West-Vlamingen over Van der Poel: “Hij zal meteen meedoen”

Met Jonas Rickaert (rechts) na Ruddervoorde Koerse in 2016. (foto Bart) © VDB
Tom Vandenbussche

Komende woensdag begint Mathieu van der Poel (°1995) in Nokere aan zijn eerste voorjaar op de weg bij de profs. Twee dagen later volgt de Bredene-Koksijde Classic. Symbolisch, want de Nederlandse alleskunner won daar in 2009 zijn eerste veldrit ooit op West-Vlaamse bodem en zette er als nieuweling in 2011 de gereputeerde Grote Prijs Brouwerij Houtsaeger naar zijn hand. Zijn West-Vlaamse generatiegenoten getuigen. “Mathieu zal dit voorjaar meteen overal meedoen voor winst.”

Piet Allegaert

(Roeselare, °1995) “In Polleur-Stoumont-Polleur voor nieuwelingen heb ik met Van der Poel op het podium gestaan, nadat hij in een sprint met twee Nathan Van Hooydonck had geklopt. De wedstrijd die me echter het meest is bijgebleven, is de klimkoers van Harzé, als tweedejaarsnieuweling. Van der Poel viel aan op de Xhierfomont. Ik kon nog net mee en zo raakten we met twee voorop. In de vallei heb ik één keer kunnen overnemen, maar op de daaropvolgende klim, de Chession, een klein en heel steil geitenpad, reed hij me los uit het wiel. Ik zat in zijn wiel, maar kon gewoon niet mee en ben op vele minuten gefinisht. Ik denk niet dat er die dag iemand binnen de twee minuten van hem is geëindigd (Van Hooydonck werd tweede op 2’07”, red.). Echt indrukwekkend, maar als je dan hoort dat Remco Evenepoel dat vorig jaar elke week deed…”

Mathieu is een echte atleet. Ik zou niet weten waarom hij geen koersen van 250 kilometer zou aankunnen

“Ik denk dat Mathieu dit jaar in de klassiekers al zal meedoen voor winst. Je ziet dat gewoon als je naast hem rijdt. Zo’n talent. Zo’n beer ook. Het is een echte atleet. Ik zou niet weten waarom hij geen koersen van 250 kilometer zou aankunnen.”

Benjamin Declercq

West-Vlamingen over Van der Poel:

Hij koerste altijd aanvallend, koerste nog slim ook en was vooral heel explosief

(Izegem, °1994) “Mathieu was een jaar jonger dan mij en als nieuweling stak hij er ten opzichte van de andere eerstejaars al met kop en schouders bovenuit. Hij koerste altijd aanvallend, koerste nog slim ook en was vooral heel explosief. Je zag toen al dat hij een van de meest talentvolle renners van zijn generatie was. Een wedstrijd die me bijblijft, is de interclub voor juniores in Remouchamps. Hij werd tweede, ik vijfde. Dries Van Gestel reed in de finale weg. Ik ging achter hem aan, maar miste een bocht en moest met een slepend achterwiel La Redoute omhoog, anders had ik die koers misschien wel kunnen winnen…”

Kevin Deltombe

(Brugge, °1994) “Zonder te stoefen: als nieuweling was ik nog iets beter dan Van der Poel. Maar bij de juniores werd hij beter en beter. Ik kwam hem geregeld tegen in de finale van een grote koers. Mathieu koerste altijd volle bak mee en spaarde zich zeker niet om een mooie uitslag te rijden. Dat is altijd zijn instelling geweest, nu nog altijd trouwens.”

West-Vlamingen over Van der Poel:

Zonder te stoefen: als nieuweling was ik nog iets beter dan Van der Poel. Maar bij de juniores werd hij beter en beter

“Ook ik heb mooie herinneringen aan die koers in Remouchamps. Mathieu werd tweede, ik derde. Op La Redoute was het iedereen voor zich en zag ik hem een klein beetje voor me uit rijden. Op de steilste stroken slalomde hij van links naar rechts over de weg en had ik het gevoel hem nog te kunnen remonteren. Hij was keihard aan het afzien. Dat gaf me hoop. Maar toen kreeg hij een serieuze duw in de rug van een supporter en was mijn veer gebroken.”

Stefano Museeuw

(Gistel, °1997) “Ik heb nooit met Mathieu op de weg gekoerst, maar toen we beiden bij de jeugdploeg van BKCP-Powerplus (Iko Enertherm-BKCP, red.) reden, zijn we samen met de ploeg op stage geweest. Hij als junior, ik als nieuweling. Na de eerste stage durfde ik niet meer mee te gaan. (lacht) Mathieu reed altijd op kop, terwijl ik op elke klim moest lossen en aan de auto moest hangen om terug te komen. Toen ik thuiskwam en aan mijn pa (Johan Museeuw, red.) vertelde dat ik zo had afgezien met de kleine Van der Poel, moest hij serieus lachen.”

Mathieu reed op stage altijd op kop, terwijl ik op elke klim moest lossen en aan de auto moest hangen om terug te komen

“Nog een leuke anekdote is de weddenschap die we in december 2014 aangingen. Via Instagram had ik hem gestuurd dat ik een wheelie zou doen als ik mijn eerstvolgende cross in Beernem zou winnen. Dat deed ik ook. Enkele dagen later keek ik op tv naar de cross van Diegem. Ik zei tegen mijn pa: als Mathieu wint, zal hij een wheelie doen. (lacht) Hij won en deed het nog ook. Nu hebben Mathieu en ik minder contact, maar als we elkaar tegenkomen, zal hij altijd goeiendag zeggen. Hij is nog altijd dezelfde Mathieu van bij de juniores.”

Edward Planckaert

Eigenlijk heb ik nooit met Van der Poel geconcurreerd. Hij was gewoon stukken beter dan mij

(Zwevegem, °1995) “Als nieuweling werd ik derde in Koksijde, waar Van der Poel won. Maar een mooiere herinnering houd ik over aan de interclub in Laplaigne, waar ik hem kon kloppen. Dries Verstrepen won de massasprint en ik werd tweede voor Van der Poel. Natuurlijk wist ik toen al wie hij was. Een supertalent. Meestal won hij, solo of in de spurt. Eigenlijk heb ik nooit met hem geconcurreerd. Hij was gewoon stukken beter dan mij.”

Jonas Rickaert

(Beveren-Roeselare, °1994) “Ik weet nog goed dat Mathieu al van jongs af uitblonk in klimkoersen zoals Herbeumont. Dan was hij bij de beteren, terwijl die wedstrijden mij net minder goed lagen. (grijnst) Zelf herinner ik me vooral de Herman Vanspringels Diamond (in 2010, red.) bij de nieuwelingen. Daar reden we een tijd samen voorop. Ik won die dag. Mathieu werd zesde, maar mocht ook het podium op, omdat hij leider was in een nevenklassement.”

“Later kwamen we elkaar als jonge profs geregeld tegen in kermiskoersen en sinds dit jaar ben ik zijn ploegmaat bij Corendon-Circus. Toen ik wist dat zijn ploeg procontinentaal zou worden, heb ik Mathieu een sms gestuurd. Het was de periode waarin men dacht dat ik naar Cofidis zou gaan. Mathieu ook. Daarop heeft hij Christoph Roodhooft ingelicht en toen is het snel gegaan. Ik heb geen moment getwijfeld. Het project van dit team staat me enorm aan.”

Natuurlijk weet Mathieu dat we bij de nieuwelingen nog samen in de aanval gereden hebben. Onlangs op stage hebben we het er nog over gehad

“Natuurlijk weet Mathieu dat we bij de nieuwelingen nog samen in de aanval gereden hebben. Onlangs op stage hebben we het er nog over gehad. Mathieu is een leutemaker. Zo nodigt hij je ‘s avonds graag uit om op zijn PlayStation te spelen. Ik weet niet of alle toppers zo zijn, maar hij is een echte teamspeler. Mathieu is graag in groep.”

“Door mijn knieblessure zal ik er de komende weken niet bij zijn, maar ik heb Mathieu lang geleden al gezegd dat hij dit voorjaar een klassieker zal winnen. Ik ben zeker dat hij beter kan doen dan Wout van Aert. Om te beginnen in Nokere. Het wordt er sowieso een spurt en die ligt hem. Volgens mij zal hij meteen prijs rijden. Ook Dwars door Vlaanderen, een koers van 200 kilometer waarin de korte bergjes en positionering belangrijk zijn, moet hem perfect liggen.”

Gianni Vermeersch

(Klerken, °1992) “Ik heb de voorbije jaren geregeld als ploegmaat van Mathieu op de weg gekoerst. Hij wil altijd koers maken, hé. Zo herinner ik me een rit in de Boucles de la Mayenne in 2017. Het was de laatste dag, Mathieu reed in de gele leiderstrui en FDJ wilde de koers controleren. Toen er een groepje weg was, is Mathieu er alleen naartoe gereden. Arthur Vichot, Frans kampioen op dat moment, is toen naast hem komen rijden met de vraag wat zijn bedoeling was. Waarop Mathieu zei: het is koers en ik ga koersen. Sindsdien hebben we dat al een paar keer opgerakeld.” (grijnst)

Mathieu is gewoon het grootste talent dat momenteel in het profpeloton rondrijdt. In koersen als Nokere is hij altijd topfavoriet

“Zelf rijd ik net als Mathieu voor het eerst het voorjaar op de weg, te beginnen met de Bredene-Koksijde Classic. Daarna volgen Denain, Brabantse Pijl en Waalse klassiekers. De ploeg heeft mij die kans gegeven en ik zag dat wel zitten. Ik zal vooral in dienst van Mathieu en de ploeg rijden. Mathieu is gewoon het grootste talent dat momenteel in het profpeloton rondrijdt. In koersen als Nokere is hij altijd topfavoriet.”

West-Vlamingen over Van der Poel:
© BELGA

West-Vlamingen over Van der Poel:

West-Vlamingen over Van der Poel: