https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

WK veldrijden in Oostende gaat door met extra maatregelen

Hannes Hosten

De kogel is door de kerk. Na intens overleg tussen de stad Oostende, Vlaams minister van Sport Ben Weyts, UCI en Belgian Cycling gaat het WK veldrijden nu zaterdag en zondag 30 en 31 januari door. Er zijn wel verscherpte maatregelen, zodat het WK in de meest veilige omstandigheden kan verlopen.

Over het doorgaan van het WK was twijfel gerezen na het uitbreken van de Zuid-Afrikaanse coronavariant afgelopen weekend in Oostende. Het blijkt intussen echter niet om een massale uitbraak te gaan. Na een voorbereiding met veel vraagstukken en onduidelijkheid is de organisatie van het WK cyclocross in Oostende erin geslaagd om het parcours al voortijdig af te werken. Alles staat momenteel klaar om dit weekend de internationale top van het veldrijden te ontvangen.

Het WK Veldrijden 2021 moet het helaas zonder uitzinnige fans stellen, die anders rijen dik langsheen het parcours zouden staan. Geen publiek, maar wel een toonbeeld van de creativiteit van Vlaanderen”, zegt Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N–VA). “Alle partijen hebben intense inspanningen geleverd om de internationale veldrittop veilig te kunnen ontvangen in deze hoogst uitzonderlijk moeilijke omstandigheden. Met spijt kunnen de junioren niet deelnemen, maar we verwelkomen graag de beloften (U23-categorie). Samen met tv-kijkend Vlaanderen kijk ik ten volle uit naar deze hoogmis van het veldritseizoen.”

“In een normaal jaar waren tienduizenden bezoekers uit alle hoeken van de wereld volgend weekend afgezakt naar Vlaanderen om de strijd om de regenboogtrui vanop de eerste rij mee te maken. Maar ook zonder supporters doet dit wereldkampioenschap en dit prachtig parcours onze reputatie van wielerland alle eer aan. En samen met het WK wielrennen op de weg in september, maken we van dit koersjaar alsnog een grand cru”, zegt Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA).

“Veiligheid prioriteit”

Burgemeester Bart Tommelein (Open VLD): “De mix van zand op het strand, het gras op de hippodroom en de grote brug zorgen voor een uniek parcours in onze Stad aan Zee. We betreuren natuurlijk dat dit topsportevent geen groot volksfeest wordt. Niet alleen voor de vele supporters, die het WK enkel op tv zullen kunnen volgen, maar zeker ook voor onze horeca en handelaars die hierdoor heel wat extra inkomsten missen. Veiligheid is nu een absolute prioriteit. Daarom hebben we de maatregelen ook verscherpt en blijven we nauw opvolgen dat alles veilig verloopt.”

“De voorbereidingen waren een zware beproeving, maar met alle partners hebben we er een ongelijke drive in blijven houden”, zegt organisator Rik Debeaussaert. “Maar als we de renners dit weekend aan het werk zullen zien, zal dat het zeker allemaal waard geweest zijn. Ter plaatse volgen we heel strikt alle maatregelen op om het voor iedereen coronaveilig te houden. Hoe jammer het ook is, wil ik iedereen oproepen om niet langs te komen, maar ten volle te genieten vanuit de huiskamer.”

Extra maatregelen

Om alles vlot en vooral veilig te laten verlopen, werden er heel wat maatregelen getroffen op en rond het parcours. Alle aanwezigen worden onderworpen aan coronatesten. De teststrategie bestaat uit een mix van regelmatige PCR-testen en sneltesten. Deze strategie werd in overleg met de virologen besproken en inhoudelijk gecheckt.

Naast de klassieke maatregelen (mondmasker dragen, handen ontsmetten, voldoende afstand van elkaar houden,..) wordt er gewerkt met functionele bubbels (media, organisatie en renners/verzorgers). Het contact tussen die bubbels worden tot een absoluut minimum teruggebracht aan de hand van specifieke stromen en bewegwijzerde looprichtingen. Het aantal aanwezigen werd ook van bij het begin tot een minimum herleid.

De maatregelen zijn nog strikter dan omschreven in het huidige protocol. Op die manier wil de organisatie eventuele verspreiding van het virus onmogelijk maken binnen de grenzen van het parcours. “Nog verscherpt is dat er geen gezamenlijke maaltijden kunnen plaatsvinden, het aantal aanwezigen is nog fel beperkt en ook de teststrategie is nog aangepast”, verduidelijkt burgemeester Tommelein.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.