Jonathan Klever Caicedo en Giovanni Visconti waren de enige overlevers van een vroege vlucht. Onze Harm Vanhoucke liet op de slotklim naar de 1.793 meter hoge Etna, de bekende vulkaan op Sicilië, de groep der favorieten in de steek en strandde op een halve minuut van de Colombiaan van EF Pro Cycling. "Harm heeft een fantastische koers gereden", vertelt Paul Van Den Bosch, die twee winters geleden de begeleiding van Vanhoucke op zich nam. "Gisteren had hij me gezegd dat hij zich heel goed voelde en we wisten al een tijdje dat Harm kan klimmen. Maar met deze prestatie heeft hij me toch ook verbaasd. Als je mannen als Fuglsang, Nibali en Kruijswijk eraf kan rijden, ben je potentiële wereldtop. Pas op, morgen kan het alweer heel anders zijn. Maar dit is simpelweg een bijzonder straffe prestatie van Harm."

© Getty Images

"Gisteren had hij me gezegd dat hij zich heel goed voelde en we wisten al een tijdje dat Harm kan klimmen. Maar met deze prestatie heeft hij me toch ook verbaasd"

Toch is dit voor Van Den Bosch geen totale verrassing. "Bekijk de eindstand van de Tour de l'Ain maar eens. Harm werd daarin twaalfde. Als je ziet we er daar in zijn buurt eindigde, weet je voldoende. Dat waren allemaal toppers uit de Tour de France. Voor de coronacrisis had hij ook al uitstekend gepresteerd in enkele Spaanse wedstrijden. Op Mallorca reed hij op de Coll de Soller weg met Buchmann en Valverde. In de Ruta del Sol eindigde hij tussen tal van grote namen als tiende. Deze derde plaats is dus geen toeval. We wisten dat Harm dit kon. Als eerstejaarsbelofte win je niet zomaar de Ronde van Lombardije en ben je bergop niet zomaar de evenknie van Egan Bernal en wijlen Bjorg Lambrecht. Maar Harm heeft daarna door uiteenlopende omstandigheden enkele moeilijke jaren gekend en het heeft tijd gekost om alles weer in de juiste plooi te krijgen."

"Als eerstejaarsbelofte win je niet zomaar de Ronde van Lombardije en ben je bergop niet zomaar de evenknie van Egan Bernal en wijlen Bjorg Lambrecht"

© BELGA

Pluim voor werking Lotto-Soudal

Van Den Bosch was blij met de prestatie van zijn West-Vlaamse poulain en nog eens extra gelukkig met het bewijs dat er bij Lotto-Soudal wel degelijk uitstekend gewerkt wordt. "We zitten in de hoek waar de klappen vallen (vorige week raakte bekend dat Lotto-Soudal het vanaf 2021 met minder geld moet doen en tien renners daardoor geen nieuw contract krijgen, red.), maar wat Harm nu toont, is een bewijs dat er met het performance team van Lotto-Soudal heel goed met de jongeren wordt gewerkt."

"Wat Harm nu toont, is een bewijs dat er met het performance team van Lotto-Soudal heel goed met de jongeren wordt gewerkt"

© BELGA

Dat Vanhoucke een jeugdproduct van Lotto-Soudal is, maakt het des te mooier voor Van Den Bosch. "Het team is altijd in Harm blijven geloven. We hebben hem de voorbije twee jaar goed omringd en tijd gegeven. Op alle vlakken. Al moet de renner zelf het natuurlijk nog altijd zelf doen. Harm is daarin geslaagd." Van Den Bosch wil nu wel niet te euforisch zijn. "We moeten de lat niet te hoog leggen. Stap voor stap, dat is mijn motto. De komende dagen zal Harm moeten zien hoe hij zich voelt. Gaat hij zijn klassement verdedigen? (Vanhoucke staat nu vijfde, red.) Of mikt hij op ritwinst? Dat kan ook. Op de Etna is alvast duidelijk geworden dat hij bij de beste klimmers van deze Giro is."

Jonathan Klever Caicedo en Giovanni Visconti waren de enige overlevers van een vroege vlucht. Onze Harm Vanhoucke liet op de slotklim naar de 1.793 meter hoge Etna, de bekende vulkaan op Sicilië, de groep der favorieten in de steek en strandde op een halve minuut van de Colombiaan van EF Pro Cycling. "Harm heeft een fantastische koers gereden", vertelt Paul Van Den Bosch, die twee winters geleden de begeleiding van Vanhoucke op zich nam. "Gisteren had hij me gezegd dat hij zich heel goed voelde en we wisten al een tijdje dat Harm kan klimmen. Maar met deze prestatie heeft hij me toch ook verbaasd. Als je mannen als Fuglsang, Nibali en Kruijswijk eraf kan rijden, ben je potentiële wereldtop. Pas op, morgen kan het alweer heel anders zijn. Maar dit is simpelweg een bijzonder straffe prestatie van Harm."Toch is dit voor Van Den Bosch geen totale verrassing. "Bekijk de eindstand van de Tour de l'Ain maar eens. Harm werd daarin twaalfde. Als je ziet we er daar in zijn buurt eindigde, weet je voldoende. Dat waren allemaal toppers uit de Tour de France. Voor de coronacrisis had hij ook al uitstekend gepresteerd in enkele Spaanse wedstrijden. Op Mallorca reed hij op de Coll de Soller weg met Buchmann en Valverde. In de Ruta del Sol eindigde hij tussen tal van grote namen als tiende. Deze derde plaats is dus geen toeval. We wisten dat Harm dit kon. Als eerstejaarsbelofte win je niet zomaar de Ronde van Lombardije en ben je bergop niet zomaar de evenknie van Egan Bernal en wijlen Bjorg Lambrecht. Maar Harm heeft daarna door uiteenlopende omstandigheden enkele moeilijke jaren gekend en het heeft tijd gekost om alles weer in de juiste plooi te krijgen."Van Den Bosch was blij met de prestatie van zijn West-Vlaamse poulain en nog eens extra gelukkig met het bewijs dat er bij Lotto-Soudal wel degelijk uitstekend gewerkt wordt. "We zitten in de hoek waar de klappen vallen (vorige week raakte bekend dat Lotto-Soudal het vanaf 2021 met minder geld moet doen en tien renners daardoor geen nieuw contract krijgen, red.), maar wat Harm nu toont, is een bewijs dat er met het performance team van Lotto-Soudal heel goed met de jongeren wordt gewerkt."Dat Vanhoucke een jeugdproduct van Lotto-Soudal is, maakt het des te mooier voor Van Den Bosch. "Het team is altijd in Harm blijven geloven. We hebben hem de voorbije twee jaar goed omringd en tijd gegeven. Op alle vlakken. Al moet de renner zelf het natuurlijk nog altijd zelf doen. Harm is daarin geslaagd." Van Den Bosch wil nu wel niet te euforisch zijn. "We moeten de lat niet te hoog leggen. Stap voor stap, dat is mijn motto. De komende dagen zal Harm moeten zien hoe hij zich voelt. Gaat hij zijn klassement verdedigen? (Vanhoucke staat nu vijfde, red.) Of mikt hij op ritwinst? Dat kan ook. Op de Etna is alvast duidelijk geworden dat hij bij de beste klimmers van deze Giro is."