Belofte Arne Santy uit Wervik opent zijn seizoen in Gent-Staden

Arne Santy rijdt dit seizoen voor VDM-Trawobo Cycling Team in plaats van Gaverzicht-Be Okay. © foto Coghe
Redactie KW

Zondag mag Arne Santy (19) zich al meteen gaan bewijzen in het zwaardere werk, want hij verschijnt aan de start van Gent-Staden. De Wervikaan kijkt er wel naar uit, maar het is geen doel op zich. Het is in eerste instantie de bedoeling om koersritme op te doen.

Vorig jaar wist Arne redelijk goed zijn mannetje te staan tussen de beloften en elite zonder contract, maar hij bleef helaas niet gespaard van pech. “Ik was goed op dreef, tot ik halfweg april mijn sleutelbeen brak. Er wachtte me enkele weken revalidatie en toen was ik misschien iets té gedreven in mijn opbouw. Ik heb toen te veel getraind om terug te komen en dat heeft zijn tol geëist. In de laatste rit van de Ronde van Oost-Vlaanderen was ik betrokken in een valpartij. Gelukkig zonder veel erg, maar wel met veel materiële schade. Dat heeft de veer doen breken. Uiteindelijk heb ik de laatste weken van het seizoen niet meer gekoerst, het was op dat moment goed geweest, zowel mentaal als fysiek. Deze winter heb ik me weer kunnen opladen en mijn stage in Spanje heeft me deugd gedaan”, aldus de renner van VDM-Trawobo Cycling Team, die ondertussen al het clubkampioenschap achter de rug heeft. In het winderige Bottelare finishte hij op de 40ste stek.

U23 Road Series

Zondag mag Arne zich al tonen in Gent-Staden, een klassieker op de kalender van de beloften en elite zonder contract. Hij kijkt er wel naar uit, maar het is geen doel op zich. “Het seizoen is nog lang, dus ik hoef zeker nog niet 100 procent te zijn. Koersritme opdoen is nu het belangrijkste. In januari stonden de trainingen wat op een lager pitje vanwege de examens (Arne studeert lichamelijke opvoeding en bewegingsrecreatie aan Vives Torhout, red.),maar die achterstand heb ik hopelijk wat goedgemaakt met drie weken training in Spanje. Gent-Staden is een koers die ik moeilijk kan inschatten, het wordt immers mijn eerste deelname, maar het staat zo goed als vast dat de wind een rol zal spelen. Ik zal proberen zo lang mogelijk mee te gaan met het grote peloton, dan zie ik wel wat er mogelijk is”, aldus de Wervikaan.

“Mijn eerste doel is de Youngster Coast Challenge in Bredene-Oostduinkerke. Vorig jaar reed ik daar een goede koers, maar werd ik in de slotfase gekweld door materiaalpech. Verder zijn er ook nog de wedstrijden van de U23 Road Series, waar ik goed zou willen presteren. Een dichte ereplaats of podium in een kermiskoers mag ook, maar laat ons vooral voorzichtig afwachten wat het seizoen brengt.” (RRK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier