Chloë Mc Cardel wil zwemlijn uitbouwen tussen Ramsgate en Nieuwpoort: “Toeristische boost voor Nieuwpoort”

De Australische kanaalzwemster Chloë McCardel wil een zwemlijn uitbouwen tussen Ramsgate en Nieuwpoort. Ook kanaalzwemmer Mike Sarrazijn en burgemeester Geert Vanden Broucke zijn dit voorstel heel genegen. Op de foto zie je v.l.n.r. Mike Sarrazijn, burgemeester Geert Vanden Broucke, Chloë MCCardel en schepen Bert Gunst. (foto IV) © Isabelle Vanhassel IV
Redactie KW

Chloë McCardel (36), een Australische zwemster die al een en ander bewezen heeft in het zwemmerswereldje, bracht een bezoek aan Nieuwpoort en had een voorstel dat Nieuwpoort wel eens heel wat publiciteit zou kunnen bezorgen. Zij wil namelijk een nieuwe zwemlijn tussen Ramsgate en Nieuwpoort realiseren en dat op termijn uitbouwen.

Zowel burgemeester Geert Vanden Broucke als kanaalzwemmer Mike Sarrazijn zijn het voorstel genegen: “Dit kan zorgen voor een nieuwe toeristische boost voor Nieuwpoort” laten de heren weten.

Chloë McCardel is op wereldvlak een topper. Op 13 oktober voltooide ze haar 44ste oversteek van het Kanaal van Dover naar Calais (Wissant) en dat leverde haar meteen de titel van Koningin van het Kanaal op, een titel die voordien in handen was van Alison Streeter.

Chloë McCardel voltooide ook al dubbele en driedubbele overtochten van het Kanaal want de 33 kilometer van Dover, richting Calais zijn peanuts geworden voor haar.

Aan uitdagingen heeft ze geen gebrek, want alle records en tochten opnoemen die ze in haar bezit heeft of heeft voltooid zou ons te ver leiden. Zo zwom ze in 2014 van South Eleuthera Island naar Nasau in de Bahama’s, een tocht van 124,4 kilometer in 41 uur en 21 minuten. Ze vestigde hiermee een nieuw wereldrecord als zwemster die de langste afstand in de oceaan zwom zonder hulp en uitgevoerd volgens de ‘Rules of marathon Swimming’. Zij coachte ook al heel wat zwemmers die het Kanaal wilden overzwemmen.

Band met Nieuwpoort

Het zal wel niet toevallig zijn dat de dame naar Nieuwpoort afzakte. Nieuwpoort is immers de bakermat van de kanaalzwemmers. Heel wat Nieuwpoortenaars zwommen al het Kanaal over en andere waren lid van een Nieuwpoortse zwemclub.

Helft van de Belgische kanaalzwemmers heeft een band met Nieuwpoort

“De helft van de Belgische kanaalzwemmers heeft een band met Nieuwpoort”, zegt Mike Sarrazijn, zelf kanaalzwemmer. De dame wil nu een lijn inleggen van Ramsgate naar Nieuwpoort, een afstand van 90 km, bijna het driedubbele van de aftand tussen Dover en Calais.

Mike Sarrazijn: “Chloë heeft een voorstel geformuleerd en nu is het nagaan bij de verschillende instanties of het kan en mag en ook welke gevaren de overtocht inhoudt. Zij ziet het helemaal zitten en wil in eerste instantie zelf de overtocht maken en daarna wil ze eventueel werken met estafetteteams die om het half uur elkaar zouden aflossen. Zij denkt de overtocht te kunnen maken in 36 uur tijd.”

“Dit initiatief kan Nieuwpoort zeker opnieuw op de kaart zetten als kanaalzwemmersplaats. Chloë McCardel heeft meer dan 20.000 volgers op instagram dus dit kan zorgen voor een toeristische boost voor Nieuwpoort.”

Interessant project

Mike Sarrazijn wordt bijgetreden door burgemeester Geert Vanden Broucke: “Ik heb de dame ontmoet en het is iemand die van aanpakken weet, ik vermoed dat ze dat allemaal heel professioneel doet. Wij willen aan haar project zeker de nodige aandacht schenken en haar steunen waar nodig want dit kan inderdaad een heel interessant sportief project zijn voor Nieuwpoort.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.