“Mijn Gianni vliegt bijna de lucht in”: De zotten van Gianni Vermeersch genieten van ‘once in a lifetime’ Gent-Wevelgem

Gianni Vermeersch fietst door zijn dorp tijdens Gent-Wevelgem en daar maken de Klerkenaars een waar dorpsfeest van. © TP
Redactie KW

In de schaduw van topfavorieten van der Poel en Philipsen rijdt hun ploegmakker Gianni Vermeersch zondag door eigen streek en dorp tijdens Gent-Wevelgem. En daar maken zijn ‘zotten’ een groot feest van. “Voor ons is dit een once in a lifetime editie.”

Gianni Vermeersch fietst door zijn dorp tijdens Gent-Wevelgem en daar maken de Klerkenaars een waar dorpsfeest van. Ze gingen hun ‘Beir van Klerkn’ zondagochtend al aanmoedigen aan de start in Ieper.

“Amai, er staat stevige wind. Mijn Gianni vliegt bijna de lucht in.” Rik Claeys (60) torst een ineengeknutselde versie van Vermeersch op zijn rug op de Ieperse Grote Markt. Zijn afbeelding van de multidisciplinaire renner toont Vermeersch als wereldkampioen gravel. Hij behaalde deze titel in 2022 en werd kort daarop benoemd tot ereburger van Houthulst, de gemeente waartoe Klerken behoort.

Uzen Gianni is de best’n

Helemaal bovenaan de constructie van Rik prijkt de slogan ‘Uzen Gianni is de best’n graveloare van heel de wereldbolle’. Op het parcours benaderen enkel de halfverharde plugstreerts een gravelparcours en op papier moet Vermeersch knechten voor Mathieu van der Poel en Jasper Philipsen, dé topfavorieten voor winst na hun zeges in eerdere klassiekers dit voorjaar. “Maar we zijn al heel blij en fier dat hij erbij is”, zegt Rik. “Hij doet altijd zijn deel van het werk en is meestal goed in Gent-Wevelgem.”

Once in a lifetime

Drie jaar geleden haalde Vermeersch de top tien in dé klassieker in eigen streek. “En nu passeert Gent-Wevelgem zelfs door zijn eigen dorp. Het is misschien de enige keer in zijn leven dat hij door Klerken kan passeren in een wielerwedstrijd. Daarom is dit voor ons een once in a lifetime editie van Gent-Wevelgem.”

De zotten van Gianni Vermeersch

Samen met de andere leden van supportersclub De zotten van Gianni Vermeersch wilde Rik de passage niet onopgemerkt voorbij laten gaan. “We zijn al van vijf uur ’s ochtends in de weer in Klerken. Ook de startceremonie wilden we niet missen. Daarna hadden we ongeveer anderhalf uur om opnieuw in Klerken te geraken.”

In Ieper zijn ze opnieuw uiterst tevreden over de start, die de stad binnenhaalde sinds 2020. “Het is opnieuw een topeditie”, stelt evenementenschepen Diego Desmadryl (Open Ieper). “We hebben een volle markt en we merken dat veel meer mensen in het centrum blijven.”

(TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier