De koers is ook nog steeds van ons

Kan Yves Lampaert in zijn tiende seizoen bij de Wolfpack waarvoor hulde die felbegeerde kassei eindelijk binnenhalen? (foto Belga) © JOMA GARCIA I GISBERT BELGA
Tjorven Messiaen
Tjorven Messiaen Reporter

Nog welgeteld acht keer slapen en dan is het (eindelijk) tijd voor de Omloop Het Nieuwsblad. Dan trekt het Vlaamse wielercircus zich weer op gang. Dan is niet koning Voetbal, maar wel koning Koers weer voor enkele weken de belangrijkste bijzaak ter wereld – in Vlaanderen toch.

En er is toch weer zo veel om als West-Vlaming naar uit te kijken! Kan Yves Lampaert in zijn tiende seizoen bij de Wolfpack – waarvoor hulde – die felbegeerde kassei eindelijk binnenhalen, bijvoorbeeld? En trekt Tim Declercq bij Lidl-Trek de goede lijn van het seizoensbegin – want El Tractor toonde zich bij zijn nieuwe ploeg meteen al van goudwaarde voor Mads Pedersen – door in de klassiekers?

Om dan nog maar van Alec Segaert te zwijgen. Ook hij wil zich dit seizoen immers voor het eerst écht meten met de grote jongens. Een eerste succes(je) in bijvoorbeeld Le Samyn is wat ons betreft zeker niet uitgesloten. No pressure, Alec.

Jammer genoeg zullen we dit seizoen niet langer Sep Vanmarcke of Jens Keukeleire over de kasseien kunnen jagen. Of toch niet op hun fiets. Na een rijkgevulde carrière op hun stalen – lees: carbonnen – ros, nemen de twee West-Vlaamse chouchous dit seizoen plaats achter het stuur van de ploegleiderswagen. Al zullen ze ook in die rol ongetwijfeld hun impact hebben.

Maar niet getreurd. Jong én West-Vlaams bloed genoeg dat maar wat graag in hun voetsporen wil treden. Jeugdig, gezond ambitieus en tegelijk berekend en realistisch. Naar het beeld van Alec Segaert kunnen ook Warre Vangheluwe, Jelle Vermoote, Victor Vercouillie en Jasper Dejaegher naast de fiets alvast bekoren. Het zou ons allerminst verbazen mochten ze dat de komende weken ook op de fiets doen.

Alle vier zijn ze verzot op het Vlaamse werk en alle vier willen ze zich de komende weken tonen. Zij het dan als betrouwbare luitenant van Yves Lampaert en co (Vangheluwe), vroege vluchter (Vermoote en Vercouillie) of als verrassing tussen de ereplaatsen (Dejaegher). Onthou hun namen dus maar, want wij zijn er alvast van overtuigd dat we die de komende weken geregeld de revue zullen zien passeren. De koers is nog steeds van ons!