Terug naar Romandië, waar het vier jaar geleden allemaal begon

Mauri Vansevenant en Julian Alaphilippe.© BELGA
Mauri Vansevenant en Julian Alaphilippe.© BELGA
Tom Vandenbussche

Derde na Thibaut Ponsaerts en de Noor Andreas Leknessund in de tweede rit van de Tour du Pays de Vaud voor junioren in Romandië. Het was zaterdagochtend 27 mei 2017 en de amper 17-jarige Mauri Vansevenant uit Torhout behaalde in het Zwitserse Saint-Cergue, op 1.026 meter hoogte en na een slotklim van negen kilometer aan ruim zes procent, zijn eerste podiumplaats ooit op internationaal niveau.

Dat deed hij amper twee weken na een tiendaagse schoolreis naar Peru, op materiaal waar geen enkele andere jeugdrenner mee wilde rijden en terwijl hij nooit eerder in de bergen had gefietst. Enkele uren later deed Mauri er nog een schepje bovenop: tweede in de namiddagrit na de sterke Rus Dmitrii Mukhomediarov. Bondscoach Carlo Bomans lachte eens goed in zijn vuistje. “Daar in Zwitserland, dat waren meer dan zomaar een paar flitsen, hé.”

Volgende week rijdt Mauri, op zijn 21ste, zijn tweede meerdaagse ooit in de WorldTour, de lastige Ronde van Romandië

Vier jaar later is Ponsaerts niet de renner geworden die hij als nieuweling beloofde te worden, komt Mukhomediarov niet verder dan enkele schuchtere ereplaatsen in Turkse wedstrijden van tweede categorie en ontpopt Leknessund zich tot een van de toppers van de toekomst. En Mauri Vansevenant? Die stuntte ei zo na in de Waalse Pijl, loodste Julian Alaphilippe op de Mont Ventoux bijna naar eindwinst in de Tour de la Provence, won in maart een Toscaanse semiklassieker voor tal van wereldtoppers, werd met zijn elfde plaats de best presterende neoprof van de laatste dertig jaar in de loodzware Ronde van Baskenland en mocht eerder deze week samen met Alaphilippe zelfs aanschuiven voor de online persconferentie van Deceuninck-Quick-Step – ook dat zegt iets.

Komende week rijdt Mauri Vansevenant zijn tweede meerdaagse ooit op WorldTourniveau. Zes dagen koers. Een proloog met finish bergop. Twee heuvelachtige ritten, waaronder eentje naar Martigny, het stadje waar Mauri zonder corona wereldkampioen bij de beloften had kunnen worden. Een etappe door de Jura. Een koninginnenrit met aankomst in skioord Thyon 2000. En op de slotdag een individuele tijdrit over flink hellende wegen. De naam van de koers? Jawel, de Ronde van Romandië. De streek waar het drie jaar en elf maanden geleden voor Mauri allemaal begon. Vanaf dinsdag stemmen we dan ook met zijn allen af op Eurosport.

Reageer? mailto:tom.vandenbussche@kw.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten