Pauline Farazijn (23) nieuwe persverantwoordelijke bij Deceuninck – Quick-Step

Pauline Farazijn beleeft in de Ronde van Valencia haar vuurdoop.© Sigfrid Eggers
Pauline Farazijn beleeft in de Ronde van Valencia haar vuurdoop.© Sigfrid Eggers
Redactie KW

We kijken allemaal uit naar de start van het wielerseizoen, maar Pauline Farazijn (23) misschien nog iets meer. Als alles goed gaat mag ze in februari haar eerste koersen afwerken als persverantwoordelijke bij Deceuninck – Quick-Step. Een nieuwe uitdaging waar de Boezingse heel veel zin in heeft.

Dat Pauline Farazijn na haar studies aan de slag ging in het wielermilieu kun je niet echt een grote verrassing noemen. Als dochter van ex-prof Peter Farazijn heeft ze het wielrennen met de paplepel mee gekregen. Toen ze in de zomer van 2018 afstudeerde als sportjournaliste aan de Howest in Kortrijk trok ze haar stoute schoenen aan en solliciteerde spontaan bij de ploeg van Patrick Lefevere.

“Het heeft even geduurd voor ik op gesprek kon bij Patrick”, blikt Pauline terug. “Maar uiteindelijk is het er toch van gekomen en dat verliep heel goed. En na een tweede gesprek met Alessandro Tegner, de marketing- en communicatieverantwoordelijke, kreeg ik telefoon dat ik mocht starten. Een ongelooflijk moment en voor mij een droom die uitkwam.”

Uitgelezen kans

Farazijn werkte de voorbije twee jaar als logistiek en marketing-medewerker bij de ploeg. Een job die ze met veel plezier deed.

“Het was dan ook echt een verrassing toen ze vroegen of ik persverantwoordelijke wou worden”, vertelt de 23-jarige Boezingse. “Maar als je zo’n voorstel krijgt, mag je niet lang twijfelen. Tot nu toe werkte ik vooral vanuit de service course in Wevelgem en dat was al fantastisch. Je bent deel van het team, leeft mee met de renners en als er koers op tv is, voel je de emoties al komen. En straks mag ik gewoon mee naar de wedstrijden en ga ik alles van nog dichterbij kunnen meemaken. Ik kan me nu nog niet goed voorstellen wat dat zal geven, maar ik heb er ontzettend veel zin in.”

En binnen enkele weken is het zover. De Ronde van Valencia wordt Paulines vuurdoop als persverantwoordelijke voor The Wolfpack. En dan kan ze aan den lijve ondervinden wat het inhoudt om ter plaatse mee te draaien in het wielercircus.

“Er zal ongetwijfeld heel veel op me afkomen de komende maanden. En eerlijk gezegd weet ik niet goed wat me te wachten staat, maar ik heb er alle vertrouwen in dat het goed komt. En ik sta er natuurlijk niet alleen voor. Ik kan altijd wel bij iemand terecht van het team. Vorige week zat ik nog in Altea, op het trainingskamp van de ploeg, en zag ik hoe het eraan toegaat op een virtuele persconferentie. Ik zal voornamelijk de belangen van onze renners moeten beschermen en me met de pers moeten bezighouden, maar hoe? Dat zal ik al doende moeten leren. Ik heb me voorgenomen er gewoon vol voor te gaan.”

Echte koersfamilie

Pauline is trouwens niet de enige van haar familie met een hart voor de koers. Haar vader maakte vooral naam als meesterknecht van Frank Vandenbroucke (remember zijn beulenwerk in Luik-Bastenaken-Luik 1999), maar behaalde ook zelf enkele mooie ereplaatsen alvorens in 2005 zijn fiets aan de haak te hangen. Haar broer Maxime is sinds 2019 elite zonder contract, maar probeert nog steeds een nieuw profcontract in de wacht te slepen. En enkele jaren geleden kreeg ook haar jongere zus Leontine de smaak van het fietsen te pakken.

“En onze mama staat altijd voor ons klaar”, pikt Pauline in. “We zijn dus inderdaad een echte koersfamilie en ik kan nog altijd amper geloven dat ik bij Deceuninck – Quick-Step mag werken. Ik ben Patrick Lefevere enorm dankbaar voor de kansen die ik van hem gekregen heb”, besluit Farazijn. (BVS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.