Nicolas Cleppe is goed aan het seizoen begonnen

Nicolas Cleppe: "Van Tabor met de camper naar Hittnau en daarna nog naar huis. Dat kruipt toch wel wat in de kleren." (Foto Belga) © BELGA
Stijn Moerman

Na een prima voorbereiding waarin hij meermaals bewees ook op de weg uit de voeten te kunnen, mag Nicolas Cleppe tevreden terugblikken op de eerste crossmaanden. De 22-jarige Ingelmunsternaar zegevierde al in het Amerikaanse Iowa en bewees ook in het grote werk al meermaals dat hij opnieuw een stap vooruit gezet heeft.

“Mijn voorbereiding op deze winter is alvast prima verlopen, met als uitschieters mijn tweede plaats in de Ronde van Luik en de bergtrui in de Tour de Wallonie”, steekt Nicolas Cleppe (22) van Telenet Fidea Lions van wal. “Vooral met die trui was ik heel tevreden, want er deden toch verschillende WorldTour-teams mee aan die wedstrijd, waardoor het niveau zeker niet te onderschatten was.”

Trip naar Amerika

“In de eerste cross van het seizoen moest ik er nog wat inkomen, maar in de Amerikaanse veldritten ging het al heel wat beter. In Iowa werd ik 13de in de World Cup en een dag later won ik er de Jingle Cross. Een leuke opsteker, zeker mentaal. Bovendien wonnen we met onze ploeg Telenet Fidea Lions – twee keer Toon Aerts en een keer Quinten Hermans – alle crossen in Amerika, waardoor de sfeer meteen opperbest was. Bovendien heb ik het geluk dat ik geen last ondervind van de jetlag. Sommige renners laten de cross in Amerika daarom links liggen, maar ik kan telkens heel goed de slaap vatten.”

Met de Wereldbeker in het Tsjechische Tabor en de EKS Cross-Tour in het Zwitserse Hittnau heeft de Ingelmunsternaar er een druk weekend opzitten. “Zo’n weekend vergt toch een hele organisatie. Voor wegrenners wordt alles door de ploeg geregeld, maar wij moeten alles zelf in orde krijgen. Uiteindelijk ben ik met het vliegtuig naar Tabor gevlogen en van daaruit dan naar Hittnau getrokken met de camper waarmee mijn ouders op donderdag al naar Tsjechië waren vertrokken. Een rit van meer dan 600 km om van de ene cross op de andere te geraken en dan moest de rit van meer dan 700 km richting Ingelmunster nog volgen… Dat kruipt toch wat in de kleren.”

“Koksijde is lastig, maar het is altijd plezant om in eigen provincie te crossen”

“In Tabor was ik ondanks mijn slechte startpositie goed aan de wedstrijd begonnen, maar bij een hapering werd mijn elektrische versnelling geraakt. Daardoor ging die in spaarmodus en kon ik niet meer schakelen. Daarmee moest ik verder tot aan de wisselzone, waardoor ik pas vanuit 40ste positie aan de cross kon beginnen. Ik heb mijn best gedaan en het gevoel zat goed, maar door die pech zat er niet meer in dan de 21ste plaats.”

“Gelukkig liep het in Hittnau een stuk beter. Ik mocht daar vooraan starten en was heel de wedstrijd mee met David van der Poel en Quinten Hermans. In de laatste ronde moest ik dan een klein gaatje laten toen David versnelde, maar het deed deugd dat ik hen zo lang heb kunnen volgen.”

Profiteren van stage

Zondag staat Nicolas aan de start van de Wereldbeker in Koksijde. “Een heel lastige wedstrijd, maar het is altijd plezant om in West-Vlaanderen te crossen. Hopelijk kom ik er goed uit de startblokken en finish ik eens in de top 15 in de Wereldbeker. Dat moet zeker mogelijk zijn. Wat ik van de rest van het seizoen verwacht? Ik ben twee weken terug op stage geweest naar Mallorca en daar hoop ik de komende weken van te profiteren in crossen zoals Hasselt, Mol… Dan zijn de grote namen immers op stage, het ideale moment voor de renners uit de tweede rij. Ik zal tevreden zijn over mijn seizoen als ik deze vorm kan aanhouden en af en toe eens een toptienplaats kan bemachtigen.” (SM)