Middelkerke klaar voor BK veldrijden zonder publiek: “Het moest een wielerhoogdag worden”

Heel wat jonge renners ervoeren woensdagnamiddag wat de deelnemers van het BK veldrijden dit weekend zullen beleven: crossen op een parcours zonder publiek. © Luc Cassiman
Paul Bruneel

Wielerliefhebbers die zaterdag en zondag de strijd om de Belgische driekleur in het veldrijden willen volgen, kunnen dat enkel voor de televisie. Deze week werd beslist dat de kampioenschappen in de omgeving van het Kamp van Lombardsijde het zonder publiek moeten stellen. De organisatoren zien een pak inkomsten verloren gaan.

De drie organiserende partijen – de gemeente Middelkerke, Golazo en Belgian Cycling – moesten dinsdag de knoop doorhakken en beslisten om de kampioenschappen zonder publiek te laten plaatsvinden. Het overlegcomité van donderdag kwam te laat om logistiek nog alles te kunnen regelen. “Wij betreuren dit enorm”, klinkt het bij Golazo. “We hadden uiteraard veel liever georganiseerd met publiek. Het kampioenschap moest een wielerhoogdag worden, maar het allerbelangrijkste blijft dat de wedstrijden kunnen plaatsvinden. De renners kijken er al weken naar uit. Een titelstrijd is toch wel iets speciaals en een jaar rondrijden in de Belgische driekleur is voor een renner belangrijk. Laat het voor de supporters een schrale troost zijn dat zij zowel de wedstrijd voor dames op zaterdag als de wedstrijd voor de elite heren op zondag live zullen kunnen volgen op televisie.”

Grondgebied Nieuwpoort

Ondanks alles beloven het toch acht mooie wedstrijden te worden in Nieuwpoort. Het mag dan wel Middelkerke zijn dat organiseert in het Kamp van Lombardsijde, maar wat velen niet weten is dat het Kamp van Lombardsijde op grondgebied Nieuwpoort ligt.

Het terrein van het BK is voor Freddy Maertens een beetje thuiskomen, want hij was er soldaat

Supervisor van het Belgisch kampioenschap veldrijden Paul Herygers mag dan wel het parcours niet zelf uitgetekend hebben, dat gebeurde door oud-veldrijder Bjorn Rondelez, maar is bij uitstek de zandspecialist onder de veldrijders. “We moeten ons niet aan een modderpartij verwachten zoals we de laatste weken enkele wedstrijden hebben gezien, maar het wordt een echte zandcross. Op het militair domein zijn er enkele duinen die beklommen moeten worden. Naargelang de weersomstandigheden zullen de renners hier naar boven kunnen rijden of de beklimming te voet moeten afleggen. Het is een prachtig parcours en onmiddellijk na de eerste materiaalpost is er een passage op het strand. Ook hier zullen de weersomstandigheden een grote rol spelen, want bij droog weer kan deze zandstrook er heel lastig bijliggen. Ik vind het een prachtig parcours, een kampioenschap waardig. Vooral de vier beklimmingen per ronde zullen in de kuiten bijten”, zegt Paul Herygers.

Soldaat Freddy

De organisatie van het Belgisch kampioenschap werd toevertrouwd aan Golazo. “Wij zijn niet aan ons proefstuk toe”, zegt Christophe Impens van Golazo. “We hebben al verschillende Belgische kampioenschappen in het veld en op de weg georganiseerd en het was ook deze keer weer onze bedoeling om de nadruk te leggen op beleving en comfort voor de supporters. De locatie is ons ook niet vreemd, want we organiseerden er verschillende edities van de hindernissenloop Neptunus Run.”

Freddy Maertens.
Freddy Maertens. © Belga

Het kampioenschap heeft voor oud-wielerkampioen en ambassadeur Freddy Maertens een speciale betekenis. “Uiteraard vind ik het fijn dat het kampioenschap wordt gereden op een boogscheut van de plek waar ik mijn jeugd heb doorgebracht. Ik ken deze duinen en de site op het strand wonderwel en wees maar zeker dat de renners het niet makkelijk zullen hebben. Ik ken dit terrein niet alleen omdat ik er in het verleden veel kwam als renner, maar dit terrein is voor mij ook nog op een andere manier een beetje thuiskomen. Ik was hier namelijk soldaat, maar als renner kon ik rekenen op sportieve oversten en kreeg ik heel wat faciliteiten. Ik heb uren getraind in die duinen en op het strand en weet dus heel goed waarover ik praat”, zegt Maertens.

Zowel op zaterdag als op zondag staan er vier wedstrijden op het programma. Op zaterdag zijn er de wedstrijden voor vrouwen nieuwelingen (10 uur), vrouwen junioren (11 uur), mannen junioren (13.45 uur) en vrouwen elite en U23 (15.15 uur). Op zondag rijden de mannen nieuwelingen eerstejaars (10 uur), de mannen nieuwelingen tweedejaars (11 uur), de mannen U23 (13.45 uur) en de mannen elite (15.15 uur).

Het Belgisch kampioenschap veldrijden is niet het enige kampioenschap dat dit jaar in Middelkerke plaatsvindt. Op zondag 26 juni 2022 is er ook het Belgisch kampioenschap wielrennen op de weg, hopelijk tegen dan met publiek.

Alle info over het verloop van de kampioenschappen en de laatste nieuwtjes vind je op www.bkmiddelkerke.be.

Burgemeester Dedecker: “Een echte schande”

De drie organiserende partijen, onder wie de gemeente Middelkerke, betreuren dat het BK het dit weekend zonder publiek moet stellen. Vooral Burgemeester Jean-Marie Dedecker laat zich horen en is verbolgen over de gang van zaken, waarin hij de politieke beslissingnemers niet spaart. “Het gaat om een zuiver politieke beslissing, het is een regelrechte schande. Het is onbegrijpelijk dat er in Antwerpen op de Meir duizenden mensen dicht bij elkaar mogen lopen zonder mondmasker, maar op een kampioenschap buiten in de duinen kan dat niet. Wij waren op alles voorzien: het voorleggen van een Covid Safe Ticket, controle op het dragen van een mondmasker en ook aan plaats is er op de locatie geen gebrek. Er is ruimte om 8.000 mensen een plaatsje te geven, telkens op een meter afstand van elkaar”, zegt de burgemeester.

Nadat de cultuursector zijn gelijk haalde bij de Raad van State, was Dedecker ook van plan om naar de Raad van State te trekken, maar door de tijdsdruk is dat niet gebeurd. Hij kon nochtans geformuleerde argumenten voorleggen. “Premier De Croo heeft mij met zoveel woorden gezegd dat het veldrijden het slachtoffer is van wat er in het voetbal is gebeurd. Dat is natuurlijk een non-argument. Je kan niet de hele klas straffen omdat er één stoute leerling is. Zo’n argumentatie houdt nooit stand voor de Raad van State”, liet hij weten. De Belgische wielerbond wilde niet naar de Raad van State stappen, maar gesprekken voeren met de politici. Die zijn dus duidelijk niet gelukt. “Zelfs als het overlegcomité donderdag zou beslissen dat het toch kan met publiek, is het praktisch niet meer te realiseren. Er zijn zeker 600 mensen en heel wat agenten nodig om alles in goede banen te leiden.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.