“Examens gedaan, dus kan ik mee naar de koers”: wielergezin kijkt uit naar start Dwars door Vlaanderen

Cara, Matteo, mama Julie en papa Dieter.
Wouter Vander Stricht

Heel wat Roeselarenaars zijn verknocht aan de wielersport en bij het gezin Vande Moortel-Vervaeke uit de Groenestraat is dat zeker het geval. Daar kijken ze reikhalzend uit naar de start van Dwars door Vlaanderen, maar… het zijn de dames uit het gezin die ook effectief kunnen gaan supporteren.

Papa Dieter heeft zelf gekoerst tot bij de elite zonder contract. Ondertussen rijdt zoon Matteo (18) bij de beloften bij Team Atom 6 en is dochter Cara (15) tweedejaars nieuweling bij Jonge Renners Roeselare. “We hebben ze zeker niet gepusht, het is vanzelf gekomen. Want onderschat het niet, twee coureurs in huis hebben”, lachen papa Dieter en mama Julie. Julie is de vrouw achter de schermen en zij verzorgt de administratie, papa Dieter gaat ook vaak eens trainen met zoon of dochter. “Samen lukt niet, het tempo ligt te ver uit elkaar.”

Matteo, die wat later aan het wielerseizoen gestart is door de examens, is echt uit het sportieve hout gesneden en is bezig aan zijn eerste jaar master lichamelijke opvoeding en bewegingswetenschappen in Gent. Cara volgt natuurlijkwetenschappen in Barnum. “Ik zit er in het vierde middelbaar, woensdag zijn de examens al gedaan en kan ik mee gaan kijken naar de start.”

Leuke sfeer

En dat kan samen met mama Julie. Terwijl Dieter aan het werk is en Matteo in Gent in de aula moet zijn, gaat Julie ieder jaar met haar zus kijken. “We maken er dan een gezellige middag van. Er hangt dan ook een leuke sfeer in de stad. En je kan alles van dichtbij bekijken, de bussen met de renners, de ploegvoorstelling op het podium…”

Matteo en Cara hebben wel renners die ze bewonderen in het peloton. “Ik was vroeger vooral fan van Peter Sagan en Philippe Gilbert, nu heb ik niet echt een favoriet meer”, zegt Matteo. Bij Cara ontbreekt het niet aan namen. “Bij de dames supporter ik vooral voor Lotte Kopecky, bij de mannen Wout van Aert. En Olaf Kooij…” Omdat het een mooi ventje is, plaagt de rest van het gezin. Als Wout van Aert start zien ze in hem de grote favoriet voor de dagzege.

“Die koers zal hij wel op zijn palmares willen zetten.” Maar ook Piet Allegaert dragen ze een warm hart toe. “Zijn schoonouders wonen hier vlakbij. Ook hem zullen we zeker aanmoedigen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier