Op zoek naar de nieuwe Iserbyt op het BK voor aspiranten: “Gecharmeerd door Emiel Osaer”

Rudi Van de Sompel ziet potentieel in Emiel Osaer. © Foto Coghe
Redactie KW

Wie stapt in de voetsporen van Wout Van Aert, Mathieu van der Poel of Eli Iserbyt? Het antwoord zal zondag tijdens het Belgisch kampioenschap veldrijden voor aspiranten in het Oost-Vlaamse Hamme nog niet gegeven worden. Misschien komt er in één van de reeksen toch een vingerwijzing.

Zelfs een blinde zag bij nieuwelingen en junioren dat Mathieu van der Poel enorm veel talent had. Wat de drievoudige wereldkampioen veldrijden en winnaar van de Ronde van Vlaanderen 2020 bij de profs dik in de verf zet. Ook Eli Iserbyt won bij de jeugd heel wat veldritten en pakte enkele Belgische titels. Wout Van Aert had iets meer tijd nodig om tot een wereldster uit te groeien. Met andere woorden: talenten ontdekken is niet evident. Ex-veldrijder Rudi Van de Sompel probeert dat toch te doen. Recent was hij op de manche van de Aspirantencyclocrosscup in Moerkerke aandachtig toeschouwer. Ook het Vlaams kampioenschap in Maldegem volgde de trainer van Eli Iserbyt met meer dan gewone belangstelling.

“Ik ben gecharmeerd door Emiel Osaer”, is het eerste wat in Van de Sompel opkomt. “Hij won bij de dertienjarigen in Moerkerke en pakte in Maldegem, in zijn eigen gemeente, ook de Vlaamse titel. Daar reed hij bijzonder goed door het zand. Hij lijkt heel behendig. Heel goed ken ik Emiel natuurlijk niet, maar ik hoor dat hij niet veel traint. Dat is positief. Het betekent dat er nog veel progressiemarge is. Ik vergelijk altijd met Eli Iserbyt. Bij de jeugd trainde hij echt ook nog niet veel, zelfs bijna niets. Toch slaagde hij erin crossen te winnen. Ook bij Emiel Osaer zie ik veel potentieel.”

Ook Peers maakt indruk

Osaer, actief in het shirt van Young Cycling Team Middelkerke, is zondag in Hamme de voornaamste kanshebber op de Belgische titel. Toch wordt het niet vanzelfsprekend om de titel te pakken want net als in Maldegem krijgt hij oppositie van Mats De Ridder en Maxime Smits. Bij de twaalfjarigen wordt het uitkijken naar Vlaams kampioen Lars Peers. “Ik herinner mij dat die jongen in Maldegem met ruime voorsprong won”, gaat Van de Sompel verder. “Hij maakte indruk, voor het overige weet ik weinig over die jongen. Misschien traint hij per week al acht tot tien uur. Dat weet ik niet.”

Rudi Van de Sompel begeleidt zelf één aspirant. Hij laat zich in met Gilles Van Loo uit Kuurne. In Hamme gaat hij bij de veertienjarigen zijn kans. De regionale titelstrijd in Maldegem sloot het rennertje van Tomabel-Inofec als vijftiende af. “Veel zal van zijn start afhangen”, voorspelt z’n coach. “Is hij goed weg, acht ik hem in staat top tien, misschien zelfs top vijf, te halen. Na het Vlaams kampioenschap in Maldegem hebben we zijn verzet aangepast. Hij reed nog met een 36. Op de rechte stukken kwam hij te kort. Nu rijdt hij met een 38. Dat scheelt veel. Niet vergeten dat hij volgende winter nieuweling wordt. Dan mogen ze sowieso met een grotere versnelling koersen.”

Speld in een hooiberg

Van de Sompel zal zondag Van Loo met meer dan gewone belangstelling volgen. Met ons stelde de inwoner van Maldegem vast dat de West-Vlaamse aspiranten op het regionaal veldritkampioenschap geen enkele medaille pakten. Bij de twaalfjarigen viel Boyan Vandenbroucke, actief bij MJ Wood, net naast het podium. In de andere categorieën was zoeken naar West-Vlamingen in de top tien als een speld in een hooiberg ontdekken.

Kyano Cottignies.
Kyano Cottignies. © Foto Coghe

“Ik had nochtans goeie dingen opgevangen over Kyano Cottignies van Jonge Renners Roeselare”, beweert Van de Sompel. “In Maldegem was het parcours redelijk technisch. Door twee zandbakken kort na elkaar, door een aantal heuveltjes, door wat draaien en keren. Ik merkte dat Kyano op technisch vlak tekortschoot. Hij is vrij groot, misschien is dat op een technische omloop een nadeel. Vermoedelijk zal hij zondag in Hamme beter tot zijn recht komen. In Maldegem werd hij in de top vijf verwacht. Het parcours in Hamme zal vrij snel zijn. Vroeger was de startzone heel kort, maar dat is aangepast. Bij mijn weten ligt er in Hamme geen zand. Dus wordt het ook voor Emiel Osaer moeilijker om het verschil te maken.”

Antwerpenaars baas

En de andere West-Vlamingen? Die worden op het BK niet op het podium verwacht. Uiteraard mogen ze ons aangenaam verrassen. “De jaren zijn nooit dezelfde”, weet Van Sompel. “Soms zwaaien de aspiranten uit de provincie Antwerpen de plak, soms de Oost-Vlaamse aspiranten, een ander jaar de aspiranten uit West-Vlaanderen. Dat verandert heel regelmatig. Deze winter zie ik veel Antwerpse aspiranten de beste plaatsen innemen. Ik verwacht dat ook zondag op het BK.”

Ook op de Belgische wegkampioenschappen voor aspiranten van 15 augustus in Hoogstraten waren de West-Vlaamse aspiranten niet aan het feest. Kyano Cottignies haalde tegen de klok een zilveren medaille en werd in de wegrit achtste. Bij de meisjes zorgde Juliette Battaille van Gaverzicht-BE Okay voor goud in tijd- en wegrit. Dat was het wat West-Vlaams eremetaal betrof. Liam Depoorter viel in de wegrit voor twaalfjarigen net naast het podium. De kerel uit Houthulst zal pas tijdens het jaareinde enkele veldritten meepikken. (Hans Fruyt)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.