Wielrensters Julie Van de Velde en Valerie Demey geselecteerd voor de Spelen

Valerie Demey (links) en Julie Van De Velde (rechts) kijken uit naar de Spelen in Tokio.© Belga
Valerie Demey (links) en Julie Van De Velde (rechts) kijken uit naar de Spelen in Tokio.© Belga
Redactie KW

Met de selectie van Julie Van de Velde uit Aartrijke en Valerie Demey uit Oostkamp wordt de West-Vlaamse delegatie voor de komende Olympische Spelen opnieuw iets groter.

Het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) heeft vrijdag de selectie van Team Belgium officieel uitgebreid met veertien atleten. Naast de West-Vlaams skateboarders Lore Bruggeman en Axel Cruysberghs (in de discipline street), kwamen daar nog twee provinciegenoten bij: wielrensters Julie Van De Velde (weg- en tijdrit) en Valerie Demey (wegrit).

Eerder waren reeds Niels Van Zandweghe (roeien, lichte dubbeltwee met Tim Brys), Emma Plasschaert (zeilen, Laser Radial), Fanny Lelcuyse (zwemmen, 100 en 200 meter schoolslag) en atleet Koen Naert zeker van een trip naar Tokio, naast de vele West-Vlaamse basketbalspeelsters bij de Belgian Cats en Arthur De Sloover als lid van de Red Lions, de nationale hockeyploeg bij de heren.

Julie Van de Velde, begin deze maand 28 jaar geworden, stapte in 2017 over van het atletiek naar het wielrennen en hoopte twee jaar geleden op een ticket voor de Spelen. Ze ging daarom ook onlangs op hoogtestage op de Sierra Nevada in Spanje en neemt woensdag deel aan het BK tijdrijden in Ingelmunter, volgende zondag aan de BK-wegrit in Waregem om op 2 juli voor de derde keer aan de start van de Giro te staan.

Haar ploeggenote, de 27-jarige Valerie Demey (Team Jumbo-Visma Women) komt komend week tevens in actie in onze provincie. “Een droom komt uit”, laat ze via de sociale media weten. “Officieel geselecteerd voor de Olympics in Tokio. Het maakt het extra speciaal omdat ik dit moment samen met mijn partner Elke Vanhoof kan delen.” Zij gaat in BMX naar de OS.

Julie en Valerie komen al op de tweede dag van de Spelen in Tokio in actie tijdens de wegrit, naast en in steun van huidig Belgisch kampioene Lotte Kopecky. Zij wordt gezien als een van de kanshebsters op eremetaal. De wedstrijd is 137 kilometer en bestaat uit 2.692 hoogtemeters. Het klimwerk zit vooral in een eindeloos lange en geleidelijk oplopende klim op Doushi Road. De finale vindt plaats op de Fuji International Speedway. De vrouwenrace begint in het Musashinonomori-park in Chofu, een voorstad van Tokio en start om 6 uur ’s morgens en finisht naar verwachting rond 10.35 uur (onze tijd).

(ACR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.