Drie Zuid-West-Vlamingen prof bij Philippe Wagner-Bazin: “Een heel sterke ploeg”

Momenteel zijn de drie Zuid-West-Vlamingen aan de slag in de vierdaagse Tour de la Provence. © gf
Redactie KW

Dit jaar worden drie renners uit onze regionen prof bij het continentale Frans-Belgische team Philippe Wagner-Bazin van ploegmanager Geoffrey Coupé. Jens Vandenbogaerde (32), Mathias Vanoverberghe (26) en Kasper Saver (23) hebben in Dubai al hun eerste wedstrijd in de kleuren van het nieuwe team achter de rug, op dit moment rijdt het drietal de Tour de la Provence.

Voor Kasper Saver is het overigens een blij weerzien met de club waar hij vorig jaar het seizoen bij begon, én toen al meteen zijn eerste overwinning van het seizoen boekte in de GP d’Onjon. Toen Kasper halverwege het seizoen zonder pardon aan de deur werd gezet na enkele misverstanden, dacht niemand dat hij dit jaar opnieuw in de kleuren van Philippe Wagner zou rijden. “Alle plooien zijn gladgestreken, we kunnen dus met een propere lei herbeginnen”, vertelde Kasper ons al in december. “Van dit seizoen heb ik wel behoorlijk hoge verwachtingen. We hebben een heel sterke ploeg in de breedte en met de broers Rudy en Pierre Barbier hebben we twee heel sterke sprinters.”

“Als we die mooi naar de meet kunnen piloteren, kunnen we zeker heel mooie resultaten boeken. Vorige week in de Tour de Sharjah konden we met Pierre al twee ritzeges behalen, dat smaakt dus wel naar meer. Hierin ga ik zeker mijn steentje bijdragen, maar ik wil niet onder stoelen of banken steken dat ook een vroege vlucht mij wel aanspreekt”, aldus de Outrijvenaar.

Als een broer

Dat Mathias Vanoverberghe (Zwevegem) ooit door een grotere club zou opgepikt worden, zag menig volger van de wedstrijden voor elite zonder contract ook wel aankomen. Al enkele jaren maakt de Zwevegemnaar er een sport van om met grofweg elke ontsnapping mee te zijn en er keihard voor te gaan. Pas vanaf 2022 werd hij écht beloond met twee overwinningen. Vorig seizoen volgde dan de echte doorbraak – we mogen dat wel zo noemen – met tien zegestreepjes achter zijn naam.

“Ik ga ervan uit dat het vooral mijn aanvallende stijl van koersen is die me deze mooie kans geboden heeft. Nu prof kunnen worden, is toch wel een droom die uitkomt. Als je begint met koersen, dan droom je daar sowieso van, maar je moet het natuurlijk altijd realistisch bekijken. Maar eerlijk, de jongste twee jaren merkte ik toch dat er meer en meer interesse kwam. Toen Geoffrey Coupé me dit aanbod deed om bij Philippe Wagner-Bazin te komen rijden, heb ik dan ook nauwelijks getwijfeld. Dit hele continentale circuit is natuurlijk nieuw voor mij, maar Jens is een heel goede gids. Ik had altijd al een goede band met hem, van toen we bij Decock-Van Eyck-Van Mossel reden de afgelopen jaren, hij is als een soort broer voor mij.”

Kluisberg

“Op dit moment krijg ik – eigenlijk wij alle drie – een rol toebedeeld in de sprinttrein en zoals Kasper al vertelde heeft dat al vruchten afgeworpen. Later op het seizoen zou ik ook graag mijn aanvallerskwaliteiten wat willen inzetten.”

Jens Vandenbogaerde, die op de flanken van de Kluisberg woont, is de meest ervarene van het drietal. Een kleine tien jaar geleden reed hij in de continentale formaties van onder andere Team 3M, An Post – Chain Reaction en Superano Ham – Isorex. “Al in die tijd was Geoffrey Coupé heel geïnteresseerd in mij, maar ik heb toen uiteindelijk de keuze gemaakt om voltijds te gaan werken – ik wou ook mijn leven verder opbouwen – en me toe te spitsen op kermiskoersen. Ik dacht er nooit aan dat ik uiteindelijk nog weer in het continentale circuit terecht zou komen. Dat ik nu alsnog weer die stap kan zetten, is wel dankzij Mathias. Hij had niet zoveel vertrouwen in zijn Frans en vroeg of ik wilde meegaan bij zijn contractbespreking. Zo kwamen Geoffrey en ik weer in contact en voordat ik het besefte lag er ook voor mij een aanbod klaar. Veel twijfel is er niet geweest. Ik ben nu 32, het is nu dat ik zo’n kans moet grijpen, niet binnen vijf jaar bij wijze van spreken. En in de eerste plaats ervan genieten natuurlijk. Mijn voornaamste doel is om in ploegverband mijn rol van betekenis te spelen. Stiekem speelt het idee van een profkoers te winnen, ook wel in mijn hoofd.”

Voorselectie

Momenteel zijn de drie Zuid-West-Vlamingen aan de slag in de vierdaagse Tour de la Provence. Binnen enkele weken staan ook enkele Belgische wedstrijden op het programma: Le Samyn, de GP Jean-Pierre Monseré en de GP Criquielion, waarvoor het drietal alvast in de voorselectie staat. Ook Ruienaar Enrico Dhaeye – ook zo goed als een West-Vlaming – en Stefano Museeuw (Gistel) maken overigens deel uit van het team. (Robin Rosseeuw)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier