Juniore Marith Vanhove ongeslagen sinds herstart en mikt nu op BK en EK

Marith Vanhove won met voorsprong de massasprint in Iddergem: "Puur op adrenaline." © foto Robin Du Laing
Stijn Moerman

De 17-jarige Marith Vanhove heeft de herstart na corona niet gemist. Na winst in een trainingskoers in Eindhoven en in de tijdrit op Zolder was de Izegemse ook de beste in Iddergem. Opmerkelijk: als juniore nam ze daar in de sprint met overmacht de maat van heel wat eliterensters.

En zeggen dat ik vooral wou proberen uit te rijden in mijn allereerste wedstrijd ooit bij de elite. Zeker omdat het een lastig parcours was”, lacht Marith Vanhove, die in Iddergem onder meer Belgisch kampioene Jesse Vandenbulcke achter zich hield. “Ik wilde mij eens tonen en reageerde na een drietal ronden op een uitval van Valerie Demey. Bleken we plots weg te zijn met ons tweeën… Ik heb mijn deel van het werk gedaan, maar drie ronden later was alles te herdoen.”

“Naarmate de wedstrijd vorderde, voelde ik wel dat de extra kilometers en de wind begonnen door te wegen. Maar puur op adrenaline, omdat ik nog steeds mee was, heb ik mij in de slotkilometers voorin gehandhaafd en vanuit tweede positie beginnen te sprinten. En tot mijn grote verbazing kwam er niemand meer over… (glimlacht) Deze zege is alvast een mooie herinnering voor later“, aldus de Izegemse.

Het was meteen haar derde zege op rij sinds de herstart van het wielrennen. “In Eindhoven was het maar een trainingskoers met een 35-tal Nederlandse meisjes”, aldus Marith, die rijdt voor de Nederlandse club WV Schijndel. “Maar het was plezant om een eerste keer weer te kunnen koersen sinds de lockdown. In Zolder won ik dan weer de tijdrit. Het was maar acht kilometer, maar het deed deugd om nog eens op de tijdritfiets te zitten. Het was immers al meer dan twee seizoenen geleden. Ah, het is vooral plezant om opnieuw te kunnen koersen.” Dinsdag won ze ook de pistemanche in Rumbeke.

Focus op BK

Het feit dat Marith naar de Topsportschool in Gent gaat, was een groot voordeel tijdens de voorbije coronamaanden. “We konden daardoor vroeg hervatten op de lokale piste. In het begin per twee, maar daar hebben we goed kunnen werken. Ik heb de voorbije maanden keihard getraind, maar ook vooral genoten van het fietsen. Eens wat meer doen waarin ik zin had en eens de streek verkend”, aldus de Izegemse, die haar zinnen gezet heeft op de Belgisch kampioenschappen. “En dan vooral op de weg, want het vindt plaats in Anzegem. Daarnaast hoop ik ook op een selectie voor het EK. De piste blijft voorlopig een groot vraagteken. Het is afwachten wat het coronavirus de komende weken doet”, besluit Marith Vanhove.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.