Middelkerke in 2022 thuisbasis van BK wielrennen op de weg en veldrijden

© LC
Paul Bruneel

Op 8 en 9 januari 2022 heeft in het militair domein van Lombardsijde het Belgisch kampioenschap veldrijden plaats. In datzelfde jaar is Middelkerke het decor van het Belgisch kampioenschap op de weg. Die nationale titelstrijd heeft plaats op zondag 26 juni. Beide Belgische kampioenschappen werden vandaag/dinsdag voorgesteld in Beachbar De Kwinte. Dit in aanwezigheid van onder andere de oud-wereldkampioenen Freddy Maertens en Johan Museeuw. Laatstgenoemde tekende zelfs het parcours uit van het BK op de weg.

In Middelkerke werden deze namiddag de parcours voorgeteld van het Belgisch kampioenschap cyclocross en het BK wielrennen op de weg. Niet toevallig gebeurde dat in Middelkerke, want volgend jaar worden beide immers in Middelkerke georganiseerd.

De veldrijders strijden voor de titel op zaterdag 8 en zondag 9 januari 2022, het BK op de weg wordt op zondag 26 juni betwist. Burgemeester Jean-Marie Dedecker kijkt uit naar het sportieve gebeuren in 2022: “Wij krijgen een dubbele klap op de wielervuurpijl en als sportfanaat kijk ik hier uiteraard naar uit. Dankzij de inspanningen van onze administratie, Golazo, het ministerie van defensie en Belgian Cycling kunnen we de renners prachtige parcours voorschotelen.”

Middelkerke is er duidelijk klaar voor en dat wordt bevestigd door schepen voor sport Henk Dierendonck: “De draaiboeken zijn opgemaakt en die garanderen de beste voorzieningen voor zowel de renners als voor de medewerkers en het publiek.”

Hardnekkige heuvels en strand

De supervisor van het Belgisch kampioenschap veldrijden is Paul Herygers en voor het BK op de weg is dat Johan Museeuw. Alles gebeurt onder het goedkeurend oog van ere-ambassadeur en ereburger van Middelkerke Freddy Maertens. Het kampioenschap wordt georganiseerd op de terreinen van het militair domein van het Kamp van Lombardsijde en naast het ploeteren door het zand wachten de renners ook enkele hardnekkige heuveltjes.

Er is ook een passage op het strand voorzien. “Ik vind het heel tof dat de kampioenschappen hier worden georganiseerd, voor mij voelt het hier altijd aan als thuiskomen. Ik zal er zeker bij zijn” aldus Freddy Maertens.

Na de veldritkampioenschappen op 8 en 9 januari 2022 is er dan het Belgisch kampioenschap op de weg op zondag 26 juni met start op het Marktplein van Middelkerke en aankomst in de Koninginnelaan. De elite heren krijgen een wedstrijd van 215 kilometer onder de wielen geschoven met na de start in Middelkerke, een uitstap via Leffinge, Zevekote, Pervijze, Avekapelle, Kaaskerke en Oudekapelle naar Alveringem.

De Moeren kunnen een scherprechter zijn als er wind is. Via Adinkerke en Veurne wordt dan naar Ramskapelle en Nieuwpoort gefietst om uiteindelijk nog 6 lokale ronden te rijden tussen Middelkerke en Lombardsijde. De elite dames rijden een kampioenschap van 119 kilometer met eveneens een regio-uitstap tot in Zevekote, Avekapelle en Nieuwpoort.

Eens terug in Middelkerke krijgen zij nog 5 lokale ronden voorgeschoteld. Tickets en VIP-tickets zijn vanaf nu te verkrijgen via de website www.bkmiddelkerke.be. Daar is ook alle info over de beide nationale kampioenschappen terug te vinden.

(PBM/foto LC)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.