Juniore Jana Van Compernolle (17) opent seizoen met zege: “Liefst een beetje klimmen”

Jana Van Compernolle. © VDB
Hans Fruyt
Hans Fruyt Medewerker KW

Tweedejaarsjuniore Jana Van Compernolle (17) heeft al een eerste zege beet. Ze startte het wegseizoen met winst in Vlamertinge. Enkele jaren geleden werd ze door haar broers Jason en Jamie besmet met het wielervirus.

“Ik ging mee met mijn broers en wou het zelf ook eens proberen”, vertelt de renster van Gaverzicht-BE Okay-Van Mossel. “Eerst in de cross. Dat ging vrij goed. Koersen op de weg zag ik als voorbereiding op het veldritseizoen, maar ik begon wegwedstrijden leuker te vinden dan cyclocrossen. Dus focus ik me op het wegseizoen.”

Jana Van Compernolle, die komende zaterdag haar achttiende verjaardag mag vieren, dook bij de twaalfjarige aspiranten het veld in. Door een knieletsel stond ze ongeveer drie jaar langs de kant en ging haar nieuwelingenperiode voorbij zonder te kunnen koersen. “Op een parcours in onze tuin maakte ik eens een verkeerde beweging waardoor de ligamenten van mijn knie afscheurden. Omdat ik nog volop aan het groeien was kon ik geen operatie ondergaan. Herstel en revalidatie duurden heel lang. Pas vorig jaar ben ik weer in competitie kunnen komen.”

snelste juniore

Ze begon haar tweede seizoen bij de U19 met een knaller. In Vlamertinge bolde ze in een sprint als tweede, maar beste juniore over de streep. Nieuwelinge Eline De Winter was die dag de snelste. “Dat ik als snelste juniore eindigde, was een verrassing”, blikt Jana terug. “Want een goeie sprint heb ik in theorie niet. Ik raakte in die finale goed gepositioneerd en kon zo winnen.”

“Gent-Wevelgem op 21 april wordt mijn eerste grote koers”

Zowel in Beernem als Kooigem reed de leerlinge boekhouden en informatica met de beloften mee. “Telkens kon ik goed volgen in het peloton, af en toe schoof ik even mee met een uitval”, vertelt Jana, die zondag in Tielt koerst. “Ik kijk vooral uit naar koersen waar een beetje moet worden geklommen. Met de ploeg doen we dit jaar de wedstrijden van de Nations Cup. Gent-Wevelgem van 21 april wordt, als ik de selectie haal, mijn eerste grote koers. Ik kijk uit naar De Ronde van Vlaanderen van 19 mei. Vorig jaar ging het niet slecht. Ik hoop dit jaar in Oudenaarde nog wat beter te doen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier