Tim Merlier wint voor het tweede jaar op rij Nokere Koerse

© (Foto Belga)

Tim Merlier (Soudal Quick-Step) heeft woensdag voor het tweede jaar op rij Nokere Koerse (1.Pro), over 193 km tussen Deinze en Nokere, op zijn naam geschreven.

De 30-jarige Belgische kampioen haalde het na een sprint met een select groepje voor Edward Theuns (Trek-Segafredo) en Milan Menten (Lotto Dstny). Timo Kielich (Alpecin-Deceuninck) legde beslag op de vierde plaats voor de Brit Lewis Askey.

Voor Tim Merlier werd het na de openingsetappe van de Ronde van Oman, twee ritten in de UAE Tour en de openingsrit van Parijs-Nice zijn vijfde zege van het seizoen. Ook in 2022 won Merlier deze Danilith-Nokere Koerse.

Het duurde een tijdje vooraleer we een eerste echte aanval kregen. Na zowat 40 kilometer koers slaagden Alex Colman, Adam De Vos, Rory Townsend, Jonas Geens, Enekoitz Azparren, Etienne van Empel en de laureaat van 2021 Ludovic Robeet er toch in een uitval op te zetten. Op de kasseien van de Varentstraat was de voorgift van de zeven leiders opgelopen tot 1:10.

Achter hen begon het peloton de zaak te controleren en liet men de koplopers slechts om en bij de twee minuten voor hen uitrijden. Met nog 75 kilometer te rijden sloegen bij het rondpunt van Kruisem, net als bij de voorafgaande vrouwenkoers, enkele renners tegen de grond, met Matthew Bostock en Gerd de Keijzer als voornaamste slachtoffers. Zij verlieten de wedstrijd.

De zeven vluchters begonnen aan de laatste twee plaatselijke ronden, van elk 28,1 kilometer, met een voorsprong van 1 minuut op de grote groep waarin vooral de renners van Soudal Quick-Step, Team DSM, Lotto Dstny en Alpecin-Deceuninck de snelheid regelden. Voorin moest Alex Colman eraf met een lekke achterband en hielden we een kopgroep met zes renners over. Met nog 46 kilometer voor de boeg verloren we daarin eveneens Etienne van Empel voor wie het simpelweg te snel ging.

Sep Vanmarcke ging daarop even de benen testen op de kasseien van de Huisepontweg. Arjen Livyns nam dat initiatief over. Deze tempoversnellingen zorgden ervoor dat een gegroepeerd peloton de slotronde aanvatte. Het bleef bijzonder onrustig en aanvallen regenen. Jasper De Buyst ontbond op 22 kilometer van de finish zijn duivels. Tien kilometer verderop was hij eraan voor de moeite. Het ging er alsmaar nerveuzer aan toe met enkele stevige valpartijen tot gevolg.

In de laatste tien kilometer ging Samuel Watson zijn kans. Florian Vermeersch was de volgende om het te proberen maar ook dat feestje ging niet door. Florian Vermeersch, Sep Vanmarcke en Laurence Pithie namen afstand, leken op weg naar de zege, maar werden net voor de laatste keer Nokereberg opgeslokt door een groepje van zowat vijftien renners. In de daaropvolgende sprint stond er geen maat op Tim Merlier die zichzelf opvolgt als eindlaureaat van Danilith-Nokere Koerse.

Merlier eerste Belgische kampioen op erelijst Nokere: “Ik doe waarvoor ze me haalden: winnen”

“In de laatste twee plaatselijke ronden is het gashendel helemaal open gegaan en werd er voluit gekoerst. Het was allesbehalve gemakkelijk om de zaak te controleren. Gelukkig hadden wij een sterke Bert Van Lerberghe in huis die alles en iedereen ging gaan halen. En bovendien deed die nog een schitterende lead-out ook”, stelde Tim Merlier.

Soudal Quick-Step had er ook alle baat bij om het tot een sprint te laten komen. Toch kostte dat heel wat krachten want pas in de slotkilometer werd het drietal met daarin onder meer Florian Vermeersch en Sep Vanmarcke weer tot de orde geroepen.

“Wat Bert Van Lerberghe vandaag liet zien is ongelooflijk. Het is een droom om daar achter te zitten. Ik had de mannen mee die ik nodig had. Mijn waarden waren niet zo goed als vorig jaar maar toch voldoende om te winnen. Ik werd op een schitterende manier naar de eindmeet gebracht. Ik ken het hier onderhand wel, zeker met twee zeges op mijn conto. Naar ik vernam is het de eerste keer dat de Belgische kampioen deze koers wint. Mooi toch? Ik had altijd gehoopt Halle-Ingooigem eens te winnen maar nu Nokere tweemaal is ook wel schoon. Of ik nu al de transfer ben van Patrick Lefevere? Ik ben tevreden dat ik kan teruggeven waarvoor ze me binnenhaalden: winnen”, lachte Merlier.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.