Tim Merlier sprint in openingsetappe van UAE Tour naar derde seizoenszege

Tim Merlier. © JASPER JACOBS BELGA

Tim Merlier (Soudal Quick-Step) heeft maandag zijn derde seizoenszege geboekt in de openingsetappe van de UAE Tour, een zevendaagse rittenkoers voor de WorldTour in de Verenigde Arabische Emiraten. In de straten van aankomstplaats Liwa was Merlier de snelste in een massasprint.

De golvende openingsetappe over 141 kilometer in een duinenwoestijn kreeg een eentonig wedstrijdverloop. De vroege vlucht bestond uit de ploegmaats Mark Stewart en Marco Murgano van Team Corratec – Vini Fantini, maar maakte geen kans tegen het peloton. Met onder meer Tim Merlier, Fabio Jakobsen, Dylan Groenewegen, Mark Cavendish, Olav Kooij en Kaden Groves aan de start wilden veel ploegen aansturen op een massasprint.

Sterke sprint

In een chaotische aanloop naar de voorspelde spurt leek Merlier uitgeteld voor winst door een verre uitgangspositie, maar in de slotkilometer werkte de tweevoudige Belgische kampioen zich toch nog naar voren, en remonteerde hij met een sterke sprint de stilvallende Colombianen Fernando Gaviria en Juan Sebastian Molano. De Nederlander Arvid de Kleijn werd nog tweede, de Italiaan Jakub Mareczko derde. Achter hun rug werd de pelotonsprint ontsierd door een grote valpartij.

Meteen leider

De 31-jarige Merlier, die eerder dit seizoen al twee etappes won in de Ronde van AlUla in Saoedi-Arabië, is uiteraard ook de eerste leider in het algemene klassement. De UAE Tour duurt tot en met zondag, en bevat onder meer twee aankomsten bergop. Dinsdag wacht een korte individuele tijdrit van 12,1 kilometer op het Al Hudayriyat Island.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier