Lorena Wiebes verslaat Elisa Balsamo in de sprint na fotofinish Gent-Wevelgem

Lorena Wiebes van SD Worx - Protime sprint over de meet. © ERIC LALMAND BELGA

Lorena Wiebes (SD Worx-Protime) heeft zondag de dertiende editie van Gent-Wevelgem (1.WWT) bij de vrouwen op haar naam geschreven. De 25-jarige Nederlandse bleef na 171,5 kilometer tussen Ieper en Wevelgem in een massasprint op de meet de Italiaanse Elisa Balsamo (Lidl-Trek) voor na een fotofinish.

Vrij snel trokken Julie Van De Velde, Giorgia Vettorello, Christina Schweinberger, Lieke Nooijen, Amandine Fouquenet en Laura Molenaar in de aanval. Alana Castrique met Anniina Ahtosalo probeerden de kloof naar voren te overbruggen. Schweinberger hield het voorin voor bekeken terwijl Castrique hetzelfde deed in de achtervolging. Ahtosalo bleef echter volharden en vergezelde de kopgroep na 20 kilometer koers.

Het zestal vatte de passage op De Moeren aan met een voorgift van 5:30 op de grote groep waar Lotte Kopecky ging aanvallen. Na die bewuste poldervlakte reformeerde het peloton zich en hadden de zes leidsters nog een voorsprong van 4 minuten. Het ging er alsmaar nerveuzer aan toe en dat resulteerde in enkele valpartijen. Onder de slachtoffers onder meer Georgia Baker die noodgedwongen moest opgeven. In aanloop naar de Scherpenberg, de eerste helling van de dag, werd de vroege vlucht tenietgedaan.

Lotte Kopecky

Lotte Kopecky ontbond haar duivels op de Kemmelberg. De weredlkampioene kreeg Lorena Wiebes, Puck Pieterse, Elisa Balsamo, Elisa Longo Borghini, Pfeiffer Georgi en Silvia Persico mee in steun. Nog voor de tweede beklimming van de Kemmelberg dikte de kopgroep aan met het eerste gedeelte van het peloton. Lotte Kopecky trok op de laatste beklimming van de dag opnieuw fiks door. De wereldkampioene kreeg in de afzink van de Kemmelberg het gezelschap van Puck Pieterse, Shirin van Anrooij, Elisa Longo Borghini Pfeiffer Georgi, Karlijn Swinkels en haar ploeggenotes Marlen Reusser met Lorena Wiebes.

Met nog 25 kilometer voor de boeg smolt alles echter opnieuw samen. Emma Norsgaard ging bij de passage in Ieper even voor het peloton uitrijden maar uiteindelijk hervormde alles zich en stoomde men naar de Vanackerestraat van Wevelgem toe. Met nog twee kilometer te rijden zette Grace Brown het op een lopen. Op 500 meter van de eindmeet sneuvelde de Australische. Lotte Kopecky nam haar teamgenote Lorena Wiebes op sleeptouw in de daaropvolgende groepssprint. Aan de rechterkant van de Nederlandse kwam Elisa Balsamo nog fel opzetten maar uiteindelijk wees de fotofinish Lorena Wiebes toch aan als winnares. Zij volgt haar teamgenote, de Zwitserse Marlen Reusser, op als eindlaureate van Gent-Wevelgem voor vrouwen.

Nog een Italiaanse, Chiara Consonni, werd derde. De Nederlandse Charlotte Kool eigende zich de vierde plaats toe voor de Italiaanse Maria Confalonieri op plaats vijf.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier