Julie Van De Velde moet opgeven op WK: “Ontgoocheld over mijn wedstrijd”

Julie Van de Velde gaf samen met Valerie Demey op. © (Foto Belga)
Redactie KW

De Nederlandse Annemiek Van Vleuten heeft zich zaterdag na een solo van 105 kilometer tot wereldkampioen bij de dames elite gekroond. Sofie De Vuyst werd de eerste landgenote op een 14de plaats. Julie Van De Velde uit Aartrijke en Valerie Demey uit Oostkamp gaven op. “Soms heb je zo van die dagen waarop het gewoon niet gaat”, legt Julie uit.

Van Vleuten verraste de andere favorieten door van ver aan te gaan. De tweevoudig wereldkampioene tijdrijden reed in geen tijd een voorsprong van 45 seconden bij elkaar op een elitegroep. De Nederlandse bouwde haar voorsprong stelselmatig uit en werd niet meer bedreigd. Aan de meet had ze 2 minuten en 15 seconden voorsprong op haar landgenote en de uittredende kampioene Anna van der Breggen. Julie Van De Velde was één van de Belgische troeven, maar kreeg het op de eerste klim al flink lastig. “Ik had vanaf het begin een slecht gevoel. Ik dacht dat het tijdens de wedstrijd zou beteren, maar dat gebeurde maar niet. Ik werd gelost en moest later uit de wedstrijd stappen. Ik ben dan ook ontgoocheld over mijn wedstrijd. De aankomst van Annemiek heb ik op tv moeten volgen. Straf wat ze hier doet, maar ze is dan ook een echte klasbak.”

Van de Velde: “Geen echte verklaring voor mijn offday”

Van de Velde reed zondag de Mixed Team Relay en startte ook in de tijdrit van dinsdag. Zelf wil ze haar mindere prestatie niet verklaren door de opeenvolging van wedstrijden. “De Team Relay was een ideale prikkel voor de tijdrit waarin ik een degelijk resultaat behaalde. Daarna had ik nog drie dagen om te recupereren. Vrijdag had ik een goed gevoel tijdens het losrijden, maar in de wedstrijd vandaag ging het gewoon niet. Ik heb geen verklaring voor mijn offday. Soms heb je zo van die dagen waarop het gewoon niet gaat.”

Overwinning Flanders Ladies Classic

Volgende week rijdt Julie nog het Belgisch kampioenschap ploegentijdrijden. Daarna trekt ze een streep onder haar succesvol seizoen. In verschillende WT-wedstrijden behaalde ze dichte ereplaatsen, waaronder een 27ste plaats in de Ronde van Vlaanderen en een 15de stek in Luik-Bastenaken-Luik. In de Giro Rosa werd ze dan ook nog eens 17de in het eindklassement. “Voor het seizoen had ik nooit gedacht zo goed te presteren. Ik ben dan ook super tevreden over mijn jaar. Enkel jammer van mijn mindere dag vandaag op het WK. Zelf vind ik mijn overwinning in de Flanders Ladies Classic – Sofie De Vuyst het mooiste moment van mijn seizoen. Als renster fiets je om te winnen natuurlijk, dus vandaar de keuze.”

Olympische Spelen in Tokio

In november bekroont de Krant van West-Vlaanderen de beste West-Vlaamse wielrenner en wielrenster met de ‘IJzeren Briek’. Na haar prachtseizoen is Julie alvast één van de topfavorieten bij de dames om deze bekroning in de wacht te slepen. “Ik zou het alvast een eer te vinden.” Het wielerseizoen 2019 zit er nu bijna op, maar Julie kijkt al vooruit naar de toekomst. Ook in 2020 komt ze uit voor de Lotto-Soudal Ladies. “Ik voel mij goed in deze vertrouwde omgeving. Bij Lotto krijg ik alle kansen en mag ik mijn ding doen. Volgend jaar wil ik opnieuw een stap voorwaarts zetten. Ik blijf het voorjaar combineren met het rondewerk zoals de Giro Rosa. Mijn grote doel wordt wel de Olympische Spelen in Tokio. Daar vind ik een parcours dat me echt moet liggen”, besluit Julie.

(SD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.