Zaterdag laatste manche van Superprestige veldrijden: “We willen onze traditiecross verderzetten”

De organisatoren van de Noordzeecross: Geert Bonne, Steven Pallemaerts, Peter Germonprez, Luc Verschueren, Peter Maes, Norbert Cicou en Sebastien Beckord. © IV
Peter Germonprez
Peter Germonprez Medewerker KW

Op zaterdag 10 februari verzamelt de wereld van het veldrijden zich opnieuw in het sportpark De Krokodiel in Middelkerke voor de Telenet Superprestige Noordzeecross. Deze wedstrijd, die al 64 edities lang een van de hoogtepunten van het veldrijden is, belooft opnieuw een spectaculair evenement te worden.

“Met 64 edities heeft deze wedstrijd enkele legendarische momenten gekend. Namen als Eric De Vlaeminck en Sven Nys prijken op de erelijst met elk vijf overwinningen, maar het is Norbert Dedeckere die met zes zeges de koppositie inneemt, zij het over een andere periode waarin het wellicht iets makkelijker was om in eigen gemeente te triomferen”, aldus Norbert Cicou, voorzitter van de organisatie.

Indrukwekkend palmares

Het palmares van de Noordzeecross is indrukwekkend. Mathieu van der Poel heeft de race al vier keer gewonnen, terwijl Eli Iserbyt vorig jaar zijn eerste overwinning behaalde. Bij de dames zien we een diversiteit aan winnaars, met Denise Betsema en Ceylin del Carmen Alvarado die elk twee keer de zege opeisten. Opmerkelijk is dat enkele grote namen, waaronder Wout van Aert en Roland Liboton, nooit het hoogste podium bereikten in Middelkerke.

“Het wordt wellicht een boeiende strijd dit jaar. Misschien wordt het een heruitgave van de spannende tweestrijd om zilver en brons van het voorbije WK tussen Joris Nieuwenhuis en Michael Vanthourenhout? Vanthourenhout heeft nog nooit de Noordzeecross gewonnen, dus dat zou een kroon op zijn prestaties zijn”, voegt Luc Verschueren, coördinator van de cross, hieraan toe.

De strijd in de Superprestige bij de heren is al beslist met Eli Iserbyt als winnaar, maar Luc benadrukt dat er nog steeds veel op het spel staat voor andere renners zoals de Belgische kampioen Laurens Sweeck, die al twee keer de Noordzeecross heeft gewonnen.

Bij de dames is de strijd om de eindzege in de Superprestige nog open tussen Ceylin Alvarado en Annemarie Worst. Alvarado heeft een voorsprong, maar Lucinda Brand, de kersverse Nederlands kampioen en zilveren medaillewinnaar op het WK, is een geduchte concurrent. Belgische vrouwen zoals Sanne Cant en Laura Verdonschot voegen extra pit toe aan de competitie.

Toekomst Noordzeecross

Wat is de toekomst van de Noordzeecross te midden van veranderingen binnen de UCI Cyclocross World Cup? “We staan voor enkele interessante uitdagingen en kansen”, benadrukt Luc Verschueren, terwijl hij spreekt over de onthullingen van Peter Vandenabeele, de directeur sport van de internationale wielerunie. “De focus op het beschermen en verbeteren van de wereldbeker is begrijpelijk en positief. Echter, als organisatoren van de Noordzeecross hopen we dat deze veranderingen niet ten koste gaan van de historische waarde en aantrekkelijkheid van onze race.”

Hij erkent de gesprekken over een mogelijke vermindering van het aantal crossen en een verschuiving naar buitenlandse locaties, maar benadrukt dat de uiteindelijke beslissing niet alleen bij de UCI ligt, maar ook bij Flanders Classics, waar de Noordzeecross een belangrijk onderdeel van is.

Norbert Cicou sluit zich aan bij de discussie over de toekomst van de wedstrijd in Middelkerke. “Als voorzitter ben ik vol vertrouwen dat we samen met Flanders Classics en de UCI constructieve oplossingen kunnen vinden”, zegt Cicou. “We willen onze historische wedstrijd behouden als een hoogtepunt binnen de wereld van het veldrijden, en we kijken uit naar een constructieve dialoog om dit te waarborgen. De Noordzeecross in Middelkerke heeft een rijke traditie en we streven ernaar om deze voort te zetten in lijn met de evoluerende visie van de UCI en Flanders Classics.”

Wedstrijdschema

Het wedstrijdschema voor zaterdag 10 februari: 10.30 uur nieuwelingen 1ste en 2de jaars, 12 uur internationale juniores, 13.40 uur elite dames / U23, 15.10 uur elite heren / U23.

Volwassenen betalen 14 euro voor een toegangsticket, terwijl kinderen tot en met het geboortejaar 2011 gratis toegang hebben. Inwoners of tweedeverblijvers van Middelkerke kunnen profiteren van een gereduceerd tarief, aangeboden door het gemeentebestuur. Deze tickets zijn echter alleen verkrijgbaar via de dienst Toerisme in Middelkerke.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier