Tim Merlier pakt tweede ritzege in Giro en wint nu ook in derde week van grote ronde: “Haters zullen ontgoocheld zijn”

Tim Merlier won de massasprint voor de Italiaan Jonathan Milan en de Australiër Kaden Groves. © LAPRESSE

Tim Merlier (Soudal-Quick-Step) heeft donderdag de achttiende rit van 178 kilometer tussen Fiera di Primiero en Padova in de 107e editie van de Ronde van Italië (2.UWT) op zijn naam geschreven. Hij won de massasprint voor de Italiaan Jonathan Milan (Lidl-Trek) en de Australiër Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck). Voor de Belg is het zijn tweede ritzege in deze Giro. “We probeerden ons als ploeg te organiseren en wisten welke punten belangrijk waren. We zaten niet altijd op een perfecte lijn, maar wel altijd in een goeie positie”, keek de ritwinnaar terug.

Vier renners kozen voor de traditionele vroege vlucht: de Italianen Mirco Maestri (Team Polti Kometa), Andrea Pietrebon (Team Polti Kometa), Filippo Fiorelli (VF Group-Bardiani CSF-Faizanè), en de Deen Mikkel Honoré (EF Education-EasyPost). In het peloton hielden de troepen van de sprintersploegen echter alles de hele dag lang onder controle. Op 55 kilometer van de streep overbrugde Edoardo Affini (Visma-Lease a Bike) de kloof. Op iets meer dan tien kilometer van de aankomst werden de vluchters opnieuw ingerekend.

Chaotische sprint

De aanloop naar de sprint was erg apart. Topfavoriet en drager van de paarse puntentrui Milan raakte bij het ingaan van de slotkilometer de wielen van zijn ploegmakkers kwijt, waarna het tempo heel erg zakte. In de sprint schoten zowel Merlier als Milan uiteindelijk vanuit de achtergrond naar voren: Merlier kwam langs rechts, Milan ging door het midden. De renner van Soudal Quick-Step haalde het uiteindelijk met een kleine voorsprong op de Italiaan.

“Ik werd in de laatste kilometer een beetje verrast”, aldus Merlier. “Die ging heel snel voorbij door de twee snelle bochten. Ik was verbaasd toen we al in de laatste vijfhonderd meter kwamen. Ik vond toch mijn moment en begon mijn sprint, waarbij ik rond enkele renners moest gaan. Maar ik haalde het uiteindelijk toch.”

Criticasters

Merlier, die bekend staat om vooral vroeg in rittenkoersen te scoren, won nooit eerder zo laat in een grote ronde een etappe. In zijn flashreactie bleek dat hij daarmee ook de criticasters lik op stuk wilde geven. “De haters zullen ontgoocheld zijn”, grijnsde hij daarover. Merlier had eerder ook de derde etappe van deze Giro gewonnen. De Oost-Vlaming telt nu vier ritzeges in grote ronden: drie in de Giro en één in de Tour.

Rit 19

Vrijdag leggen de renners 157 kilometer af tussen Mortegliano en Sappada. Onderweg volgen drie beklimmingen en ook de laatste hectometers lopen bergop. Het lijkt een laatste uitgelezen kans voor de vluchters.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier