Jumbo-Visma haalt opnieuw uit: Laporte gunt Wout van Aert zege in E3 Harelbeke

Van Aert en Laporte reden samen over de streep. © BELGA/DIRK WAEM

Wout van Aert (Jumbo-Visma) heeft vrijdag de E3 Classic Harelbeke (WorldTour) op zijn naam geschreven. De Belgische kampioen rondde met zijn teammaat Christophe Laporte na 203,9 kilometer, met start en aankomst in Harelbeke, een knappe vlucht af en kreeg de zege van de Fransman cadeau. Voor Van Aert werd het na de Omloop Het Nieuwsblad en de tijdrit van Parijs-Nice meteen zijn derde zege van het seizoen.

Het mooie weer inspireerde veel renners om een aanval op te zetten maar het duurde toch tot zowat 70 kilometer koers voordat Daniel Oss, Jelle Wallays, Ryan Mullen, Lukas Pöstlberger, Brent Van Moer, Lasse Norman Hansen en Mathijs Paasschens zich echt konden loswrikken uit het peloton.

Tempoversnelling op Taaienberg

Een tempoversnelling van Wout van Aert op de Taaienberg, na 123 kilometer koers, zorgde ervoor dat de grote groep helemaal versplinterde. Met zijn teamgenoten Tiesj Benoot en Christophe Laporte stoof hij naar de kopgroep.

Kasper Asgreen, Matej Mohoric, Stefan Küng en Jasper Stuyven volgden gezwind. Tiesj Benoot ging op Berg ten Steene nog eens aan de boom schudden. Enkel Wout van Aert, Christophe Laporte, Kasper Asgreen, Jasper Stuyven, Daniel Oss, Stefan Küng en Matej Mohoric waren bij machte om hem te volgen.

Groep van 16

Daardoor mochten de renners van Ineos Grenadiers plots hun mouwen beginnen opstropen. Jhonatan Narvaez maakte de overstap naar de kopgroep en bracht een pak renners mee onder wie Biniam Girmay, Davide Ballerini en Florian Sénéchal.

Uiteindelijk bleven er voorin nog 16 renners over. Dat waren Kasper Asgreen en Florian Sénéchal (Quick-Step Alpha Vinyl), Wout van Aert, Tiesj Benoot, Mike Teunissen en Christophe Laporte (Jumbo-Visma), Biniam Girmay (Intermarché-Wanty Gobert), Matej Mohoric (Bahrain Victorius), Stefan Küng en Valentin Madouas (Groupama-FDJ), Jhonatan Narvaez en Dylan van Baarle (Ineos Grenadiers), Jasper Stuyven (Trek-Segafredo), Michael Gogl (Alpecin-Fenix), Anthony Turgis (TotalEnergies) en Rasmus Tiller (UNO-X).

Paterberg beslissend

En dan kwam de Paterberg eraan. Wout van Aert ontbond daar zijn duivels. Zijn teamgenoot Christophe Laporte beet zich naar het wiel van de Belgische kampioen en zo kon het duo, met nog 42 kilometer voor de boeg, aan een koppeltijdrit beginnen. Op de Oude Kwaremont reed Wout van Aert autoritair naar boven en moest hij zelfs even inhouden om Laporte niet uit het wiel te rijden.

Achter hen werd de achtervolgende groep uit elkaar geranseld. Kasper Asgreen, Stefan Küng, Valentin Madouas, Biniam Girmay, Matej Mohoric, Jhonatan Narvaez, Tiesj Benoot en Dylan van Baarle telden op de laatste helling van de dag, de Tiegemberg op 20 kilometer van de finish, een achterstand van 1:20 op Wout van Aert en Christophe Laporte.

Van Aert en Laporte demarreerden op de Paterberg.
Van Aert en Laporte demarreerden op de Paterberg. © BELGA/ERIC LALMAND

Enkel de strijd voor de laatste podiumplaats leverde nog enige spankracht op. Mohoric probeerde het om alleen toe te komen. Uiteindelijk zette Stefan Küng het in de laatste rechte lijn op een lopen en kon zo nog derde worden. Wout van Aert volgt de Deen Kasper Asgreen op als eindlaureaat.

Uitslag – Top 10

1. Wout van Aert (Bel/Jumbo-Visma) de 203,9 km in 4u36:19

2. Christophe Laporte (Fra)

3. Stefan Küng (Zwi) op 1:35

4. Biniam Girmay Hailu (Eri)

5. Matej Mohoric (Sln)

6. Valentin Madouas (Fra)

7. Jhonathan Narvaez (Ecu)

8. Tiesj Benoot (Bel)

9. Dylan van Baarle (Ned)

10. Kasper Asgreen (Den)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.