Kemmel Koerse by Era Domus gaat door op 30 juni

Kemmel Koerse.© (Foto VDB)
Kemmel Koerse.© (Foto VDB)
Redactie KW

De tweede editie van Kemmel Koerse by Era Domus, een kermiskoes voor profrenners, wordt een maandje uitgesteld: van 26 mei naar woensdag 30 juni. Dat beslisten de organisatoren na de uitspraken op het overlegcomité van eerder deze week.

“In principe konden we perfect op 26 mei organiseren”, vertelt Thomas Joseph, één van de organisatoren. “We zijn een profkoers en hadden ook wel de toestemming van de gemeente gekregen, maar we hebben er toch voor gekozen om onze wedstrijd naar 30 juni te verplaatsen. Daarbij hebben we vooral aan de plaatselijke horeca gedacht. Het gaat om een profkermiskoers, dan vinden we dat er toch iets mogelijk moet zijn. Vorig jaar hadden we bijvoorbeeld enkele van onze sponsors uitgenodigd in een restaurant in Kemmel, dat willen we nu graag opnieuw doen. En ook de andere zaken moeten kunnen mee profiteren. Hopelijk wordt het mooi weer en mogen ze wat volk op hun terras ontvangen.”

Met of zonder publiek?

“Daarnaast heeft natuurlijk ook de mogelijkheid tot het toelaten van publiek een rol gespeeld”, vervolgt Joseph. “Veel duidelijkheid hebben we daar eigenlijk niet over gekregen, vind ik. Maar het is gewoon een feit dat organiseren zonder toeschouwers ontzettend moeilijk is. De grote organisaties hebben een zekere reserve opgebouwd en hebben grote sponsors, zij kunnen dat misschien één of twee jaar. Maar zij hebben ook al te kennen gegeven dat het zo niet lang meer kan doorgaan. Dan hoef ik je niet te vertellen hoe lastig dat voor een kleine speler is. Ik ga niet zeggen dat het straks een enorm feest moet worden, maar je moet toch iets kunnen teruggeven aan de mensen en je sponsors…”

Mooi volk

Vorige zomer was Kemmel Koerse nog een zogenaamde oefenkoers, maar wel één met een pak schoon volk aan de start. Eli Iserbyt en Xandro Meurisse waren twee van de blikvangers en we kregen een fantastische wedstrijd met uiteindelijk Alex Colman als winnaar.

“En ook dit jaar zullen we kunnen rekenen op een straf deelnemersveld”, aldus Joseph. “We zijn nu een profkoers, maar willen vooral de renners van de tweede rij een kans geven. Ik koers zelf bij Tartelleto-Isorex en weet maar al te goed hoe moeilijk het is om nu aan wedstrijdkilometers te geraken. Er zullen zo’n tien à twaalf continentale ploegen deelnemen, waaronder twee procontinentale: Topsport Vlaanderen-Baloise en Bingoal-Wallonie Bruxelles. Aangevuld met sterke eliterenners zonder contract uit de regio. Ook de opleidingsploeg van Jumbo-Visma zal van de partij zijn en dat kan wel eens interessant worden. Wie weet krijgen we straks wel een toekomstige Tourwinnaar aan de start.” (BV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.