Nieuwe vzw Midwest Cycling bundelt koersen in regio: “22 koersen, 14 wedstrijddagen”

Isabelle Delarue is de voorzitter van de nieuwe vzw Midwest Cycling. (foto WME)
Hans Fruyt
Hans Fruyt Medewerker KW

Deze winter zag een nieuwe vzw het levenslicht. Enkele wielerliefhebbers staken de koppen bij elkaar en vormen voortaan Midwest Cycling. Deze club zorgt voor ondersteuning bij de organisatie van wielerwedstrijden in Tielt, Ruiselede, Pittem en Meulebeke.

Op het einde van vorig wielerseizoen zag de toekomst van de Koninklijke Tieltse Sportvrienden er niet zo rooskleurig uit. Sander Wittevrongel trok zich in de lente van 2023 al terug als voorzitter van dit organisatiecomité. De zoektocht naar een nieuwe voorzitter en nieuwe medewerkers liep niet van een leien dakje. Gelukkig kwam vanuit Ruiselede een uitgestoken hand.

“In Tielt vonden ze geen nieuwe voorzitter”, begint Kris Spiesschaert, ex-renner en commissaris bij Cycling Vlaanderen. “Zelf was ik al lid van de Tieltse Sportvrienden. Bij onze Veloclub Ruiselede Sportief drong een aanpassing van de statuten zich op, omdat er al wat mensen bijgekomen waren. Uiteindelijk leidde dat tot een nieuw bestuursorgaan: Midwest Cycling met mijn vrouw als voorzitter.”

Algemene naam

Isabelle Delarue laat Midwest Cycling, de nieuwe vereniging, draaien. “Zij neemt het administratieve voor haar rekening”, verduidelijkt Spiesschaert. “Wij zorgen onder meer voor de contacten met Cycling Vlaanderen. In Tielt wordt nog op een andere manier gewerkt dan in Ruiselede en Pittem. Die gemeenten werken met een website waarop je een wedstrijd kan aanvragen. Langs die weg wordt iedere instantie die betrokken is onmiddellijk op de hoogte gebracht. Terwijl je in Tielt bij de diensten moet langsgaan om alles geregeld te krijgen. Door met een pakket wedstrijden te werken is onze onderhandelingspositie sterker. Zo is het mogelijk dat iedere organisator op dezelfde hulpdienst een beroep doet.”

Bij de keuze van een naam voor de nieuwe vzw werd gedacht aan de toekomst. “Midwest Cycling kwam er naar analogie van de brandweerzone Mid-West”, aldus Spiesschaert. “Dankzij deze naam is het altijd mogelijk om uit te breiden, maar het is niet de bedoeling dat we ook clubs uit Roeselare bij onze werking betrekken. Zo ver willen we het niet laten uitdeinen.”

In totaal staan dit jaar 22 organisaties in de agenda van Midwest Cycling. Wat voor een pak administratief werk zorgt. “Het gaat om 22 organisaties, maar geen 22 wedstrijddagen”, benadrukt Spiesschaert. “We zijn voorstander om per dag twee koersen te geven. In Ruiselede doen we dat al enkele jaren. In Tielt wordt komende zondag dat voorbeeld gevolgd.”

Zondag 24 maart is de opener. In Tielt staat een koers voor meisjes jeugd (Grote Prijs Michel Vlaemynck om 12 uur) en een wedstrijd voor vrouwen elite (Grote Prijs Noë Van Hulle om 14.30 uur) op de kalender van Cycling Vlaanderen. Met start en aankomst op de Ringlaan. Het moet van 1997, de Belgische wegkampioenschappen voor beloften en elites zonder contract, geleden zijn dat een wielerwedstrijd op die Ringlaan aankomst mocht maken.

Seingevers

In Ruiselede wordt op 1 april gekoerst. Twee koersen op paasmaandag. Eerst komen meisjes jeugd aan bod, daarna jongens nieuwelingen. “Normaal geven we nieuwelingen pas in augustus, maar om de deelname van de lokale Bas Vandenbulcke te verzekeren, verschuiven we die koers naar 1 april”, aldus Spiesschaert. “In augustus zou het kunnen dat Bas, als hij de West-Vlaanderen Cycling Tour rijdt, in eigen dorp niet kan meedoen.”

Op woensdag 21 augustus worden het in Ruiselede wedstrijden voor junioren en voor elites zonder contract en beloften. Eigenlijk doet Midwest Cycling meer dan koersen ondersteunen in Tielt, Ruiselede, Pittem en Meulebeke.

“We beschikken over een groep seingevers”, gaat Spiesschaert verder. “Die vrijwilligers zetten we in bij de wedstrijden onder de vlag van Midwest Cycling, maar ook bijvoorbeeld bij doortochten van de Brugse Elfstedenronde, de Keizer der Junioren of andere koersen. En ook bij andere sportmanifestaties kan op die poule signaalgevers een beroep worden gedaan.”

(HF)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier