Kanaalzwemmen verhuist van Abdijkaai naar Visserskaai

Arthur Vandenbulcke, Filip Rigole en schepen Wouter Allijns waagden zich in het water, 14,9 graden © MD
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Op vraag van de zwemmers zelf verhuist dit jaar het kanaalzwemmen van de Abdijkaai naar de Visserskaai. Vanaf 13 mei tot eind september kan je opnieuw baantjes trekken in het kanaal Bossuit-Kortrijk. De nieuwe zone bevindt zich tussen de locatie van de kajakclub aan de Visserskaai 1 en de R8-brug.

“De mogelijkheid om in open water te zwemmen is een enorme meerwaarde voor onze triatlonclub”, zegt Filip Rigole, hoofdtrainer Aqua Protect3Team. “Maar onze vorige locatie aan de Abdijkaai had wel wat beperkingen. De plantengroei onder water zorgde vanaf de zomermaanden toch voor wat problemen. Met deze nieuwe locatie, waar het kanaal veel breder en dieper is, zijn we daarvan verlost. De inschrijvingen voor het nieuwe seizoen zijn al geopend en we merken dat veel zwemmers ons enthousiasme over deze nieuwe locatie delen.”

“De plantengroei onder water zorgde vanaf de zomermaanden toch voor wat problemen. Met deze nieuwe locatie, waar het kanaal veel breder en dieper is, zijn we daarvan verlost” – Filip Rigole

De duikers van de Kortrijkse Duikersclub voerden een grondige sweep uit om de zwemzone zo veilig mogelijk te maken. Op maandagavond van 19 tot 21 uur kan je over een afstand van 450 meter voluit zwemmen onder toezicht van een redder. Dit kan onder voorbehoud van gunstige weersomstandigheden. Inwoners van Groot-Kortrijk en leden van Triatlon Vlaanderen betalen 30 euro. Individuele inschrijvingen voor een seizoen lang kanaalzwemmen in Kortrijk kost 45 euro.

“De verhuis was niet mogelijk zonder de enthousiaste medewerking van de betrokken Kortrijkse watersportclubs die een grote betrokkenheid aan de dag legden om dit organisatorisch voor elkaar te krijgen. Dit jaar zetten de twee samenwerkende clubs Aqua Protect 3Team en Tri Fit Team uit Roeselare zich opnieuw in voor de organisatie van het kanaalzwemmen. Deze clubs zorgen voor een vlot verloop van de zwemsessies en garanderen dat er altijd een redder aanwezig is. Je hoeft geen triatleet te zijn om deel te nemen. Er wordt wel gemikt op de sportieve baantjeszwemmer en niet op de recreatieve zwemmer”, besluit Wouter Allijns, schepen van Sport.

Alle info en inschrijven via de site van Aqua Protect 3Team www.aquaprotect3team.be/kanaalzwemmen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier