“Hoe Shari hier mee omgaat… Dat geeft ook mij kracht”: Gerben Thijssen over West-Vlaanderen, zijn steile opmars en… Shari Bossuyt

Gerben Thijssen schreef in januari de Trofeo Palma op zijn naam. (foto Getty) © Dario Belingheri Getty Images
Tjorven Messiaen
Tjorven Messiaen Reporter

Vandaag staat hij als titelverdediger aan de start van de Bredene Koksijde Classic, maar over twee maanden wil Gerben Thijssen (25) schitteren in de Ronde van Italië. De sprinter van Intermarché-Wanty en de partner van de geschorste Shari Bossuyt zette vorig seizoen al een gigantische stap vooruit, maar wil zich dit jaar helemaal mengen tussen de absolute wereldtop.

Gerben Thijssen is een geboren en getogen Genkenaar. Toch kunnen we hem als West-Vlamingen ondertussen ook wel claimen. Thijssen vormt namelijk sinds 2019 een koppel met Shari Bossuyt en woont ondertussen al enkele jaren in Zwevegem. Thijssen is dus de liefde gevolgd naar West-Vlaanderen en is intussen al helemaal ingeburgerd in onze provincie. “Een van mijn eerste koersen die ik won, toen nog bij Lotto, was de profkermiskoers in Izegem. Die koers gold toen ook als West-Vlaams kampioenschap. Ik won, maar ik kreeg de trui van West-Vlaams kampioen niet omdat ik nog niet lang genoeg in West-Vlaanderen gedomicilieerd was. Daar was ik heel teleurgesteld over. Ondertussen voel ik me gelukkig wél al volledig omarmd”, lacht hij.

Zelfs de West-Vlaamse taal krijgt hij zo stilaan onder de knie. Ook dat is ooit anders geweest. “Het eerste kerstfeest bij Shari was (wikt zijn woorden) niet evident. Ik verstond niets van wat Shari’s familie tegen me zei en ik moest constant zeggen dat ik ze niet begreep. (lacht) Daar heb ik echt moeten aan werken! Ondertussen betrap ik me erop dat ik er zelf af en toe eens een woordje West-Vlaams tussen gooi. Ik voel me hier dan ook heel erg goed. Ik woon hier graag.”

Seizoen van bevestiging

Ook sportief gaat het Thijssen voor de wind. Het seizoen is nog jong, maar toch schreef hij al de Trofeo Palma en een etappe in de Ronde van de Algarve op zijn naam. In het seizoen van de bevestiging is dat geen slecht begin. Vorige week reed hij dan weer Parijs-Nice, waar hij vijfde werd in de tweede etappe. Al was Thijssen over die sprint wel wat ontgoocheld. “Ik had er vooraf zo op gehamerd dat ik aan een bepaald rondpunt in een goede positie moest zitten, maar dat is me niet gelukt. Dat was even balen, ook al bewees die etappe anderzijds wel dat ik op dat niveau kan meespelen voor de prijzen.”

“De Tour is mijn grote droom, maar ik wil geen stappen overslaan”

Die ontgoocheling is dan ook vooral een bewijs dat Thijssen zijn lat dit seizoen opnieuw wat hoger gelegd heeft na een sterk seizoen vorig jaar, waarin hij onder meer de GP Monseré, de Omloop van het Houtland en de Bredene Koksijde Classic won. “In een etappekoers van het hoogste niveau als Parijs-Nice een rit winnen, moet vanaf nu inderdaad het doel zijn. Ik heb al heel wat van de absolute topsprinters kunnen kloppen in een man-tegen-man-gevecht, maar dat was dan in – met alle respect – kleinere koersen. Nu moet ik bewijzen dat ik dat ook kan in de koersen van een hoger niveau. Ik zou me nog niet in het rijtje van de absolute topsprinters durven plaatsen, daarvoor moet ik eerst bewijzen dat ik ook die laatste stap kan zetten.”

Schitteren in de Giro

Een stap die Thijssen in mei wil zetten in de Giro. “Samen met de Scheldeprijs het absolute hoofddoel dit seizoen”, aldus Thijssen. “De Tour de France is de absolute droom, maar ik wil geen stappen overslaan. Ik wil de ploeg eerst bewijzen dat ik het waard ben om in de Tour mijn kaart te trekken. Dit jaar wil ik daarom eerst successen boeken in de Giro. Want als ik daar mee kan doen voor de overwinning of een podiumplek kan halen, zou dat betekenen dat ik het ook in de Tour zou moeten kunnen. Ik ben dan ook enorm gemotiveerd om in de Giro te laten zien wat ik waard ben.”

Gerben Thijssen met Shari Bossuyt: “We zullen hier allebei sterker uitkomen.”
Gerben Thijssen met Shari Bossuyt: “We zullen hier allebei sterker uitkomen.” © KURT DESPLENTER BELGA

De concurrentie wordt evenwel niet min, want met Fabio Jakobsen, Wout van Aert, Olav Kooij, Elia Viviani, Sam Welsford, Jonathan Milan en Caleb Ewan staan er immers nog heel wat kleppers aan de start. “Al zorgt dat vooral voor nog extra motivatie”, aldus Thijssen. “We hebben alle ritten al uitvoerig geanalyseerd en ik zie voor mezelf toch vier à vijf kansen op succes. Of ik zou tekenen voor een ritzege? Uiteraard. Al zou ik de Giro ook graag uitrijden. Enerzijds omdat er in de slotweek nog twee sprintkansen zijn, maar anderzijds ook om mijn motor te vergroten. Ik merkte nu tijdens Parijs-Nice immers al dat ik bergop niet meer als eerste in de problemen kom en dat is zeker ook een gunstig signaal.”

Al wacht nu eerst nog de Bredene Koksijde Classic, waar Thijssen na zijn zege van vorig jaar het rugnummer 1 mag opspelden.

Shari Bossuyt

Rond deze periode was het vorig jaar overigens dubbel feest, want ook vriendin Shari Bossuyt boekte in deze periode haar eerste profzege. Vandaag oogt haar situatie echter minder rooskleurig, want nadat Bossuyt een positieve dopingtest aflegde, is ze nog steeds geschorst. En dat tot juni 2025. Een gebeurtenis die ook Thijssen niet onverschillig laat. “Natuurlijk heeft dat ook wel een impact op mij, maar ik moet zeggen dat Shari enorm volwassen met de situatie omgaat. Ik vind het echt straf hoe sterk ze zich houdt en hoe positief ze blijft. Het is en blijft natuurlijk een klotesituatie, maar veel kunnen we er op dit moment niet aan veranderen. We hebben er al vaak over nagedacht om toch in beroep te gaan, maar het is allemaal zo moeilijk en zo complex. Daarom hebben we tegen elkaar gezegd: Oké, we accepteren het, maar dan gaan we er wel voor zorgen dat je in juni 2025 tweehonderd procent klaar bent voor je eerstvolgende koers. Ik ben er dan ook echt van overtuigd dat het goedkomt met haar.”

“Shari heeft haar liefde voor de fiets niet verloren. In juni 2025 zal ze er meteen staan”

“Het scheelt in dat opzicht ook dat ze haar liefde voor de fiets niet heeft verloren. Ze traint nog steeds heel plichtbewust en dat bewonder ik wel. Ik haal er zelfs kracht en motivatie uit. Zeker omdat ze me ook enorm in alles blijft steunen. Als ik bijvoorbeeld een sprint gereden heb, heeft ze telkens meteen een hele analyse klaar. We hebben echt veel aan elkaar. Al is het ook wat aanpassen, aangezien ze nu in de namiddag ook moet werken. Als ik moet trainen, probeer ik altijd tegen een bepaald uur thuis te zijn, zodat ik ze nog snel even kan zien voor ze naar haar werk vertrekt. We slaan er ons wel door. In 2019 maakte ik tijdens de Zesdaagse van Gent een doodsmak, maar Shari heeft toen, hoewel we nog maar net samen waren, voor mij gekozen en is er al die tijd voor mij geweest. In die periode zijn we nog dichter naar elkaar toegegroeid en dat zal nu niet anders zijn. We zullen hier allebei sterker uitkomen.”