Zo de vader, zo de zoon: Jurgen en Robin Van De Walle: “Mijn wielermotto? Niets moet, alles mag”

Robin en Jurgen Van De Walle houden allebei van wielrennen en... lang haar. (foto Coghe) © GINO COGHE Foto Coghe
Hans Fruyt
Hans Fruyt Medewerker KW

Bloed kruipt waar het niet gaan kan. Robin Van De Walle (15) beoefende al atletiek en judo, maar de lokroep van de fiets was groter. Logisch. Papa Jurgen was vijftien jaar prof en functioneerde acht seizoenen in de World Tour.

Eind 2013 hing Jurgen Van De Walle de koersfiets aan de spreekwoordelijke haak. Na een carrière waarin hij voornamelijk als knecht fungeerde. Toch mocht hij in het internationale circuit twee keer zelf juichen. Zowel in 2009 als 2010 schreef hij de UCI-wedstrijd Halle-Ingooigem op z’n naam. Tweemaal in het shirt van Quick.Step-Innergetic.

Opvolging verzekerd

En in de Dauphiné, de voorbereidingswedstrijd op de Ronde van Frankrijk, greep hij twee keer net naast ritwinst. In 2008 hield de Kazak Fofonov hem in Grenoble, aan het einde van de slotetappe, van de zege. Een jaar later legde hij in Briançon de duimen voor de Fransman Fédrigo. Dat is verleden tijd. Maar de opvolging lijkt verzekerd. Robin Van De Walle werkte zowel bij de dertien- als veertienjarige aspiranten enkele wedstrijdjes af. Dit jaar is de pion van KVC Noordzeemeeuw eerstejaarsnieuweling. Deze winter proefde hij van competitie op de wielerbanen in Gent en Heusden-Zolder. Zaterdag 24 februari rijdt hij in Staden z’n eerste wegkoers bij de U17.

Atletiek en judo

“Robin is altijd sportief geweest”, benadrukt Jurgen Van De Walle, onlangs 47 geworden en vertegenwoordiger bij Bioracer. “Hij deed een beetje atletiek en wat judo. Ik hield hem wat tegen om te koersen. Tot ik zeker was dat hij het niet deed omdat ik gekoerst heb, maar omdat het een eigen passie is. Want koersen doe je niet zo maar. Het moet vanuit jezelf komen.”

En je moet vooral bereid zijn er veel voor te doen en te laten. “Ik denk dat Robin bij de dertienjarigen bij wijze van proef drie koersjes reed”, gaat papa Van De Walle verder. “Vorig jaar reed hij er een zevental. Bij een val op weg naar school brak hij zijn hand. Zonder die tegenslag had hij in 2023 meer gekoerst. Het ging niet slecht. In aspirantenproeven heb je er steeds twee of drie die er bovenuit steken. Robin zat bijna altijd in het eerste peloton. Hij heeft enkel nog wat moeite om zich voor een sprint goed te positioneren.”

“Ik hield hem wat tegen tot ik zeker was dat hij het niet deed omdat ik gekoerst heb, maar omdat het een eigen passie is”

Vandaar dat hij deze winter enkele pistemeetings afwerkte. “Ik vond dat best leuk”, reageert Robin. “Leuker dan veldrijden. Nu gaat mijn focus richting het wegseizoen. Als eerstejaarsnieuweling begin ik eraan onder het motto ‘niets moet, alles mag’. Proberen volgen, dat is mijn eerste objectief. Ik kijk wel uit naar de klimkoersen deze zomer.”

Robin Van De Walle is een lichtgewicht. De weegschaal schommelt tussen 56 en 58 kilogram. “Bergop lijkt hij z’n mannetje te kunnen staan”, vermoedt Jurgen Van De Walle. “Op die leeftijd kunnen de verschillen groot zijn. Want de lichamelijke ontwikkeling kan heel verschillend zijn. Net als in mijn tijd zijn er jongens die bij de nieuwelingen veel koersen winnen, maar nooit prof worden. Anderen groeien geleidelijk en breken uiteindelijk door.”

Belgisch kampioen

Jurgen Van De Walle reed zelfs slechts drie maanden bij de nieuwelingen. Hij startte dus nog later met koersen dan zijn zoon. Bij de junioren kroonde hij zich in 1995 in Nandrin tot Belgisch kampioen. “Onlangs zag ik een filmpje van die overwinning”, lacht de ex-prof. “Robin en jongens van zijn leeftijd vinden zo’n zaken veel makkelijker terug dan wij.”

Duurtype

Of Robin Van De Walle ooit een driekleur mag aantrekken, zal later blijken. In elk geval ziet vader Jurgen een paar gelijkenissen. “Of een jonge renner explosief is of niet, dat stel je snel vast”, weet hij. “Robin lijkt op dat vlak eerder een duurtype, zoals ik het altijd was. Dit seizoen laat ik hem van allerlei parcoursen proeven. We zullen ook wel eens naar Wallonië gaan om te koersen. Als de ploegleiding hem selecteert, mag hij enkele interclubs rijden.”

Een andere gelijkenis tussen vader en zoon kan iedereen vaststellen. Ze zijn allebei fan van lang haar. “Dat hebben we gemeen”, lacht Jurgen Van De Walle. “En bij Robin mag het zeker niet af.”