Forza Izegem: Justine Ghekiere wint bergrit in de Tour de France Femmes én doet opnieuw goede zaak voor de bolletjestrui

Justine Ghekiere op de flanken van Le Grand-Bornand. © gf
Matthias Feyen
Matthias Feyen Redactie KW

Justine Ghekiere (AG Insurance-Soudal Team) heeft zaterdag de zevende en voorlaatste rit in de Tour de France Femmes op haar naam geschreven. De Belgische bolletjestruidraagster was na een stevige bergetappe van 166,4 kilometer vanuit Champagnole haar medevluchtsters te slim af op de slotklim naar Le Grand-Bornand. Daardoor verstevigt ze haar leidersplaats in het bergklassement én duikt ze de top 10 binnen.

De Izegemse Justine Ghekiere ontpopt zich stilaan tot dé revelatie van de Tour des Femmes. Onze gouwgenote van AG Insurance-Soudal Team veroverde vrijdag de bolletjestrui en doet een dag later nog straffer door de zevende etappe te winnen op de flanken van Le Grand-Bornand, een col van tweede categorie.

Ghekiere was vroeg in de etappe meegeschoven in een vlucht van zes rensters in de strijd voor het bergklassement, waarbij ze de steun kreeg van ploeg- en landgenote Julie Van De Velde uit Aartrijke. Zij was de motor in de ontsnapping en zorgde er met veel kopwerk voor dat de voorsprong van de zes steeg richting de vijf minuten. Ghekiere sprokkelde onderweg flink wat punten voor haar bolletjestrui.

De laatste twintig kilometer gingen gestaag omhoog en daar nam pluimgewicht Ghekiere afscheid van de rest van haar medevluchtsters. Lange tijd wist ze haar voorsprong van tweeënhalve minuut gaaf te houden. Pas toen Niewiadoma en Vollering elkaar in de favorietengroep begonnen te bekampen, daalde de marge van de Izegemse, maar toch kwam haar ritzege niet meer in gevaar.

Tweede profzege

Voor Ghekiere is het op haar 28ste nog maar de tweede profzege. Vorig jaar won ze het eindklassement in de Ronde van Valencia voor vrouwen. Dit seizoen won ze ook het bergklassement in de Ronde van Catalonië en de Giro Donne, de Ronde van Italië voor vrouwen.

In de stand stijgt Justine Ghekiere van plaats 22 naar plaats 10, op 1:27 van gele trui Katarzyna Niewiadoma. In het bolletjesklassement heeft de Izegemse momenteel 41 punten. Puck Pieterse volgt daar op de tweede plaats met 25 punten. In het ploegenklassement stijgt AG Insurance-Soudal Team door de mooie prestatie van Justine Ghekiere dan weer een plaatsje naar de tweede stek, op 6:28 van Lidl-Trek.

De Tour de France Femmes eindigt zondag met als achtste etappe een zware bergrit met aankomst op de mythische Alpe d’Huez.

Sprookje in Le Grand-Bornand: “Ik denk dat ik droom”

Het 28-jarige West-Vlaamse lichtgewicht won de bergrit naar Le Grand-Bornand en was na afloop overmand door emoties: “Ik heb hier echt geen woorden voor”, genoot Justine Ghekiere in haar flashreactie. “Ik denk dat ik droom. Dit is gek.”

Ghekiere overleefde vanuit een vroege vlucht. Daarin was ze mee geschoven in de strijd voor haar bolletjestrui. “Ik zat echt dood, nadat ik de bergpunten had gepakt. Ik dacht: ‘Ik rij gewoon mijn eigen tempo’. Maar ik kon toch wegblijven. Niet te geloven. Echt niet.”

“Ik wil mijn ploeg bedanken. En zeker Julie (Van De Velde, red.). Zij reed echt een sterke koers, en deed alles voor mij, om me in de beste positie aan de slotklim te krijgen, en zoveel mogelijk mijn krachten te sparen. Deze zege is ook een deel van haar.”

Ghekiere is nog maar de tweede Belgische die een etappe weet te winnen in de Tour de France Femmes, na Lotte Kopecky vorig jaar.

Mieke Docx stapt uit koers

Helaas was er na afloop van de etappe ook minder positief nieuws uit West-Vlaamse hoek. De eerste Alpenetappe van de Tour de France Femmes zorgde namelijk voor verschillende opgaves. Onder meer Mieke Docx (Lotto Dstny) uit Koksijde verdween uit koers.

Docx, de rode lantaarn in het algemene klassement, stapte al na zo’n vijf kilometer uit de Alpenetappe. De 28-jarige renster vocht al enkele dagen met de tijdslimiet, een strijd die ze vrijdag maar met beperkte marge had gewonnen. Een dag later bleek Docx nog niet van die inspanningen hersteld. Ze is zo de eerste Belgische opgeefster in deze Tour.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier