Houdt Mauri Lampaert van vierde Briek op rij?

Mauri Vansevenant en Yves Lampaert, die zich boos maakte over het gebrek aan hulp door andere renners, maakten eind juni beiden deel uit van de kopgroep op het BK. (foto Belga) © BELGA
Tom Vandenbussche

Donderdag 18 november weten we wie Yves Lampaert (30) opvolgt als IJzeren Briek. Wordt het Lampie zelf voor de vierde keer op rij? Of kroont seizoensrevelatie Mauri Vansevenant (22) zich tot beste West-Vlaamse profwielrenner van 2021? Als het van de jury afhangt wel, maar het laatste woord is aan onze lezers en de profs zelf.

Stem op jouw favoriet op www.kw.be/ijzerenbriek2021

Samen wonnen Hans De Clercq (52 jaar, Sport Vlaanderen-Baloise), Dirk Demol (62 jaar, Israel Start-Up Nation), Klaas Lodewyck (33 jaar, Deceuninck-Quick-Step), Gianni Meersman (35 jaar, Alpecin-Fenix) en Eric Van Lancker (60 jaar, Israel Start-Up Nation) onder meer Parijs-Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik, Amstel Gold Race en ritten in de Giro en Vuelta. Maar de vijf West-Vlaamse ploegleiders hebben samen intussen ook al een pak ervaring als ploegleider, 68 jaar om precies te zijn. Kortom, de geknipte personen om vorige week donderdag in onze jury voor de IJzeren Briek te zetelen. Hun opdracht: de tien beste West-Vlaamse profrenners van 2021 op de weg nomineren.

Erelijst

Jens Debusschere kroonde zich in 2015 tot allereerste IJzeren Briek uit de geschiedenis. Timothy Dupont trad een jaar later in zijn voetsporen en sinds 2017 was Yves Lampaert de onbetwistbare koning van het West-Vlaamse profwielrennen. Daar zou op 18 november wel eens verandering in kunnen komen, want deze editie kondigt zich aan als de spannendste ooit. Wordt het voor de vierde keer op rij Lampaert? Of steekt Mauri Vansevenant, zijn 22-jarige ploegmaat bij Deceuninck-Quick-Step, hem naar de kroon? Volgens onze jury, die 40 procent van de stemmen in handen heeft, wordt Mauri Vansevenant de IJzeren Briek 2021.

© Getty Images

“Wat Mauri op die leeftijd laat zien, is ronduit knap”, vindt Meersman. “En dan nog bergop. In West-Vlaanderen zei men altijd dat Eliot Lietaer onze ronderenner van de toekomst was, maar daar wachten we nu ook al zes jaar op.” Demol benadrukt dat er geen enkele renner uit onze provincie het afgelopen seizoen echt bovenuit stak, maar ook voor de gewezen ploegleider van US Postal en Trek neigt de voorkeur toch eerder naar Vansevenant. “Yves was in Parijs-Roubaix misschien wel de beste man in koers, maar ik zou toch voor Mauri kiezen.”

Straffe kost

De andere juryleden knikken in koor. “Het was heel knap hoe hij in Luik-Bastenaken-Luik ten aanval trok en nog meeging tot La Roche-aux-Faucons”, geeft Lodewyck aan. “En als hij in de Vuelta niet op een supersterke Storer botst, wint Mauri ook daar een etappe.” De Clercq knikt. “Men zegt dat hij een verrassing is, maar eigenlijk is hij dat niet meer. Als Mauri vorig jaar in de Waalse Pijl niet ten val was gekomen, had hij toen waarschijnlijk al gewonnen.” Van Lancker: “In het voorjaar reed hij op de Mont Ventoux ook al met de besten omhoog.” Meersman raakte vooral onder de indruk van Vansevenants elfde plaats in de Ronde van het Baskenland. Geen enkele neoprof deed ooit beter. “Iedereen in het peloton weet: dat is de zwaarste wedstrijd van het jaar. Ik reed die koers niet graag, hoor. (neemt gsm) “Je moet die top tien van het Baskenland eens bekijken: Roglic, Vingegaard, Pogacar, Yates, Gaudu, Bilbao, Valverde, Landa, Chaves, Izagirre en dan Vansevenant. Straffe kost!”

Het zal van de lezer (20%) en de 33 West-Vlaamse profs zelf (40%) afhangen wie de IJzeren Briek 2021 wordt. Het lijkt hoe dan ook op een strijd tussen Yves Lampaert en Mauri Vansevenant uit te draaien. Nochtans konden ook Tim Declercq, Stan Dewulf en Gianni Vermeersch de voorbije maanden onze jury charmeren. “Als het seizoen langer had geduurd, was Stan misschien wel de IJzeren Briek geworden”, denkt Lodewyck. “Net omdat niemand er echt bovenuit stak, had Tim van mij gerust op nummer één mogen staan”, voegt De Clercq eraan toe.

© Getty Images

Vansevenant mag dan wel de nummer één van onze jury zijn, ook de prestaties van Lampaert worden naar waarde geschat. “Het is niet omdat wij Yves niet op één zetten dat zijn seizoen een ontgoocheling was”, merkt Van Lancker op. “Hij werd in zijn eigen Ingelmunster wel Belgisch kampioen tijdrijden.” Meersman voegt eraan toe dat Lampaert enorm belangrijk is voor Deceuninck-Quick-Step. “Het is een echte ploegspeler. Als team kan je altijd op hem rekenen.” Volgens Lodewyck stak ziekte een serieuze stok door de wielen van Lampaerts voorjaar. “Het probleem was dat hij net voor Parijs-Nice ziek is geworden. Maar zelfs dan nog is hij in die periode enorm van nut geweest voor de ploeg. Ook in onze sprinttrein is hij van onschatbare waarde. Het was zeker geen slecht seizoen voor hem, maar die ene echte uitschieter ontbreekt.”

Geen Meurisse in de top tien

Op de volgende pagina’s vind je een overzicht van de tien genomineerde renners. Opmerkelijk: daarin is geen plaats voor Xandro Meurisse, de voorbije drie edities nochtans goed voor een vierde, derde en tweede plaats. De jury legde hem in de weegschaal met Edward Planckaert, zijn ploegmaat bij Alpecin-Fenix, en twijfelde lang, maar koos finaal voor de ritzege van Planckaert in de Ronde van Burgos en diens werk voor Jasper Philipsen in de Vuelta. Ook Piet Allegaert, Timothy Dupont, Arjen Livyns en Bert Van Lerberghe haalden de top tien niet. Tot slot nomineerde de jury ook drie renners voor de Jongeren IJzeren Briek, waarvoor profs tot 26 jaar in aanmerking komen: Stan Dewulf, Harm Vanhoucke en Mauri Vansevenant. U mag drie keer raden wie op 18 november in de voetsporen zal treden van Yves Lampaert, Xandro Meurisse, Jonas Rickaert en Stan Dewulf.

Hans De Clercq, Eric Van Lancker, Gianni Meersman, Dirk Demol en Klaas Lodewyck. (foto Joke Couvreur)
Hans De Clercq, Eric Van Lancker, Gianni Meersman, Dirk Demol en Klaas Lodewyck. (foto Joke Couvreur) © JOKE COUVREUR

De vakjury spreekt

Na een coronajaar zonder IJzeren Briek is onze verkiezing van de beste West-Vlaamse profwielrenner terug van weggeweest. Met ook een nieuwe jury, want Klaas Lodewyck, Gianni Meersman en Eric Van Lancker vervoegden Hans De Clercq en Dirk Demol.

Samen hebben de vijf niet alleen 68 jaar ervaring in de volgwagen, maar reden ze ook 56 seizoenen in het profpeloton rond. De Clercq hielp Robbie McEwen aan de groene trui in de Tour. Demol won Parijs-Roubaix. Lodewyck was een trouwe knecht van onder meer Philippe Gilbert. Gianni Meersman won twee Vueltaritten en tal van etappes op WorldTourniveau. Eric Van Lancker zette Luik-Bastenaken-Luik, Amstel Gold Race, Wincanton Classic en ritten in de Giro, Parijs-Nice, Ronde van het Baskenland en Ronde van Zwitserland op zijn palmares. Anno 2021 zijn de vijf actiever dan ooit. De Clercq is ploegleider bij Sport Vlaanderen-Baloise. Demol en Van Lancker staan aan het roer bij het Israel Start-Up Nation van Sep Vanmarcke. Lodewyck werkt bij Deceuninck-Quick-Step al drie jaar nauw samen met Remco Evenepoel. En Gianni Meersman vervoegde deze zomer na vier jaar bij de crossers van Pauwels Sauzen-Bingoal de rangen van het Alpecin-Fenix van Mathieu van der Poel.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.