Strijdlust als troostprijs voor Jens Keukeleire die derde wordt na Boasson Hagen en Arndt

Jens Keukeleire won de sprint voor de derde plaats. © (Foto Belga)
Redactie KW

De Noor Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) heeft de negentiende rit in de Ronde van Frankrijk gewonnen. Hij haalde het na een solo van twee kilometer voor Nikias Arndt en Jens Keukeleire. Eerder deze Tour verloor hij al eens met enkele millimeters van Marcel Kittel.

Op de op twee na laatste dag van de Tour kreeg het peloton tussen Embrun en Salon-de-Provence nog liefst 222 kilometer voor de wielen. Onderweg lagen ook drie hellingen van derde categorie te wachten, en vooral in de beginfase was het lastig. Dat zorgde voor een spektakelrijk openingsuur, waarin de aanvalspogingen zich in sneltempo opvolgden. Op de nationale feestdag waren ook de Belgen bijzonder actief.

Het duurde 36 kilometer tot de juiste vlucht zich vormde. Die had twintig renners aan boord: de Belgen Jan Bakelants (Ag2r), Thomas De Gendt (Lotto Soudal) en Jens Keukeleire (Orica-Scott), en verder ook Daniele Bennati, Bauke Mollema, Ben Swift, Rudy Molard, Michael Albasini, Edvald Boasson Hagen, Gianluca Brambilla, Robert Kiserlovski, Tony Gallopin, Nikias Arndt, Julien Simon, Lilian Calmejane, Sylvain Chavanel, Romain Sicard, Elie Gesbert, Romain Hardy en Pierre-Luc Périchon.

Het peloton liet na de razende beginfase begaan. De voorsprong van de twintig leiders, waarvan niemand een gevaar betekende voor de top tien, ging daardoor richting tien minuten. Onderweg sprokkelde De Gendt extra prijzengeld aan de tussenspurt. Na die sprint kreeg de Australiër Michael Matthews (Sunweb) ook mathematische zekerheid van winst in het puntenklassement. Hij hoeft enkel nog Parijs te halen om de groene trui veilig te stellen.

Toen duidelijk werd dat de vluchters zouden strijden voor de ritzege, kwamen er voorin verschillende prikjes. Onder impuls van Keukeleire viel bij het ingaan van de laatste twintig kilometer een beslissing. Na een versnelling van de West-Vlaming reden negen renners weg uit de kopgroep. Daarbij nog steeds de drie Belgen, en verder ook Bennati, Albasini, Boasson Hagen, Arndt, Chavanel en Gesbert. Keukeleire werd later voor zijn inspanning beloond met de Prijs van de Strijdlust.

De laatste beslissing viel op drie kilometer van de streep. Boasson Hagen koos de juiste kant van een rotonde en reed weg, samen met Niklas Arndt. Maar ook die kon de ontketende Noor niet volgen. Na twee tweede en evenveel derde plaatsen stoomde Hagen naar zijn eerste ritwinst in deze Ronde. In 2011 had de 30-jarige Noor ook al twee Touretappes gewonnen. Arndt hield de tweede plek nog vast. In de spurt voor plaats drie toonde Keukeleire zich de snelste. De Gendt werd vijfde, Bakelants achtste.

Het peloton kwam met een achterstand van 12:27 over de streep, maar voorin het algemene klassement verandert er niets. Geletruidrager Chris Froome gaat naar de tijdrit van 22 kilometer in Marseille met een voorsprong van respectievelijk 23 en 29 seconden op zijn dichtste achtervolgers Romain Bardet en Rigoberto Uran. Door de tijdswinst van vluchter Mollema zakken de beste Belgen een plekje in de stand: Serge Pauwels is nu negentiende, Tiesj Benoot twintigste.

Rit 19 van minuut tot minuut

0 km: Nog 169 starters voor de op twee na laatste Tourrit. Chris Froome (Sky) draagt geel, Michael Matthews groen, Warren Barguil de bolletjestrui en Simon Yates wit.

10 km: Het regent aanvalspogingen. Onder meer de Belgen Julien Vermote, Guillaume Van Keirsbulck, Thomas De Gendt, Jan Bakelants en Greg Van Avermaet tonen zich.

26 km: Romain Sicard is de eerste renner op de top van de eerste klim van derde categorie. Er wordt nog steeds volop aangevallen, zelfs door Nairo Quintana. Verschillende sprinters haken af. Ook Ondrej Cink (Bahrein-Merida) en Timo Roosen (LottoNL-Jumbo) komen in de problemen en geven later op.

36 km: Eindelijk vertrekt de goede vlucht van 20 renners, met daarbij drie Belgen: Jan Bakelants, Thomas De Gendt en Jens Keukeleire. Verder ook aan boord: Bennati, Mollema, Swift, Molard, Albasini, Boasson Hagen, Brambilla, Kiserlovski, Gallopin, Arndt, Simon, Calmejane, Chavanel, Sicard, Gesbert, Hardy en Périchon. In het peloton komt de rust terug en sluiten de geloste renners terug aan.

49 km: Hardy klopt De Gendt bovenop een tweede klim van derde categorie.

94 km: De voorsprong van de 20 gaat richting tien minuten. Sky rijdt op kop in het peloton. De best geklasseerde in de kopgroep, Mollema, heeft meer dan drie kwartier achterstand en vormt dus geen gevaar.

137 km: De Gendt sprokkelt extra prijzengeld door als eerste voorbij te komen aan de tussenspurt. Matthews hoeft enkel nog Parijs te halen om zijn groene trui te verzekeren.

173 km: Enkele prikjes op de laatste klim van derde categorie. Sicard, Gesbert en Kiserlovski rijden even weg van de kopgroep, maar in de afdaling loopt alles weer samen.

205 km: Onder impuls van Keukeleire rijden negen renners weg uit de kopgroep. De drie Belgen, en verder ook Bennati, Albasini, Boasson Hagen, Arndt, Chavanel en Gesbert. Keukeleire krijgt later de Prijs van de Strijdlust.

219 km: Boasson Hagen rijdt weg, gevolgd door Arndt.

220 km: Ook Arndt kan een ontketende Boasson Hagen niet volgen. De achtervolgende groep met de Belgen krijgt de kloof evenmin gedicht.

222 km: Hagen stormt alleen naar de ritzege. Arndt houdt de tweede plek nog vast. Keukeleire sprint naar de derde plaats, De Gendt en Bakelants finishen als vijfde en achtste. Chris Froome eindigt op 12:27, maar blijft met identieke voorsprong op zijn achtervolgers in het geel.

Uitslag 19e rit

1. Edvald Boasson Hagen (Noo/DDD) de 222.5km in 5u06:09 (gem. 43.606075km/u)

2. Nikias Arndt (Dui/SUN) op 0:05

3. Jens Keukeleire (Bel/ORS) 0:17

54. Serge Pauwels (Bel/DDD) 12:27

74. Julien Vermote (Bel/QST) 12:27

87. Pieter Vanspeybrouck (Bel/WGG) 12:27

98. Guillaume Van Keirsbulck (Bel/WGG) 12:27

Stand na 19e rit

1. Chris Froome (GBr/SKY) de 3414.5km in 83u26:55 (gem. 40.917397km/u)

2. Romain Bardet (Fra/ALM) op 0:23

3. Rigoberto Uran (Col/CDT) 0:29

19. Serge Pauwels (Bel/DDD) 37:31

20. Tiesj Benoot (Bel/LTS) 40:49

22. Jan Bakelants (Bel/ALM) 48:09

34. Thomas Degand (Bel/WGG) 1u31:43

51. Thomas De Gendt (Bel/LTS) 2u03:05

57. Greg Van Avermaet (Bel/BMC) 2u16:44

59. Jens Keukeleire (Bel/ORS) 2u20:04

64. Oliver Naesen (Bel/ALM) 2u24:27

100. Pieter Vanspeybrouck (Bel/WGG) 3u07:11

134. Frederik Backaert (Bel/WGG) 3u44:12

135. Jurgen Roelandts (Bel/LTS) 3u44:15

142. Julien Vermote (Bel/QST) 3u49:41

147. Guillaume Van Keirsbulck (Bel/WGG) 3u56:50

161. Dimitri Claeys (Bel/COF) 4u14:52