Voormalig geletruidrager Tour de France Bernard Van De Kerckhove overleden

© IV
Redactie KW

De ex-geletruidrager van de Tour de France van 1965 en voorzitter/koersdirecteur van de Driedaagse De Panne-Koksijde verloor de strijd tegen een slepende ziekte.

“Bernard werd in december 2014 geopereerd maar hield aan zijn heelkundige ingreep complicaties over. Die zijn hem vannacht fataal geworden”, stelt communicatieverantwoordelijke Johan Van Hecke van KVC Panne Sportief, het organiserende comité achter de Driedaagse De Panne-Koksijde. “De verslagenheid bij onze vereniging is immens groot. Bernard Van De Kerckhove was niet enkel voorzitter, maar ook de koersdirecteur van onze wedstrijd. Met al zijn enthousiasme was hij een stuwende kracht achter onze vereniging.”

Voormalig geletruidrager Tour de France Bernard Van De Kerckhove overleden

Bernard Van De Kerckhove werd op 8 juli 1941 geboren in Moeskroen en woonde in De Panne. Hij droeg de gele leiderstrui in de Ronde van Frankrijk in 1965 tot hij in de Pyreneeën opgaf gezien hij niet zo’n begenadigd klimmer was. Hij was beroepsrenner van 1962 en 1971.

Op zijn palmares staan onder meer twee ritzeges in de Tour (de derde etappe deel a van 1964 en de tweede etappe van 1965), een rit in Parijs-Nice (1964) en in de Dauphiné (1964) en een etappe in de Ronde van Luxemburg (1966). Daarnaast behaalde hij tal van ereplaatsen in onder andere Gent-Wevelgem (tweede in 1965), Kuurne-Brussel-Kuurne, Bordeaux-Parijs, de Amstel Gold Race en de Omloop Het Volk.

“Een heel zwaar verlies”

Het gemeentebestuur van Koksijde heeft al gereageerd op het overlijden van Bernard Van De Kerckhove. “Een heel zwaar verlies”, zegt burgemeester Marc Vanden Bussche. “Bernard heeft ons zoveel koersvreugde bezorgd. Hij scheerde hoge toppen als renner. We kregen met de leerlingen van het college van de Panne zelfs verlof toen hij de gele trui droeg in de Ronde van Frankrijk. Daarnaast was hij uiteraard de bezieler van de Driedaagse De Panne-Koksijde, een topevenement voor onze Westkust. Voor mij staat Bernard Van De Kerckhove voor koers en Vlaamse kermis. We zullen hem missen! Ik wens zijn familie en de organisatie van de Driedaagse De Panne-Koksijde heel veel sterkte toe.”

Schepen van Sport Dirk Dawyndt: “Voor mij is vandaag een monument gestorven. Als kind was ik supporter van hem als wielrenner. Hij reed bij alle toppers van zijn generatie, wie kan dat zeggen? Later, als schepen van Sport, leerde ik hem kennen als grondlegger van de Driedaagse. We hebben altijd zo goed kunnen samenwerken. Het was een heel professionele en loyale organisator. Hij heeft van de Driedaagse De Panne-Koksijde een merknaam gemaakt. Hij voerde promotie voor De Panne én voor Koksijde. Hij had een heel sterk koersinzicht. We zijn een atleet, een sterke koersdirecteur en loyale man verloren. Veel sterke aan de nabestaanden.”

De begrafenis heeft plaats op dinsdag 22 september om 11.30 uur in de aula van Uitvaart Cura, Veurnestraat 136 in De Panne.

(Belga/HH)

Uitgebreid in memoriam in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws Kust

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.