Mads Pedersen klopt Coquard, Van Aert en Philipsen in Parijs-Nice

© (Foto BELGA)

Mads Pedersen (Trek-Segafrdo) heeft dinsdag de derde etappe in de 80e Parijs-Nice (WorldTour) gewonnen. Na 190,8 kilometer van Vierzon naar Dun-le-Palestel was de 26-jarige Deen, gepiloteerd door Jasper Stuyven, de snelste van een uitgedund peloton. De Fransman Bryan Coquard werd tweede, Wout van Aert derde en Jasper Philipsen vierde.

De Fransman Christophe Laporte (Jumbo-Visma) behield ondanks een val in de slotkilometer de gele leiderstrui. Hij heeft één seconde voor op Van Aert en negen op de Sloveen Primoz Roglic. Woensdag verdedigt Laporte zijn leidersplaats in een 13,4 kilometer lange tijdrit van Domérat naar Montluçon. Die opdracht tegen de klok is allesbehalve biljartvlak. Alleen de eerste kilometer is vlak, daarna gaat het over een golvend parcours naar de Côte de la Rue Buffon, een klim van 700 meter, met een gemiddeld stijgingspecentage van 8,6 procent en pieken tot 14 procent.

De derde rit begon dan wel overwegend vlak, maar door de nerveuze, heuvelachtige slotfase met drie gecategoriseerde beklimmingen en een aankomst bovenop een helling leken er ook kansen te zijn voor vluchters. Dat inspireerde ontsnappingsspecialist Thomas De Gendt meteen na de start tot een lange vlucht, samen met Owain Doull en Alexis Gougeard.

Dat Wout van Aert en Jasper Philipsen gemotiveerd waren voor een sprint, bleek uit het achtervolgingswerk van hun ploegmaats in het peloton. Dat zorgde ervoor dat de vluchters 24 kilometer voor de aankomst weer werden gegrepen. In de heuvelachtige finale gingen nadien verschillende sprinters overboord. Onder meer ritwinnaar Fabio Jakobsen, Dylan Groenewegen en Sam Bennett moesten de rol lossen.

Voor de derde dag op rij lieten de leiders van Jumbo-Visma zich opmerken in het peloton: Primoz Roglic graaide onderweg enkele bonificatieseconden mee aan een tussensprint, en geletruidrager Christophe Laporte ging na een nerveuze fase controleren aan de kop van het peloton in dienst van Van Aert. Ondanks de blessure aan de linkerknie die de Belgische kampioen maandag had opgelopen, leek hij probleemloos door de lastige finale te komen.

Ondanks verschillende late aanvalspogingen, met onder meer tweemaal Soren Kragh Andersen, werd het een sprint bergop van een uitgedund peloton. Die werd ingeleid door Vlaams-Brabander Jasper Stuyven in dienst van oud-wereldkampioen Mads Pedersen, die met een langgerekte sprint ondanks de oplopende finishstrook alle andere sprinters wist af te houden. De Fransman Bryan Coquard werd tweede, voor de Belgen Van Aert en Philipsen (vierde). Amaury Capiot (elfde) eindigde net buiten de top tien.

Voor Pedersen is he de tweede zege van het seizoen. Begin februari won hij de openingsrit in de Ster van Bessèges (2.1).

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.