Zoon schrijft boek over vader en flandrien André Defoort

Marc Vercruysse, Roland Defoort, Roos Defoort, Claire Defoort, Dirk Defoort en Frank Dekeyster van de firma Delicham met het tricolore shirt van André Defoort dat hij in 1941 aantrok na de aankomst op de Citadel in Namen.© DJW
Marc Vercruysse, Roland Defoort, Roos Defoort, Claire Defoort, Dirk Defoort en Frank Dekeyster van de firma Delicham met het tricolore shirt van André Defoort dat hij in 1941 aantrok na de aankomst op de Citadel in Namen.© DJW
Redactie KW

Het eerste boek over flandrien André Defoort uit Beveren-Leie, die tachtig jaar geleden Belgisch kampioen werd op de Citadel in Namen, is uit. Zoon Dirk Defoort schreef het. Marc Vercruysse werkte mee aan de samenstelling. Intussen zijn al ruim 250 exemplaren besteld en moet er worden bijgedrukt.

Wat was de aanleiding om een boek over André Defoort te schrijven?

Dirk Defoort : “Over mijn vader is tot nog toe niets verschenen, tenzij in de kranten van die tijd en foto’s met onderschriften. Maar het volledige verhaal van de coureur die mijn vader was, heb ik nu in een boek verteld. De informatie haalde ik uit het familiearchief. Alles samen bleek dat echter onvoldoende. Gelukkig had wijlen Marcel Decavel, een fervente wielerfanaat die een enorme verzameling krantenknipsels en foto’s over het wielrennen verzamelde, ook van mijn vader een vrij gedetailleerd overzicht van zijn loopbaan nagelaten. Dat document vormde de basis.”

“Ik ging verder op zoek naar documentatie in kranten en tijdschriften. Ook heel wat mij onbekende foto’s kwam ik op het spoor. Dankzij al dat opzoekingswerk had ik genoeg verhaalstof. Het resultaat is het boek, gedrukt en uitgegeven bij drukkerij Baert in Beveren-Leie. Het verschijnt naar aanleiding van het BK Wielrennen dat eind juni van dit jaar in Waregem wordt gereden. Een deel van het parcours is genoemd naar mijn vader.”

Marc Vercruysse : “Ik vernam dat Dirk bezig was aan een boek over zijn vader en stelde voor om het heel wat ruimer aan te pakken. Niet alleen bedoeld voor de familie maar eigenlijk voor iedereen die in het wielrennen en in de geschiedenis van de flandriens is geïnteresseerd. Vandaar dat wij de voorbije maanden goed hebben samengewerkt.”

“Belangrijk is dat het dit jaar precies 80 jaar geleden is dat André Defoort op de Citadel in Namen de tricolore trui mee naar huis mocht nemen. Dat is zeker voor Waregem een belangrijk feit dat wij willen herdenken in de aanloop naar het BK. Goed dat de organisatoren van de titelkoers daarmee rekening hebben gehouden door de naam van de Beverse wielerkampioen op te nemen in het parcours dat voor een deel door Beveren-Leie zal trekken. Dat is meer dan verdiend. André was in zijn tijd een zeer goeie renner, zowel op de weg als op de piste.”

De Tweede Wereldoorlog is een rem geweest op de verdere ontwikkeling van André Defoort als beroepsrenner. Waar had hij kunnen eindigen?

Dirk : “Dat is natuurlijk moeilijk om te weten. Maar de oorlog heeft vader zeker afgeremd. Hij werd verschillende keren opgeroepen voor de dienst en kon zich dan niet concentreren op het wielrennen. Een beetje in tegenstelling tot generatiegenoot en goeie vriend Marcel Kint die daarvoor wel meer tijd kreeg. Maar goed, vader heeft ondanks alles een mooie erelijst bijeen gekoerst.”

“Ook in het rondewerk kon hij aardig uit de voeten. Wanneer je dat nu bekijkt, dan had hij toch alles in zich van een oerdegelijke, stevige flandrien. Daarnaast was hij ook een grote volksvriend die samen met ons moeder Ivonne Deneve in hun café Sportpaleis heel wat klanten over de vloer kreeg. Vandaar ook de ondertitel van het boek: flandrien en volksvriend.

Intussen is ook een actie van start gegaan voor het goede doel. De opbrengsten van het boek en die van de verkoop van champagne en speciaalbier zijn bestemd voor twee Waregemse instellingen. Welke?

Marc : “Wij hebben bij Frank Dekeyster van drankenfirma Delicham champagne besteld met speciale capsules waarop André Defoort staat. Er zitten ook verwijzingen in naar het BK 2021 in Waregem. Die champagne kan iedereen aanschaffen. De capsules zijn zeker voor de verzamelaars een hebbeding. Intussen zijn daar al meer dan duizend flessen van verkocht.”

“Daarnaast ging ik aankloppen bij brouwerij Bavik in Bavikhove. Die was meteen bereid om 150 pakketten Kwaremont te schenken. Het gaat over twee grote flessen, netjes in een doos verpakt. Wij bieden zo’n pakket samen met een fles champagne aan. Ook voor de Kwaremont zijn er speciale capsules gemaakt. Alweer ideaal voor verzamelaars.”

“Deze actie loopt ook bijzonder goed. De opbrengst gaat voor een deel naar het wooncentrum voor personen met een beperking Ten Anker in Waregem en de organisatie SoNoBeG uit Beveren-Leie die Beverse gezinnen in moeilijkheden helpt.” (JDC)

Info: Marc Vercruysse, 0471 07 54 69 of vercruyssemarc@skynet.be en Dirk Defoort, 0475 59 63 07 of d.defoort@skynet.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier