Vierkavencomité organiseert PK wielrennen ter ere van 100ste verjaardag: “De koers is altijd gebleven”

Het Vierkavencomité organiseert nu zondag 8 augustus het provinciaal kampioenschap wielrennen voor beloften. © (Foto JS)
Redactie KW

Het Vierkavencomité wou vorig jaar met grote festiviteiten zijn 100-jarig bestaan vieren. Door de coronacrisis konden er echter geen toeters en bellen bovengehaald worden. Een herkansing rond Pasen dit jaar kwam er niet. “Ondanks die coronacrisis willen we toch tonen dat we een actief comité zijn.” Daarom is er nu zondag 8 augustus het provinciaal kampioenschap wielrennen voor beloften.

We keren even 101 jaar terug in de tijd. Nabij het gehucht De Vierkaven, gelegen tussen de Roeselaarse wijk De Ruiter en het centrum van Moorslede, krijgen enkele enthousiaste wijkbewoners het idee om een wielerwedstrijd te organiseren. Een korte wedstrijd, tussen twee tonnen. Het Vierkavencomité was geboren.

“Alles begon met een koers tussen twee tonnen. Later zouden er hier tal van evenementen plaatsvinden: motorcross, optredens van bekende artiesten,… En de koers, die is altijd gebleven”, vertelt Peter Hauspie, voorzitter van het Vierkavencomité. De wijkbewoners organiseren om de drie jaar grote festiviteiten, in de andere jaren kan je op het gehucht genieten van een wielerwedstrijd.

2020 moest een speciaal jaar worden voor het Vierkavencomité. De vereniging bestond toen immers 100 jaar en wou dit niet onopgemerkt laten voorbijgaan. “We hadden grote plannen en keken er enorm naar uit. Maar door de coronacrisis belandde een jaar aan voorbereidingen in de vuilnisbak”, zucht Peter Hauspie.

Een jaar aan voorbereidingen belandde in de vuilnisbak

Het Vierkavencomité hoopte rond de paasperiode van 2021 toch nog hun honderdste verjaardag te kunnen vieren. De coronamaatregelen lieten toen opnieuw echter niet toe om iets groots te organiseren. “Een grote ontgoocheling. We willen toch graag tonen dat we zelfs na honderd jaar nog een heel levendig comité zijn. We besloten om het over een andere boeg te gooien.”

Pittig parcours

Het Vierkavencomité diende een aanvraag in om het provinciaal kampioenschap wielrennen in Moorslede te organiseren. Zondag 8 augustus komen meer dan 100 beloftevolle renners naar de Lievensgemeente. “We kozen ervoor om de start en aankomst van de wielerwedstrijd in het centrum van de gemeente te leggen. De renners komen aan vlak onder het standbeeld van Pater Lievens. Een passage op de wijk is er wel.” De renners haspelen zondag 15 rondjes van ruim negen kilometer af. “Een pittig parcours, zeker niet te onderschatten.”

Het Vierkavencomité opent ook dit jaar haar koerscafé. Dit keer niet op de wijk zelf, maar vlakbij de aankomst. Met de organisatie van de wielerwedstrijd fleuren de wijkbewoners toch wat het honderdjarig bestaan van het comité op. “Maar eens corona het toelaat, willen we toch nog een groot evenement organiseren”, zegt de voorzitter. (BF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier