Bas Vandenbulcke verdedigt PK-titel “zonder extra druk”

Bas Vandenbulcke is tevreden over zijn seizoen tot dusver. (foto Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

Bas Vandenbulcke trekt zaterdag als titelverdediger naar het West-Vlaams wegkampioenschap in Adinkerke. Daar boekte hij vorig jaar z’n eerste zege van het seizoen. Nu mocht hij al drie keer de handen in de lucht gooien.

De regerende provinciale kampioen was dit voorjaar de beste in Pommeroeul, in eigen Ruiselede en in Roeselare. Vorig jaar slaagde hij er in Adinkerke in een sprint met vijf naar zijn hand te zetten. Nadat hij op twee ronden van het einde in z’n eentje een gaatje op vier vluchters had gedicht.

“Dat ik mijn trui moet verdedigen, zadelt me niet met extra druk op”, beweert Vandenbulcke. “Die titel van vorig jaar kunnen ze mij niet meer afpakken. Tot nog toe loopt het seizoen goed. Behalve in een tijdrit viel ik amper buiten de top tien. Het parcours in Adinkerke is een beetje anders dan vorig jaar. De aankomstzone lijkt mij iets langer. Vorig jaar kwam ik heel goed uit de laatste bocht en had ik op de streep wat voorsprong op mijn medevluchters.”

Twaalf maanden geleden was Kyano Cottignies de te kloppen man. Daarvan kon z’n ploegmaat Bas Vandenbulcke profiteren. Ook dit jaar zijn ze bij Acrog-Tormans ploegmaats. Twee topfavorieten uit dezelfde ploeg: niet altijd eenvoudig om tot een perfecte samenwerking te komen. Cottignies en Vandenbulcke zijn de enige West-Vlaamse tweedejaarsnieuwelingen bij de ploeg uit Balen.

“Kyano en ik zullen zaterdag niet achter elkaar aan rijden”, weet Vandenbulcke. “Draait het uit op een sprint, dan gaan we elk onze eigen kans. In een spurt tegen Kyano ben ik niet helemaal zeker dat ik het haal. Daarbij zal ik wat geluk moeten hebben. De omstandigheden zijn nu wat anders. Vorig jaar had ik nog geen koers gewonnen, terwijl Kyano bijzonder sterk aan het seizoen was begonnen. En dus meest geviseerd werd.”

Vandenbulcke en Cottignies stapten eind vorig jaar over van het opgedoekte Young Cycling Team Middelkerke naar Acrog-Tormans. Tijdens het hemelvaartweekeinde trekken ze samen naar een rittenkoers in Tsjechië. Daarna (19/5) volgt in Oudenaarde de Ronde van Vlaanderen, maar die selectie moet nog worden gemaakt. (HF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier