Oostrozebekenaar Chris ‘Foxie’ De Vos in Tour als verzorger van ploeg van geletruidrager Pogacar

Chris De Vos is verzorger in het team van Tadej Pogacar, die dinsdag de gele trui veroverde in de Ronde van Frankrijk. © TVB/Belga
Tom Vandenbussche

In 2011 won Chris De Vos als verzorger de Ronde van Frankrijk met BMC-kopman Cadel Evans. Sinds zaterdag doet de 58-jarige Oostrozebekenaar, intussen aan de slag bij UAE Team Emirates, een nieuwe gooi naar Tourwinst met topfavoriet Tadej Pogacar. “Maar de komst van mijn eerste kleinkind plaats ik boven een nieuwe eindzege in de Tour.”

De Vos is afkomstig uit Marialoop (Meulebeke). “Ik heb zelf bij de jeugd even gekoerst, tot en met de amateurs. Daarna ben ik er even tussenuit gegaan, maar van de wielermicrobe raak je niet verlost. Ik ben allerlei cursussen beginnen te volgen, onder meer die van sportverzorging. Intussen zit ik al 32 jaar in de wielersport. Ik blijf trouwens cursussen volgen, over sportvoeding en sportpsychologie. Zeker in topteams stopt bijscholing nooit.”

Echtgenote verloren

De Vos was de voorbije drie decennia achtereenvolgens aan de slag bij Olivier VanBrabant-Planckaert Parket, de ploeg van Franky Vanbrabant en Eddy Planckaert, bij de nationale ploeg van de Verenigde Staten, bij BMC, bij de nationale ploeg van België en sinds 2018 bij UAE Team Emirates.

“Het was wel niet altijd evident, zeker niet toen mijn vrouw in oktober 2014 overleed. Zeker ervoor overwoog ik om ermee te stoppen, maar toen ik dat tegen haar vertelde, zei ze dat zij dan zou stoppen met vechten tegen haar ziekte. Na haar overlijden volgden twee pittige jaren, want plots moesten mijn twee dochters en ik het alleen zien te redden.”

“Maar ik heb de draad weer opgepikt: eerst met de nationale ploeg onder bondscoach Kevin De Weert, daarna op vraag van Allan Peiper ook bij UAE. In eerste instantie was het enkel om bidons aan te geven, maar in de loop der jaren is dat geëvolueerd naar wat ik nu doe: alle hotelovernachtingen van de ploeg in België organiseren, onder meer tijdens de Vlaamse klassiekers, waarbij ik de contactpersoon tussen de hotels en de service course van UAE ben. En nu ga ik eindelijk nog eens naar de Tour.”

Tourwinst met Evans

In 2011 was De Vos er al bij op Franse bodem toen hij als personeelslid van de toenmalige BMC-ploeg de Tour met Cadel Evans won. “Bij UAE vragen ze me het al een paar jaar om opnieuw mee te gaan, maar dat heb ik telkens afgewezen. De Tour is een groot circus dat voortdurend in beweging is. Ik was er dus geen fan van, maar de ploegleiders, collega’s en de renners hebben me kunnen overhalen.”

In het wielerpeloton kent iedereen De Vos als Foxie. “Dat is inderdaad mijn bijnaam”, grijnst hij. “Een bijnaam die op het WK van 2005 met de Amerikaanse ploeg is ontstaan. Ze werd bijvoorbeeld heel veel gebruikt door Greg Van Avermaet. Meer zelfs, er zijn weinig renners die mijn echte naam kennen. Toen Remco Evenepoel in 2019 Europees kampioen tijdrijden werd, noemde hij me in een artikel Foxie, omdat hij mijn echte naam niet kende.”

“Tadej is altijd vriendelijk. Met hem samenwerken is een plezier”

Bij UAE Team Emirates werkt De Vos al sinds het prille begin samen met Tadej Pogacar. “Tadej is een supervriendelijke gast. Down to earth. Hij loopt niet hoog op met zichzelf en is een eenvoudige jongen. Zowel naar personeel toe als naar zijn teamgenoten, fans, journalisten… hij is altijd vriendelijk. Het is een plezier om met Tadej samen te werken.”

De Tour als grote favoriet aanvangen, is voor het hele team geen evidente opdracht. “Het draait allemaal rond details. De lat wordt enorm hoog gelegd. Ik voel me daarin een stukje van de puzzel en alle stukjes moeten samenvallen om de puzzel te kunnen vormen. Ik zal in deze Tour gekoppeld worden aan Tim Wellens. Natuurlijk is het leuk om ook eens in mijn eigen taal te kunnen praten.”

Logistieke begeleiding

Wat is nu eigenlijk een goede verzorger? “Als verzorger ben je gespecialiseerd in zowel de fysieke verzorging als in de logistieke begeleiding van de wielrenners, zowel voor, tijdens als na de wedstrijden. We halen de renners af in de luchthaven en/of het treinstation. Elke dag poets je de auto’s, maak je de coolers en bidonnen klaar, maak je een lunch voor het personeel, doe je boodschappen en zorg je dat het hotel bij de aankomst perfect geregeld is.”

“Voor de renners ben je een aanspreekpunt voor al hun praktische vragen en problemen. Je zorgt ervoor dat hun wieler- en sportkledij netjes gewassen en verzorgd is en dat de foodroom naar hun wens is. Je luistert naar hun verhalen en eventuele bezorgdheden. Tijdens wedstrijden ben je verantwoordelijk voor de bevoorrading van de renners.”

(lees verder onder de foto)

“Als verzorger ben je gespecialiseerd in zowel de fysieke verzorging als in de logistieke begeleiding van de wielrenners”, zegt Chris De Vos.
“Als verzorger ben je gespecialiseerd in zowel de fysieke verzorging als in de logistieke begeleiding van de wielrenners”, zegt Chris De Vos. © gf

“Je geeft sportmassages na de wedstrijden. Soms willen renners hun hart luchten en probeer je goede raad mee te geven of moed in te spreken. Vooral tijdens de massages kan dit gebeuren. Maar de gouden regel is: what you tell on the table, stays on the table. Discretie is hierin cruciaal. Het zijn heel lange dagen, met veel werk en weinig slaap. Zelf ben ik tevreden als iedereen tevreden is en wanneer ik na afloop een vriendelijk woord of schouderklopje ontvang.”

Naast zijn werk bij UAE Team Emirates is De Vos ook nog altijd aan de slag voor de nationale ploeg België. In 2021 was hij erbij op de Spelen in Tokio. “Dit jaar zal ik Parijs aan mij voorbij laten gaan, maar in september wachten nog het EK in Limburg en het WK in Zürich.”

Opa worden

“Begin juli word ik voor de eerste keer opa. Toen ik in de eindejaarsperiode te horen kreeg dat mijn oudste dochter Lisa voor de eerste keer mama zou worden, was ik heel emotioneel. Voor mijn vrouw was het een droom om haar kleinkinderen te zien opgroeien.”

“Het grote nadeel aan de job van verzorger is dat je vaak van huis weg bent. Gelukkig klaagt mijn vriendin Ann hier niet over. Het is een must voor iemand die in de wielersport actief is. Maar los daarvan kijk ik nu al uit naar de komst van mijn eerste kleinkind. Met hem of haar uitstapjes kunnen doen, zal een droom zijn die uitkomt. Nog veel meer dan een nieuwe eindzege in de Tour.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier