Timothy Dupont verdedigt zondag titel op BK strandrace: “Veel bekende namen vooraan”

Timothy Dupont: (foto Bart) © VDB / Bart Vandenbroucke VDB
Redactie KW

Na bijna vier jaar staat zondag in Bredene opnieuw een Belgisch Kampioenschap strandrace op het programma. Uittredend kampioen Timothy Dupont (34) heeft zich niet speciaal voorbereid op de titelstrijd, maar hoopt wel een sterke prestatie neer te zetten. “Er zullen veel goeie coureurs aan de start staan, maar op een kampioenschap probeer je toch sowieso om te winnen.”

Timothy Dupont veroverde de nationale driekleur in het beachracen eind januari 2018 in Middelkerke. Zondag om 10 uur staat de Gistelnaar uiteraard aan de start in zijn vroegere thuishaven Bredene. “Dat vind ik niet per se speciaal, want ik woon er toch al een tijdje niet meer. Het is natuurlijk wel tof dat er een titel aan vasthangt, al weet ik niet of ik echt kans maak.”

De sprinter van Bingoal – Pauwels Sauces, misschien beter bekend als Wallonie Bruxelles, verwijst daarbij vooral naar zijn 26ste plaats tijdens De Panne Beach Endurance. “Dat was niet super. De wattages waren nochtans zeker niet slecht, want die waren zoals toen ik daar won. Ik startte ook met te veel druk in de banden. Je mag ook niet vergeten dat ik na Parijs-Roubaix drie weken gerust had en dus nog maar drie weken weer rustig aan het trainen was.”

De strandracers starten traditiegetrouw aan Twins Club voor een tocht van 40 kilometer. “Ik veronderstel dat het parcours nog steeds hetzelfde is. Het is redelijk technisch, wat wel in mijn voordeel is. Vooral de paadjes in Bredene en de overgang van de duinen naar het strand zijn cruciale passages.” In die omstandigheden verwacht de ervaren Dupont dat er geen grote groep zal samenblijven. “Ik herinner me dat ik bij mijn overwinning een hele koers voorop reed met Bert Van Lerberghe.”

Favorieten

Zoals steeds zullen heel wat wegrenners present tekenen in Bredene. De Gistelnaar verwacht dan ook veel bekende namen in de voorste gelederen. “Het niveau is echt hoog. Ik hoorde ook dat het jonge duo van Lotto-Soudal zou meedoen, Florian Vermeersch en Brent Van Moer. Dat zijn toch mannen die een serieus stuk met de fiets kunnen rijden.”

Het parcours is redelijk technisch, wat wel in mijn voordeel is

Met Jasper Dejaegher – eveneens uit Gistel – oppert de titelverdediger ook nog een minder verwachte naam als kanshebber op de titel. “Ik moet toegeven dat ik hem eigenlijk niet kende, maar hij viel echt op toen hij tweede werd in De Panne. Ik hoorde zelfs dat hij kon winnen, als hij het wat slimmer had aangepakt. Sowieso is het knap wat hij op die jonge leeftijd doet.”

Over zijn eigen kansen blijft Timothy Dupont wat op de vlakte, al probeert hij sowieso mee te strijden om de zege. “We zullen zien hoe de conditie is, want ik ben nu toch al twee weken verder in mijn voorbereiding. Ik heb niet specifiek getraind voor dit kampioenschap, maar heb wel veel met de mountainbike op het strand en in de duinen gereden.”

Wegseizoen

In december en januari trekt Dupont op ploegstage naar het Spaanse Altea. Tussendoor staat hij in principe ook nog aan de start van de Nederlandse strandklassieker Egmond-Pier-Egmond, waarna de focus volledig op het nieuwe wegseizoen komt te liggen.

“Ik zal ongeveer hetzelfde programma rijden als dit jaar. Als kleine ploeg kunnen we echt wel schone koersen rijden, met veel wedstrijden die binnen mijn bereik liggen.” In 2021 wist de Gistelnaar onmiddellijk een rit te winnen in de Ster van Bessèges. Daarna volgden vooral veel ereplaatsen.

“Ergens ben ik eigenlijk wel tevreden over mijn seizoen. Ik ben in Nokere zwaar gevallen op mijn zijkant. Tot aan de rustperiode ging het nog redelijk goed, maar daarna ben ik op de sukkel gebleven met de linkerkant van mijn lichaam. Zeker bij het sprinten kreeg ik altijd een plotse kramp in mijn nek. Ik heb wel nog goede momenten gehad, maar het was toch niet optimaal. In de Omloop van het Houtland was ik op het einde van het seizoen bijvoorbeeld nog vierde. We hebben daar eigenlijk met vier op één lijn gesprint voor de tweede plaats.” (AC)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.