Brugse Zwemkring pakt uit met show artistiek zwemmen: “We gaan altijd voor vernieuwing”

De groep artistiek zwemmen van BZK zorgt zaterdag voor een nieuwe show. (Foto ACR)
Redactie KW

De Koninklijke Brugse Zwemkring organiseert zaterdag 20 november voor de 24ste keer in Lago Olympia in Sint-Andries een show, gebracht door de afdeling Artistiek zwemmen. “Kunstzwemmen is een combinatie van kracht, conditie, lenigheid en een gevoel voor ritme. Je leert in team zwemmen. Alle onderdelen zijn even belangrijk.”

Het thema van de uitverkochte show om 20.30 uur verwijst met BZK’s Golden Oldies naar muziek uit de jaren 70 en 80. Er doen ongeveer een vijftigtal meisjes aan mee, zij het solo, in duet of team, vanaf 6 tot en met 18 jaar. “Wij zetten niet in op senioren. Dit heeft onder andere te maken met een drop-out door studies. De meeste trekken voor een opleiding naar Gent of Leuven. Dit valt voor hen moeilijk te combineren”, weet Peter Vael van BZK.

Het organiseren van een show vraagt zowel in als naast het zwembad toch enige voorbereiding. “Het is nu de tweede keer dat we het in Lago doen en die samenwerking verloopt zeer goed. Het artistieke vraagt wel veel werk, vooral de nieuwe routines.” BZK staat er voor gekend om elk seizoen vernieuwing te brengen in die routines of het zwemmen op muziek. “We willen zoveel mogelijk variatie brengen, zodat het aantrekkelijk blijft voor de zwemmers en een uitdaging wordt voor de trainers. Voor de show wordt ook elk jaar een nieuw badpak ontworpen, dankzij Balder Goethals in Zedelgem.”

Er was geen terugslag door corona, we hebben nu zelfs meer zwemmers

De shownummers worden van begin tot het einde aangeleerd op het droge om die pas dan in het zwembad te brengen. Een wedstrijd artistiek zwemmen is namelijk tweedelig: figuren en routine. “Je moet in de eerste plaats de techniek zeer goed beheersen om pas dan op muziek over te gaan. Maar eigenlijk begint alles bij een zeer goede zwemmer. Dat is de basis”, benadrukt Vael.

Instroom

De afdeling Artistiek Zwemmen bij BZK heeft circa 50 leden. Een terugslag door corona was er niet. “We hebben zelfs meer zwemmers. Die mooie instroom komt er door de goede werking van onze zwemacademie. Daar begint het voor de meisjes en ook de jongens zijn welkom. Zij worden onder andere via instapmomenten in september en initiatie warm gemaakt om aan artistiek zwemmen of synchroonzwemmen te doen. Zij kunnen dan zien of die zwemdiscipline hen al of niet ligt. Op jonge leeftijd kiezen velen overigens voor de combinatie en blijven ze ook zwemmen. Op die manier maken ze een betere vooruitgang”, besluit Peter Vael. (ACR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.