78ste editie van Dwars door Vlaanderen start straks in Roeselare: wie tankt vertrouwen voor Ronde van Vlaanderen?

Wout van Aert is favoriet maar zal de zege zeker niet cadeau krijgen. © BELGA

Met de 78ste editie van Dwars door Vlaanderen krijgen de renners woensdag een laatste kans om de benen te testen voor de Ronde van Vlaanderen, die zondag op het programma staat. Wout van Aert start met rugnummer 1 en hoopt de semiklassieker uit de WorldTour voor het eerst op zijn naam te schrijven.

Maar de Kempenaar zal de zege in Waregem niet cadeau krijgen. Hoewel hij niet hoeft af te rekenen met zijn eeuwige rivaal Mathieu van der Poel, die de wedstrijd al twee keer won (in 2019 en 2022), liggen er toch heel wat kapers op de loer. Zo bewees Mads Pedersen (Lidl-Trek) met zijn zege in Gent-Wevelgem, waar hij Van der Poel klopte, in bloedvorm te zijn. Hij kan bovendien rekenen op een sterke Jasper Stuyven. Jasper Philipsen, de laureaat van Milaan-Sanremo en Classic Brugge-De Panne, is de troefkaart bij Alpecin-Deceuninck.

Andere kanshebbers zijn onder meer Tim Wellens (UAE Team Emirates) en rappe mannen als Jordi Meeus (BORA-hansgrohe), Arnaud Démare (Arkéa-B&B Hotels) en Cees Bol (Astana). Soudal Quick-Step zit in het sukkelstraatje maar brengt met Yves Lampaert toch een tweevoudig winnaar (2017-2018) aan de start.

Geen Christophe Laporte

Vorig jaar won Christophe Laporte Dwars door Vlaanderen maar de Fransman is al een hele tijd ziek en zal zijn titel niet verdedigen. Zijn afwezigheid is sowieso een aderlating voor Team Visma-Lease a Bike, dat ook de Nederlander Dylan van Baarle (winnaar in 2021) mist. Het verhoogt de druk op kopman Wout van Aert, bij wie het overigens afwachten is of hij nog naweeën voelt van zijn val vorige week in de E3.

De renners vertrekken woensdagmiddag vanuit Roeselare voor een tocht van 188,6 km doorspekt met een rist hellingen en kasseistroken. De aankomst wordt verwacht omstreeks 16.45 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier