Junior Tiebe Deweerdt rijdt in eigen Lichtervelde eerste koers in half jaar

Tiebe Deweerdt heeft het crossen ingeruild voor het wegwielrennen. © foto Coghe
Bram Vanlerberghe

Voor Tiebe Deweerdt wordt het zaterdag voor eigen volk in Lichtervelde de eerste wedstrijd sinds lang. Maar de benen zitten goed en de goesting om een goede uitslag te rijden, is groot bij de junior van CT Luc Wallays-Jonge Renners Roeselare.

“Ik heb in totaal nog maar vijf wedstrijden op de weg gereden dit seizoen, allemaal nog voor de coronacrisis. Ik had me ook nog ingeschreven voor koersen begin september, maar die werden allemaal afgelast“, aldus Tiebe Deweerdt. De wedstrijd in Lichtervelde wordt dus de eerste in een half jaar. “En ik ben er zeker klaar voor, altijd voor de koers in Lichtervelde. Ik rijd hier graag en de benen voelen goed aan. Al heb ik nog geen wedstrijden in de benen. Het is dus afwachten wat dat geeft. Andere renners hebben al een of twee koersen gereden deze maand. Maar dat maakt me zeker niet bang.”

In het verleden lag de focus van de Lichterveldenaar voornamelijk op het veld en dienden wegwedstrijden als voorbereiding op de winter, maar dat is nu anders. “Nu ik hogere studies heb aangevat, heb ik beslist om de cross achterwege te laten. Dat vroeg iets te veel tijd van mezelf en van thuis uit. Die omschakeling van veld naar weg is geen grote aanpassing. Per seizoen reed ik gemiddeld al een tiental wegwedstrijden. Dit jaar zouden het er normaal gezien meer zijn, maar corona heeft daar dus anders over beslist. De crossfietsen kon ik nog niet verkopen. Als ik nog eens zin heb, kan ik voor januari nog altijd een cross rijden”, stelt de eerstejaarsstudent toegepaste informatica aan Hogeschool Gent.

Geen ploegenspel

Wat voor wedstrijd verwacht Tiebe Deweerdt? “Het parcours is gewijzigd. Normaal gezien liep het altijd richting Huwynsbossen, maar nu gaat het richting Kasteelstraat en Ketelbuiserstraat. We zijn met een grote groep van 150 renners. De wind kan zeker een grote rol spelen, onder meer in de Ketelbuiserstraat.”

“Of er een ploegenspel gespeeld wordt? In kermiskoersen wordt dat niet echt afgesproken. Maar als er een ploegmaat weg is, rijd je er natuurlijk niet achter. Dat is een beetje de algemene regel. Er doen enkele ploegmaten mee, zoals mijn buurjongen Pieter Delannoy en Lennert Debruyne. Ik zal zelf een beetje moeten kijken hoe het verloopt. Ik hoop wel dat ik een mooie plaats kan rijden en er niet in de eerste drie ronden afgereden wordt. Dat zou een ontgoocheling zijn. Maar het gevoel zit goed en ik heb veel kunnen trainen. De laatste maand heb ik zelfs een beetje intensiever getraind om toch wat snelheid op te doen. Het voelt goed en we zijn er klaar voor.”

Dames jeugd en juniores op zaterdag,

nieuwelingen op zondag in Lichtervelde

Zaterdag organiseert het Gildhofcomité wedstrijden voor dames jeugd en juniores in Lichtervelde. De dames jeugd start om 14 uur voor acht ronden, de juniores beginnen om 16 uur voor elf ronden.

Op zondag is het dan de beurt aan de wielertoeristen en nieuwelingen, met start om 14 en 16 uur. Beide categorien krijgen acht ronden voor de wielen.

Parcours (7,9 km): Marktstraat, Markt, Potteriestraat, Zwevezelestraat, Kasteelstraat, Ketelbuiserstraat, Surmontstraat, Statieplein, Statiestraat, Marktstraat. (GD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier