Lotte Claes rijdt de Ronde: “Vroege vlucht proberen”

Lotte Claes (30) is neoprof bij het Franse Arkéa-B&B Hotels Women. (foto GST)
Hans Fruyt
Hans Fruyt Medewerker KW

Voor de tweede keer in haar nog jonge wielercarrière verschijnt Lotte Claes (30) aan de start van de Ronde van Vlaanderen. De neoprof bij het Franse Arkéa-B&B Hotels Women hoopt op een ticket voor de vroege vlucht.

“Tijdens de briefing ga ik de ploegleiding vragen of ik mag meegaan in een vroege ontsnapping”, benadrukt de winnares van zilver en brons op de meest recente wereldkampioenschappen duatlon. “Ik weet dat het niet makkelijk is om in zo’n vroege vlucht te geraken.”

Wellicht probeerde Lotte Claes dat twee jaar geleden ook. “Toen liep het mis bij de doortocht in het centrum van Oudenaarde”, herinnert ze zich nog heel goed. “Er was een valpartij en ik lag erbij. Tegen de beklimming van de Berendries sloot ik weer aan. Aan de Koppenberg moest ik helemaal achteraan beginnen. Waardoor ik te voet stond. Daarna reed ik gewoon binnen.”

Grote motor

Dertien minuten na Lotte Kopecky fietste ze als 94ste over de finish. Het is een beetje verrassend dat Claes door haar Franse ploeg in de selectie voor de Ronde van Vlaanderen zit. “Ons team is niet zo groot”, vertelt Claes. “De ploegleiding wil een paar verse krachten meenemen. Van mij weten ze dat ik een vrij grote motor heb. Ik start om de ploeg te helpen.”

Voor Claes wordt het competitiehervatting. Na de Vuelta Extremadura bouwde ze even rust in. “Intussen ben ik terug aan het trainen, maar mijn persoonlijke doelen komen later dit seizoen”, gaat ze verder. “Ik rijd de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik, maar wil goed zijn in juni, in de Alpes Gresivaudan Classic en Ronde van de Pyreneeën.”

Bij Arkéa-B&B Hotels tekende Claes een profcontract van twee jaar. Werken in het ziekenhuis doet ze niet meer. “Nu geniet ik meer rust, dat maakt een groot verschil”, besluit ze. “Als je iets voelt kan je sneller naar de kinesist. Ik moet me niet meer opjagen om alles gedaan te krijgen. Tijdens het wielerseizoen doe ik geen duatlons. Misschien zal ik in september, als het seizoen afgelopen is, in Frankrijk een Grand Prix afwerken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier