Mevrouw Meurisse: “Xandro is geen babbelaar”

Tom Vandenbussche

Dit weekend begint Xandro Meurisse (27) aan zijn eerste Tour de France. Zijn vriendin Steffi Derveaux (27) en zoontje Lowie komen hun grote held bij de start in Brussel aanmoedigen en zullen dat de komende drie weken blijven doen. Vanop afstand. Wij stelden haar tien vragen.

1. Het is Xandro’s eerste grote ronde. Weet je al wat er jou te wachten staat?

“Eerlijk? Ja. Toen we nog geen maand samen waren, is hij al eens voor 36 dagen naar het buitenland getrokken. Eerst op stage met zijn ploeg en daarna individueel. Ik denk dat het nu minder lastig zal worden, want de eerste drie dagen van de Tour brengen we hem een bezoekje en vanaf de tweede rustdag zullen we hem met de mobilhome volgen.”

2. Met wie zal dat zijn?

“Met mijn ouders, mijn broer en Lowie. Vanaf de rit van en naar Nimes zullen we afwisselend naar de start of finish van een rit gaan. Of rijden we naar een berg om hem daar aan te moedigen.”

3. Hoe houden jullie dagelijks contact?

“Via Skype of WhatsApp. De laatste dagen was Xandro wel nerveus. Ik zal hem een beetje met rust moeten laten. Het is zijn eerste Tour en dat brengt vermoeidheid en stress met zich mee.”

De Tour? Toen we een maand samen waren, is Xandro al eens voor 36 dagen naar het buitenland op stage getrokken

Mevrouw Meurisse:

4. Onlangs vertelde collega-profrenner Bert Van Lerberghe in een interview met deze krant dat zijn vrouw Sien eigenlijk een alleenstaande mama is. Heb jij dat gevoel soms ook?

(lacht) “Wel, toen ik het las, dacht ik meteen bij mezelf: Bert heeft groot gelijk. Zelfs als Xandro thuis is, heb ik dat gevoel. Kinesist, chiropractor, masseur, een bloedcontrole bij de dokter… Altijd heeft hij wel iets te doen.”

5. Wat mogen we van Xandro’s Tourdebuut verwachten?

“Ik denk dat hij blij zal zijn als hij Parijs haalt. Ook de derde rit met start in Binche, waar de hoofdsponsor van zijn ploeg gevestigd is, wordt belangrijk. Daarnaast zal Xandro vooral Guillaume Martin bergop moeten bijstaan, maar misschien mag hij tussendoor ook zelf eens een rit uitpikken.”

Xandro Meurisse maakte vorig jaar een opgemerkt WK-debuut.
Xandro Meurisse maakte vorig jaar een opgemerkt WK-debuut. “In de Tour zal hij Guillaume Martin moeten bijstaan, maar misschien mag hij tussendoor ook zelf eens een rit uitpikken”, vertelt vriendin Steffi. (foto Belga)© Getty Images

6. Ga je de komende drie weken ook wat tijd voor jezelf kunnen vinden?

“Ik werk op een school (als opvoedster, red.) en ben deze zomer dus thuis. Ik zal veel tijd met Lowie kunnen doorbrengen. Hopelijk blijft het mooi weer in België en kunnen we wat tijd aan het zwembad doorbrengen. Maar tijd voor mezelf? Ik ben iemand die zichzelf vaak voor anderen wegcijfert. Lowie gaat nu wel twee dagen per week naar de crèche en dan hoop ik ook eens wat te kunnen fietsen. Dat is blijft mijn grootste uitlaatklep (Derveaux is een gewezen mountainbikester, red.).”

7. Op wie lijkt Lowie het meest: op zijn mama of op zijn papa?

“Qua karakter is dat moeilijk om dat nu al te zeggen, maar het uiterlijk heeft hij helemaal van Xandro. (glimlacht) ‘t Is een schoon ventje. We hebben er heel veel miserie mee gehad. Lowie is geboren met een aangeboren gezwel, maar hij is geopereerd en alles is in orde. Het is echt een flinke jongen. Ik kan absoluut niet klagen.”

Mevrouw Meurisse:

8. Wat heeft jou in Xandro aangetrokken?

“Het is een doorzetter. Ik ben heel lang vrijgezel geweest, maar hij is op het juiste moment in mijn leven gekomen. Xandro is ook heel beschermend voor Lowie. Dat vind ik positief. En als hij thuis is, probeert hij ook wel wat in het huishouden te doen. Xandro kookt bijvoorbeeld graag. Soms gaan we ook samen fietsen en een koffietje drinken. En hij kan lief zijn als hij bij mij alleen is.”

9. Is Xandro iemand die zijn hart bij jou lucht als het op sportief vlak minder met hem gaat?

“Ik zie onmiddellijk als het niet goed gaat met hem, maar moet het er dan wel echt uit sleuren. Dan is hij stiller en prikkelbaarder, vooral ‘s avonds. En merk ik dat hij nood heeft aan een gesprek. Neen, Xandro is helemaal geen babbelaar en dus is het aan mij om op die momenten zijn vriendin én psycholoog te zijn.”

Mevrouw Meurisse:

10. Stel: Xandro wint een rit in de Tour en Karl Vannieuwkerke vraagt jou en Lowie als gast voor zijn avondprogramma Vive le Vélo. Zou je dat zien zitten?

“Natuurlijk. Dat zou een unieke ervaring zijn, alleen weet ik niet of Lowie erbij zal zijn. Hij is een enorme slaper en zal waarschijnlijk de uitzending niet halen. (korte stilte) En dan is er ook nog dat programma op MNM (Tour Of Beauty, red.) met de vrouwen van Belgen in de Tour. (lacht) Dat zou ik ook wel eens zien zitten.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.