Jasper Stuyven geeft voorzet aan Sep en Yves

Sep Vanmarcke werd een maand geleden derde in de Omloop.© BELGA
Sep Vanmarcke werd een maand geleden derde in de Omloop.© BELGA
Tom Vandenabeele

Het is zover: de twee heilige koersweken. Te beginnen met de E3 Saxo Bank Classic van vandaag. Daarna volgen Gent-Wevelgem, Dwars door Vlaanderen, Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix, al zal die laatste wedstrijd waarschijnlijk door corona niet kunnen plaatsvinden. Vier of vijf kansen dus ook voor onze Sep Vanmarcke en Yves Lampaert. “Als Van Aert en Van der Poel in de finale geïsoleerd raken, zullen ze niet alles winnen”, zeggen ploegleiders Dirk Demol en Eric Van Lancker in koor.

Dirk Demol mag dan wel ploegleider zijn van Israel Start-Up Nation, van de overwinning van Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) in Milaan-Sanremo heeft hij afgelopen weekend zeker kunnen genieten. “Het is altijd leuk als een van je vroegere poulains een koers wint. Ik ken Jasper al lang, van toen hij bij de junioren wereldkampioen werd. Vanaf 2014 was ik vijf jaar lang zijn ploegleider. Toen Jasper in 2016 Kuurne-Brussel-Kuurne won, heb ik verkondigd dat die jongen ooit een grote koers zou winnen. Dat zei ik niet zomaar. Je kan een koers winnen en je kan een koers winnen, maar Jasper deed het na een indrukwekkende solo.”

Geslaagd voorjaar

Intussen zijn we opnieuw een week verder en opent de E3 Saxo Bank Classic het rijtje van vijf voorjaarsklassiekers op Vlaamse (en Noord-Franse) wegen. Vandaag vallen de maskers af, want in Harelbeke krijgen de renners een kleine Ronde van Vlaanderen voor de wielen geschoven. “Deze koers liegt niet. Misschien is ze zelfs zwaarder dan de Ronde, omdat ze korter en lastiger is”, vindt Eric Van Lancker. “Als je nu niet goed bent, zal je in de Ronde en Roubaix ook niet top zijn.” Demol knikt. “Als je Harelbeke wint, is je voorjaar geslaagd.”

In de Strade Bianche vochten Van Aert en Van der Poel een duel uit. Volgt vandaag in de E3 Saxo Bank Classic een nieuwe clash?© BELGA
In de Strade Bianche vochten Van Aert en Van der Poel een duel uit. Volgt vandaag in de E3 Saxo Bank Classic een nieuwe clash?© BELGA

Met Wout van Aert en Mathieu van der Poel aan de start zijn de twee topfavorieten bekend. Julian Alaphilippe komt pas naar België voor Dwars door Vlaanderen van komende woensdag. “Die mannen zijn zo goed dat ze erbovenuit steken, maar tactisch kan er veel gebeuren”, benadrukt Van Lancker. “Ze zullen de koers moeten dragen. Het is aan de anderen om te anticiperen, de koers hard te maken en niet met hen de finale in te gaan. Wout en Mathieu zullen niet alles winnen, hoor.” Demol kan het alleen maar beamen. “Er schuilt een gevaar voor hen: ze zijn zo goed en zo torenhoog favoriet dat het tegen hen kan keren. De anderen moeten hen proberen te isoleren. In Sanremo is dat gelukt, want na de afdaling van de Poggio zaten zowel Alaphilippe, Van Aert als Van der Poel zonder ploegmaat. Ook Gent-Wevelgem van vorig jaar is een mooi voorbeeld. Ik heb zelf gekoerst. Ik weet hoe dat gaat. Er wordt gedemarreerd. Ze kijken naar elkaar. Het kloofje wordt almaar groter en wie het gat dicht rijdt, is verloren. Zo is het toen ook gegaan. Als die twee geïsoleerd raken, zullen ze niet alles winnen.”

Deceuninck-Quick-Step

Door de aanwezigheid van Van Aert en Van der Poel is de kans groot dat Deceuninck-Quick-Step, dé klassieke ploeg van de voorbije jaren, op een andere manier zal koersen. Dat is ook wat Demol en Van Lancker denken. “Die ploeg telt zeven renners en alle zeven kunnen ze winnen”, zegt Demol. “Denk maar aan hoe Gilbert vier jaar geleden de Ronde won”, voegt Van Lancker eraan toe. “Dat zal nu de tactiek van meerdere teams zijn: iemand van ver meesturen.” Demol ziet het best wel zitten. “De zege van Stuyven in Sanremo zal veel renners een bepaald gevoel gegeven hebben. Zo van: het kan dan toch. Het zal voor velen misschien wel de voorzet zijn om het ook op die manier te proberen.”

Yves Lampaert in actie tijdens Parijs-Nice© BELGA
Yves Lampaert in actie tijdens Parijs-Nice© BELGA

Eén renner die het zondag in Gent-Wevelgem zeker zal proberen, is Tim Merlier. Al zal het dan wel in de sprint moeten gebeuren. “Hij is echt heel snel”, stelt ook Demol vast. “Het kan wel een handicap zijn dat er in een echte topkoers weinig ploegmaats zullen overblijven om hem nog te kunnen helpen. Zijn ploeg doet het heel goed, maar twee keer de Kemmel en die afstand van 260 kilometer… Dat is nog een extra stap die ze moeten zetten. Ik ben benieuwd.” Van Lancker: “Ik ken Tim al sinds zijn vijftiende. Hij ging toen trainen met mijn zoon en die van Mario De Clercq. Iedereen houdt rekening met hem. Hij is één van de snelste renners van het peloton, misschien zelfs de snelste. Als de weersomstandigheden niet te zwaar zijn, is Gent-Wevelgem op dit moment de klassieker die hij kan winnen.”

Sterke Sep Vanmarcke

En wat met de West-Vlamingen? Bij de ploeg van Demol en Van Lancker torst Sep Vanmarcke het kopmanschap. Iedereen heeft het de voorbije weken gezien: Sep is goed. “Ik heb hem in Parijs-Nice heel goed in de gaten gehouden”, vertelt Demol. “Hoe hij recupereerde, bijvoorbeeld. Hij is toch vrij goed, hoor. Hopelijk kan ook Tom Van Asbroeck de lijn van de voorbije weken doortrekken. Als ploeg moeten we iets kunnen doen.” Dat is ook de mening van Van Lancker. “Ik denk dat het jaren geleden is dat Sep nog zo goed is geweest. Hopelijk kan hij die vorm nu verzilveren. De Ronde en Roubaix staan het hoogst aangeschreven, maar dat wil niet zeggen dat een zege in pakweg Waregem niet van tel is. Vanaf de E3 is elke koers belangrijk.” Het is negen jaar geleden dat Vanmarcke met de Omloop zijn eerste en voorlopig ook laatste voorjaarsklassieker won. Ook toen was Van Lancker zijn ploegleider. “Sep en ik zijn zelfs eerder vrienden geworden. Er is vertrouwen van beide kanten en dat is ook belangrijk om te kunnen presteren.”

Eric Van Lancker en Dirk Demol met renner Ben Hermans.© BELGA
Eric Van Lancker en Dirk Demol met renner Ben Hermans.© BELGA

Een tweede naam om in de gaten te houden, is ongetwijfeld Yves Lampaert. “Iemand met wie je altijd rekening moet houden”, vindt ook Van Lancker. “Alleen moeten we afwachten hoe de hiërarchie binnen zijn ploeg zal zijn. Yves droomt natuurlijk vooral van Parijs-Roubaix, maar laat ons nu eerst maar hopen dat die koers kan doorgaan.” Demol: “Yves gaf me in de finale van Milaan-Sanremo een frisse indruk. Hij heeft bewust naar deze periode gepiekt en is echt wel goed.”

Yves Lampaert in actie tijdens de Omloop.© BELGA
Yves Lampaert in actie tijdens de Omloop.© BELGA

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten