de Duitse Ziegler tweede, op drie seconden. Maandagnamiddag in vlinderslag waren er wat minder deelnemers en was er dit keer een tweede plaats voor Delaender. Ze legde de 100 meter af in 1:12’28”. (ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier