Ploegleider Ken Vanmarcke in E3 Saxo Classic: “Met Bettiol voor top vijf”

Alberto Bettiol kan een koers als E3 Saxo Classic aan, weet Ken Vanmarcke. © BELGA
Hans Fruyt
Hans Fruyt Medewerker KW

Welke ploegleider in E3 Saxo Classic heeft de beste parcourskennis? Wellicht wordt Ken Vanmarcke (41), sportdirecteur bij EF Education-EasyPost, op dat vlak enkel voorafgegaan door z’n broer Sep, ploegleider bij Israel-Premier Tech.

Ook nadat hij in 2010 stopte met koersen bleef Ken Vanmarcke met Sep in de Vlaamse Ardennen trainen. Intussen zit hij al een aantal jaren in de volgauto van EF Education. Het Amerikaanse World Tour-team begint in Harelbeke met ambitie aan E3 Saxo Classic. Ook al wordt vooral uitgekeken naar het eerste duel tussen wereldkampioen Mathieu van der Poel en Kuurne-Brussel-Kuurne-winnaar Wout van Aert.

“Als Alberto Bettiol gezond uit Milaan-Sanremo komt, gaan ook wij in de finale in Harelbeke meedoen”, voorspelt Ken Vanmarcke. “Voor de top vijf, misschien zelfs voor het podium. Op de Poggio was hij vorige zaterdag de enige die aan het wiel van Tadej Pogacar en Mathieu van der Poel kon blijven. Alberto is, nadat hij de voorbije jaren allerlei gezondheidsproblemen kende, terug.”

Concullega’s

Dat hij een parcours als E3 Saxo Classic aankan, toonde hij in 2019 door de Ronde van Vlaanderen op z’n naam te zetten. Sportdirecteur Ken Vanmarcke kan hem z’n parcourskennis overbrengen. Vrijdag zit hij normaal in de tweede volgauto van EF Education-EasyPost.

“Harelbeke doe ik met collega-sportdirecteur Sebastian Langeveld”, verduidelijkt Vanmarcke. “Of we iemand meesturen in de vroege vlucht moeten we nog bekijken. Als we daarvoor kiezen, zal ik met de volgauto achter de ontsnapte renners zitten. Net voor aanvang van de finale stap ik over in de wagen van Sebastian. Dan doen we de finale samen, maar Sebastian zal de communicatie naar de renners voor z’n rekening nemen.”

Broer Sep Vanmarcke zal E3 Saxo Classic volgen in de wagen van Israel-Premier Tech. “Ik vermoed dat Seps team met minder ambitie naar Harelbeke afzakt dan wij”, aldus Ken Vanmarcke. “Inderdaad, vroeger gingen we vaak samen op training, nu zijn we concullega’s. Bij mij neemt dat wel wat stress weg. Ik hoef niet meer te vrezen dat Sep bij een valpartij betrokken is.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier