Zoveel om naar uit te kijken

Laat dat gedokker op Vlaamse kasseien maar komen! (foto Belga) © JASPER JACOBS BELGA
Tjorven Messiaen
Tjorven Messiaen Reporter

Eindelijk. De Omloop. Het moment waarnaar menig wielerfan al wekenlang aan het aftellen is. Het moment waarop familiebijeenkomsten pas echt als een verplichting beginnen aan te voelen – tenzij de televisie op de achtergrond op Sporza afgestemd staat natuurlijk. Mijn welgemeende excuses aan mijn familie, maar het is nu eenmaal zo.

Het openingsweekend is er ook geen dag te vroeg, want het moment dat je op ProCyclingStats, de website die nauwkeurig alle wielerresultaten bijhoudt, gaat zoeken hoeveelste Jelle Vermoote eindigde in de Tour de la Provence of hoeveelste Arjen Livyns was in de derde etappe van de Ronde van Oman, dan weet je: het wielervoorjaar mag stilaan écht gaan beginnen.

En morgen is het dus zover. En wat hebben we er zin in! Het belooft opnieuw een voorjaar te worden om van te smullen. Soudal-Quick-Step dat een mini-gedaanteverandering heeft ondergaan, Lidl-Trek dat er met Tim Declercq een West-Vlaamse stoomlocomotief heeft bijgekregen, Visma-Lease a Bike dat op papier nog sterker lijkt geworden dan vorig jaar, Mathieu van der Poel die afgelopen veldritseizoen al bewees klaar te zullen zijn voor wat komt. Je begrijpt het wel: er is zoveel om naar uit te kijken.

“Door het afscheid van Vanmarcke en Keukeleire zal het voor een West-Vlaamse triomf nu echt wel van Lampaert moeten komen”

En akkoord, met het afscheid van Sep Vanmarcke, Jens Keukeleire en het gedwongen forfait van Stan Dewulf zijn onze kansen op West-Vlaamse triomfen nog wat geslonken – Yves, in je tiende seizoen bij de wolfpack zal het nu écht wel van jou moeten komen -, maar dat neemt niet weg dat er ook op West-Vlaams vlak de komende weken heel veel te ontdekken valt. Wat kan Alec Segaert bijvoorbeeld? Wij dichten hem zondag alvast al kansen toe in Kuurne-Brussel-Kuurne, iets waar ook de Leeuw van Vlaanderen en ervaringsdeskundige Johan Museeuw niet bij voorbaat nee tegen zegt. “Want rij er hem maar eens af.”

En uiteraard is komend weekend nog maar het opwarmertje voor wat er vanaf midden maart zit aan te komen – eerst is er namelijk nog de Strade Bianche en Milaan-Sanremo, ook niet slecht – en zullen de resultaten van de komende twee koersen ook niet alles zeggen voor de rest van het voorjaar, maar ga er toch maar al voor zitten. Want het zal de moeite zijn. Geniet ervan!